Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Ο Γιάννης Χαΐνης μας μιλάει για το πως έφτασε η ομάδα AlimoDynamics μέχρι το Abu Dhabi

Ο Γιάννης Χαϊνης μας μιλάει για το πως έφτασε η ομάδα AlimoDynamics μέχρι το Abu Dhabi

Το φθινόπωρο του 2017, ο τότε Αντιδήμαρχος και νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέφανος Διαμαντής, μας ενημέρωσε για μία προσπάθεια που μόλις είχαν ξεκινήσει ορισμένοι μαθητές του 2ου Λυκείου Αλίμου.

Είχαν δημιουργήσει μία ομάδα, την AlimoDynamics, με σκοπό να καταφέρουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό F1 in Schools. O διαγωνισμός F1 in Schools, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο,  είναι ένας διεθνής μαθητικός διαγωνισμός, στον οποίο οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν οχήματα μινιατούρες F1 και παράλληλα δημιουργούν και διαχειρίζονται μια εικονική εταιρία.  Βασικός του σκοπός είναι να εμπνεύσει τους μαθητές στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα χρειαστούν στην επαγγελματική τους ζωή. Να εκπαιδευτούν δηλαδή πάνω στις μηχανικές κατασκευές, την αεροδυναμική και τις φυσικές επιστήμες, στην δημιουργία γραφικών σε Η/Υ, την εφαρμογή των διάφορων πτυχών του management, στον σχεδιασμό και παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στην χρήση εμπορικών σημάτων, στην έννοια της χορηγίας και προώθησης προϊόντων, να εργάζονται ως ομάδα, να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας και ηγεσίας.

Πήγαμε μαζί με τον κύριο Διαμαντή στο 2ο Λύκειο, γνωρίσαμε την Διευθύντρια, κυρία Σταματίνα Ρομποτή και τα μέλη της ομάδας και πρέπει να ομολογήσουμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από  την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τις γνώσεις τους.  Έκτοτε το Alimos Online έγινε  χορηγός επικοινωνίας της ομάδας και προέβαλλε όλο αυτό το μαγευτικό ταξίδι των παιδιών, το οποίο ξεκίνησε από το Άνω Καλαμάκι και έφτασε μέχρι το μακρινό Abu Dhabi. Πρόσφατα συναντήσαμε ένα από τα μέλη της ομάδας, τον Γιάννη Χαΐνης και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για αυτήν την τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία που ζήσανε.

Γιάννη, πως ξεκίνησε η ιδέα της “AlimoDynamics”;

Από τότε που γεννήθηκα σχεδόν, έχω υπάρξει φανατικός θαυμαστής της Formula1. 

Ο πατέρας μου, ο οποίος υπήρξε οδηγός αγώνων, ήταν εκείνος που με έκανε να αγαπήσω αυτό το σπορ και να μου μπει το «μικρόβιο». Το 2017 βλέποντας στην τηλεόραση το Grand Prix, το οποίο διεξάγετο στην Μαλαισία, παρατήρησα ότι στην πίστα βραβεύτηκαν και ορισμένα παιδιά. Αναρωτήθηκα, έψαξα και ενημερώθηκα ότι επρόκειτο για τον διαγωνισμό F1 in Schools. Mετά από άπειρες συζητήσεις με τον Νίκο Μπούτσικα – τον άλλο μηχανικό – την Διευθύντρια του σχολείου, τον Διευθυντή της Φυσικής – τον κύριο Καλογεράκο – και κάποια παιδιά της 3ης Λυκείου, αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε και ξεκινήσαμε στήνοντας την αρχική ομάδα.

Μετά από πολύ δουλειά καταφέραμε την 1η χρονιά και βγήκαμε 12οι στους προημιτελικούς στις Σέρρες και  πήραμε την 10η θέση στους εθνικούς. Δεν προκριθήκαμε για τον τελικό, αλλά αποσπάσαμε καλύτερο βραβείο προφορικής παρουσίασης και καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας!

Την 2η χρονιά – αυτή που μας πέρασε δηλαδή – βγήκαμε 12οι στους προημιτελικούς και βγήκαμε 2οι στους εθνικούς, σε όλη την Ελλάδα και πρόκριση για το παγκόσμιο διαγωνισμό! Αποσπάσαμε πολλά βραβεία στους εθνικούς, αλλά το βασικότερο βραβείο για εμάς – επειδή στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με την μηχανολογία – ήταν το βραβείο καλύτερου κατασκευασμένου αμαξιδίου που κερδίσαμε.

Οι προκριματικοί αγώνες έγιναν τον Μάϊο του 2019 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ταξιδέψαμε για τον παγκόσμιο διαγωνισμό στο Abu Dhabi, όπου αποσπάσαμε την 12η θέση παγκοσμίως.

 Πόσα άτομα ταξιδέψατε για το Abu Dhabi;

Ταξιδέψαμε 16 άτομα. 4 βασικοί και οι υπόλοιποι ήταν υποστηρικτές. Οι συνθήκες εκεί ήταν πολύ δύσκολες, η βασικότερη δυσκολία ήταν η αλλαγή θερμοκρασίας, που επηρεάζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Πήρατε κάποιο βραβείο στο Abu Dhabi;

Εκτός από την 12η θέση που αποσπάσαμε στο διαγωνισμό, παράλληλα έτρεχε και ένας άλλος διαγωνισμός της Unilever Williams Engineering Academy και εκεί κατάφερα να προκριθώ ως ένας από τους 25 καλύτερους μηχανικούς. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν pressure challenge, το πώς λειτουργείς κάτω από πίεση δηλαδή και είχε σαν στόχο να καταφέρουμε να αναπαραστήσουμε/συναρμολογήσουμε ένα ρομποτάκι σε 50 λεπτά. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ, αλλά η ομάδα μου ( με παιδιά από διάφορες χώρες ) κατάφερε να το φέρει εις πέρας, με αποτέλεσμα να έχουμε το καλύτερο ρομποτάκι, αποσπώντας το βραβείο από την ίδια την ομάδα της Williams F1 team.

Η οικογένεια σου;  Ο πατέρας σου είναι οδηγός αγώνων.  Η μητέρα σου εργάζεται; Αδέλφια έχεις;

Ο πατέρας μου με έχει διδάξει πολλά. Η μητέρα μου είναι σχεδιάστρια μόδας, έχει την εταιρεία ρούχων Eleria Cortes, την οποία ξεκίνησε μόνη της και σύντομα θα κάνει άνοιγμα και στο εξωτερικό. Και έχω έναν μικρότερο αδελφό, τον Χάρη, του οποίου έχω μεγάλη αδυναμία.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;  Είσαι στην Τρίτη Λυκείου, τελειώνεις φέτος.

Το όνειρο μου, το οποίο και ακολουθώ, είναι να γίνω μηχανικός της Formula1.  Διαβάζω φέτος για να δώσω Πανελλήνιες με στόχο να  συγκεντρώσω 18,000 μόρια και να μπω είτε φέτος, ή του χρόνου, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως μηχανολόγος μηχανικός. Στόχος μου είναι να εισέλθω στην Prom racing team του Μετσόβιου Πολυτεχνείου , μετά η Formula3, η Formula2 και τέλος η Formula1!

Στόχος μου επίσης είναι να βοηθήσω τους νέους του Αλίμου. Δεν θέλω να είμαι ο μόνος που έζησε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι, θέλω να το ζήσουν και άλλα παιδιά. Αφήνω την ομάδα ζωντανή, θα συνεχίσουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε εμείς και πάντα θα είμαι υποστηρικτής τους. Αφού ένας τα κατάφερε, θα πρέπει να τα καταφέρουν και άλλοι!

Με τον Δήμου Αλίμου και τον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Φετινός στόχος είναι να δημιουργήσουμε το AlimoDynamics Learning σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για μαθητές κάτω των 18, με καθηγητές που θα τους βοηθούν στην μηχανολογία και στο marketing, θα τους διδάσκουν περισσότερα πράγματα από ότι μαθαίνουν στα σχολεία, ώστε να αποκτούν τα τεχνικά skills που λείπουν, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν και να έχουν καλή σταδιοδρομία.

 Μίλησε μου λίγο για τον Άλιμο.

Έχω γεννηθεί στον Άλιμο, στο Άνω Καλαμάκι.  Έχω ζήσει εδώ και δεν θέλω να φύγω ποτέ.  Είναι η ωραιότερη πόλη για μένα, με τους ωραιότερους ανθρώπους, ανθρώπους με πολλά ταλέντα.  Ίσως συμβάλλει σε αυτό το γεγονός ότι είναι κοντά στη θάλασσα.  Όλοι οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, δεν έχω βγει ποτέ έξω και να μην δω χαμογελαστά άτομα.

Κλείνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι άλλο;

Κατ΄αρχάς  θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Πολυξένη, την δασκάλα μου στην 5η και 6η, στο 4ο Δημοτικό Αλίμου, η οποία μου άλλαξε την ζωή.  Με έκανε να συνειδητοποιήσω σημαντικά πράγματα για τη ζωή μου, πώς να πάω μπροστά και πώς να μην χάνω τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν την ομάδα AlimoDynamics στο όμορφο ταξίδι της μέχρι το Abu Dhabi, την Διευθύντρια και τους Καθηγητές του 2ου Λυκείου Αλίμου, όλα τα μέλη της ομάδας για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους τον Δήμο Αλίμου και φυσικά τους χορηγούς μας.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού