Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Νέο συγγραφικό έργο του Αλιμιώτη Αριστείδη Θωμόπουλου

Νέο συγγραφικό έργο του Αλιμιώτη Αριστείδη Θωμόπουλου

Ένα νέο συγγραφικό έργο του Δικηγόρου και πρώην Δημοτικού Σύμβουλου του Δήμου Αλίμου (1983-2006)Αριστείδη Σπ. Θωμόπουλου, με τίτλο «Το Θεμέλιο», μόλις εκδόθηκε από τον συγγραφέα.

Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εργασία, μελέτη, συγκέντρωση πολυπληθών στοιχείων από διάφορες κατηγορίες προέλευσης, μία έκδοση που συνιστά πραγματεία κυρίως παρά συγγραφή.

«Το Θεμέλιο» είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα μετά το «Χρέος» (2018), το οποίο περιελάμβανε έγγραφα και στοιχεία από το αρχείο του κατά την θητεία του ως Δημοτικού Συμβούλου. 

Το νέο βιβλίο, αφιερωμένο στους πολίτες του Αλίμου,  περιλαμβάνει ταυτοτικά στοιχεία του Θουκυδίδη και αναφορές από την αρχαία και νεότερη γραμματεία για τους αρχαίους Δήμους Αλιμούντος κι Ευωνύμου, την Κωλιάδα Άκρα, τον Άγιο Κοσμά, τους Τράχωνες, την Κοινότητα Καλαμακίου, τον Δήμο Αλίμου, τον Υμηττό, το Ελληνικό, το Ρέμα Πικροδάφνης κι άλλα.

Στο πρόλογο ο συγγραφέας εξηγεί τους λόγους και την ανάγκη που τον ώθησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο :

«….Εξακολουθούσε όμως να υπάρχει η στέρηση και μη αυτοτελής ύπαρξη «κειμένων βάσης», ή αυτό που λέμε «αρχειακών πηγών» που να αφορούν το Δήμο μας, στη διαχρονία. Τούτο αποτελούσε μια δυσαναπλήρωτη έλλειψη για μένα, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως δημοτικού συμβούλου και την ικανοποίηση της φιλαναγνωσίας μου και υποθέτω και για πολλούς άλλους. Δεν υπήρχε δηλαδή ένα corpus κειμένων στο οποίο θα μπορούσε να καταφύγει και βασιστεί κάποιος για να αναπλάσει ή ιστορήσει το παρελθόν, στο σύνολό του ή στα επί μέρους γεγονότα.  Με βάση πρωτογενείς πηγές, με σκοπό να μπορεί να έχει την αυτοτελή και ευθεία πληροφόρηση από αυτές, με αυθεντική και επιστημονική ακρίβεια. Και έτσι να του παρέχεται η δυνατότητα να έχει τη δική του πολυπρισματική οπτική και κριτική θεώρηση για τα πράγματα.

Αυτή την έλλειψη, προσπαθεί να καλύψει το παρόν πόνημα. Δηλαδή να προσδιορίσει, καταγράψει ή αποθησαυρίσει, από τις αρχαίες και νεώτερες γραμματείες, τις αναφορές που γίνονται σε αυτές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, τα αρχαιολογική ευρήματα που βρέθηκαν στη γη μας, κοινωνικά/ιστορικά γεγονότα κ.α.»

Ο συγγραφέας του βιβλίου, κύριος Αριστείδης Σπ. Θωμόπουλος, τιμήθηκε με ειδική αναμνηστική πλακέτα που του απονεμήθηκε από την Εταιρεία Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Εισόδια-Τράχωνες, κατά την εκδήλωση «Ανατολή είναι η Πατρίδα μου» που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Τραχώνων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, για την συνεισφορά του στους αγώνες που δόθηκαν για να γίνουν επισκέψιμοι ο  Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και το Κτήμα Τραχώνων. 

Σύντομο βιογραφικό:
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1946. Τελείωσε το Νυχτερινό Γυμνάσιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Δικηγόρησε 43 χρόνια στην Αθήνα. Κατοικεί στον Άλιμο περισσότερο από πενήντα χρόνια, νυμφευμένος με τη δικηγόρο Ευθαλία Θεολογή και έχουν δύο παιδιά. Θήτευσε ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλίμου από το 1983 έως το 2006, ιδίως με τη δημοτική κίνηση «Συνεργασία Πολιτών για τον Άλιμο», και τα έτη 1983-1984 και 1987 ήταν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλές πρωτοποριακές αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτό (π.χ. για τον τρόπο χρέωσης της αποχέτευσης με κοινωνικά κριτήρια, για την επιβολή τέλους υποβάθμισης περιβάλλοντος στις μεγάλες επιχειρήσεις, για την ασφάλιση των μαθητών κ.ά.). Υπηρέτησε ως μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου και άλλων νομικών προσώπων, κι ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Α’ Διεθνούς Συμποσίου για το Θουκυδίδη» (1985). Επίσης ήταν μέλος της «Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία της Παραλίας». Έχει κατ επανάληψη (με συλλογικότητες και πολίτες) προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου π.χ. Κτήμα Τράχωνες-ΜΑΚΡΟ, ξεπούλημα Παραλίας, μη ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής «Τρουμπάρι», για την υπεράσπιση των κοινόχρηστων χώρων, του δημοσίου συμφέροντος και των ατομικών δικαιωμάτων (π.χ. Ναός Εισοδίων Τραχώνων). Άρθρα του για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για ζητήματα του Δήμου μας, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Τοπική Αυτοδιοίκηση» και εφημερίδες. Τον Ιούλιο 2018 ολοκλήρωσε, την καταγραφή των εγγράφων των φακέλων του αρχείου του ως δ.σ., και εξέδωσε το δίτομο βιβλίο «ΤΟ ΧΡΕΟΣ». Τον Οκτώβριο 2019 εξέδωσε το βιβλίο «ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ» ήτοι τον ερανισμό και τα σχόλια σε χωρία ταυτοτικών στοιχείων του Θουκυδίδη, και, σε αναφορές από την αρχαία και νεότερη γραμματεία για τους αρχαίους δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου, την Κωλιάδα άκρα, τον Άγιο Κοσμά, τους Τράχωνες, τη Κοινότητα Καλαμακίου, το Δήμο Αλίμου, τον Υμηττό, το Ελληνικό, το ρέμα Πικροδάφνης και άλλα. Και τα δύο εκτός εμπορίου και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.