Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Νίκος Αλεξόπουλος: Μιλά στο Alimos Online για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τις απόψεις και τα σχέδιά του

Νίκος Αλεξόπουλος: Μιλά στο Alimos Online για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τις απόψεις και τα σχέδιά του

Οι Δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 τελείωσαν και ιδιαίτερα για την πόλη μας, που ήταν και οριστικές από την πρώτη Κυριακή, μετά την συντριπτική νίκη του συνδυασμού του Ανδρέα Κονδύλη «Αγαπώ τον Άλιμο».

Έτσι λοιπόν, το ενδιαφέρον των Δημοτών και των κατοίκων, εστιάζεται πλέον στην «επόμενη μέρα». Και ένας από τους παράγοντες της «επόμενης μέρας» είναι, οι αλλαγές, το καινούργιο που υπάρχει πλέον στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως την απόλυτη Δημοτική Αρχή.

Νέα πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά γνωστά πρόσωπα από άλλη θέση! Ένα εξ’ αυτών είναι και ο Νίκος Αλεξόπουλος, ο οποίος έκανε έντονη την παρουσία σου στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αγαπώ το Άλιμο», με την επιτυχημένη εκλογή του, μιας και κατέβαινε για πρώτη φορά με τον συνδυασμό του Ανδρέα Κονδύλη.

Συναντήσαμε τον Νίκο Αλεξόπουλο για μία ευρύτερης γνωριμίας συζήτηση και εφ’ όλης της ύλης.

Ήσασταν η μεγάλη έκπληξη στους σταυρούς προτίμησης των δημοτικών εκλογών. Αν και προερχόμενος από άλλη παράταξη βγήκατε δεύτερος στο «νικητήριο» ψηφοδέλτιο, συγκεντρώνοντας 2.224 ψήφους. Το αποτέλεσμα αυτό, ήταν μέσα στις προβλέψεις σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν συμμετείχα το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη διοίκηση του δήμου και προήλθα από μια παράταξη της αντιπολίτευσης. Με το δεδομένο αυτό κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ιδιαίτερη έκπληξη το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας. Για εμένα όμως και για πολλούς δημότες, δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς με γνωρίζουν από την παρουσία μου στο δήμο και στο δημοτικό συμβούλιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα από το έτος 2010, οπότε εκλέχθηκα για πρώτη φορά με το συνδυασμό, στον οποίο τότε ανήκα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να ενταχθείτε στην παράταξη «Αγαπώ τον Άλιμο» του Ανδρέα Κονδύλη; Τι εκτιμήσατε πρωτίστως; Το έργο που έκανε στη θητεία που τελειώνει; Τους συνεργάτες; Τον τρόπο λειτουργίας; Τη συνέπεια; Το πρόγραμμα και το όραμα του Ανδρέα Κονδύλη;

Όλα όσα αναφέρετε αποτελούν πράγματι ποιοτικά χαρακτηριστικά της παράταξης του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, με την οποία κατήλθα στις δημοτικές εκλογές. Βασικό λόγο για να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση που μου απηύθυνε ο Δήμαρχος, αποτέλεσε το έργο που παρήγαγε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αποδεικνύοντας ότι έχει όραμα για την περιοχή μας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε και το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει το δήμο μας σε ακυβερνησία και απαιτούσε τη συμπόρευση όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης μας για να συνεχιστεί αταλάντευτα η δημιουργική και επιτυχημένη πορεία. 

Σε ποιο τομέα αν ασχοληθείτε νομίζετε ότι θα είστε περισσότερο χρήσιμος για την παραγωγή έργου στο Δήμο και στην πόλη μας; Που θα θέλατε να προσφέρετε τις γνώσεις σας, τις ικανότητες και την ενέργειά σας;

Η επιστημονική κατάρτισή μου και η επαγγελματική πορεία μου ως δικηγόρο, με έχουν βοηθήσει, ώστε να μπορώ να ασχοληθώ με ένα ευρύ πεδίο αντικειμένων και δραστηριοτήτων. Δεν επιθυμώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις του Δημάρχου, είμαι όμως έτοιμος να προσφέρω στον τόπο μας από όποια θέση τυχόν μου ζητηθεί. 

Ο Άλιμος βρίσκεται σε μεγάλη εξέλιξη και ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα και αυτή η ανάπτυξη – λόγω της Μαρίνας και του Ελληνικού – θα γίνει πολύ μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό στη σκέψη σας, στη φιλοσοφία σας και ως πραγματικότητα στα πρακτικά θέματα;

Πράγματι ο Άλιμος για πρώτη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Όλες αυτές οι επενδύσεις και κυρίως στο Ελληνικό και στη Μαρίνα Αλίμου, που αφορούν άμεσα το δήμο μας, πρόκειται να αναμορφώσουν την περιοχή μας. Αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη και προβολή του τόπου μας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Για αυτούς κυρίως τους λόγους δεν μπορώ παρά να τις αντιμετωπίζω θετικά. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιό μας επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ των επενδύσεων αυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως για οποιοδήποτε έργο και επένδυση, γνώμονα αποτελεί για όλους μας το δημοτικό συμφέρον και για αυτό το λόγο διεκδικούμε ως Δήμος αντισταθμιστικά οφέλη από τις επενδύσεις αυτές και δεν δίνουμε «λευκή επιταγή» σε κανένα. 

Ποιοι θεωρείτε–νομίζετε ότι είναι οι καθοριστικοί και οι σημαντικοί πόλοι, πάνω στους οποίους θα είναι σημαντικότερο να στηριχθεί η αρμονική, σύμμετρη και ελεγχόμενη ανάπτυξη της πόλης μας;

Ο Άλιμος λόγω της κομβικής τοποθεσίας του, της ιστορικότητάς του και των ανθρώπων του, έχει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αρκετούς τομείς, όπως ο τουρισμός σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, που μπορούν να αποτελέσουν υπεραξία για τον τόπο μας. Αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι όλος αυτός ο κόσμος που θα περνάει από την περιοχή μας θα αφιερώνει χρόνο σε αυτή, θα επισκέπτεται τις περιοχές και τα καταστήματά μας, θα θαυμάζει τις ομορφιές μας.

Επίσης, μεγάλη σημασία οφείλουμε να δώσουμε στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, το οποίο μπορεί να διακριθεί στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και στον αθλητισμό.   

 

Είσαστε γέννημα θρέμμα Αλιμιώτης. Κατά συνέπεια έχετε πλήρη εικόνα της πόλης και των προβλημάτων της. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα και τα σημαντικότερα;

Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στον Άλιμο και αυτό με βοηθά να γνωρίζω τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά προβλήματα θεωρώ ότι είναι η έλλειψη δημοτικού κοιμητηρίου, η οποία μας αναγκάζει να απευθυνόμαστε σε όμορους ή ακόμα και σε απομακρυσμένους δήμους για εξασφάλιση χώρων ταφής. Δυστυχώς εντός των ορίων του Δήμου δεν υπάρχει χώρος επαρκής και ικανός για την επίλυση του προβλήματος, ούτε όμως και στην επένδυση του Ελληνικού το κράτος μας διέθεσε χώρο για αυτό το σκοπό.

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η συγκοινωνιακή διασύνδεση των περιοχών μας και το κυκλοφοριακό. Η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά μέχρι το φθινόπωρο με τη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Στο ίδιο πλαίσιο χρειάζεται να επικαιροποιηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου, διότι ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα, για παράδειγμα η περιοχή πέριξ της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής, η οποία δεινοπαθεί μετά τη λειτουργία του μετρό ή το Κάτω Καλαμάκι, στο οποίο είναι δύσκολη η πρόσβαση και η παραμονή λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Τέλος, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η χωροθέτηση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου μας προς την κεντρική διοίκηση και η λειτουργία του μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για την περιοχή μας (π.χ. εξοικονόμηση πόρων). 

Σας διαβεβαιώνω όμως ότι για κάθε πρόβλημα, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι, θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή του.

Με δυο λόγια: Τι είναι για σας ο Άλιμος;

Για μένα ο Άλιμος είναι η περιοχή που γεννήθηκα και μεγάλωσα, είναι το μέρος που πονάω και αγαπώ. Είναι η περιοχή που αξίζει να ζω και να δημιουργώ!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στον Άλιμο;

Όλες οι περιοχές του δήμου μας έχουν η κάθε μια τη δική της ομορφιά και το δικό της ειδικό βάρος. Για παράδειγμα, η περιοχή των Κυθήριων, τα Αμπελάκια και ο Παλιός Άλιμος, αποτελούν καλά οργανωμένες πρότυπες γειτονιές, το Κάτω Καλαμάκι και η περιοχή Γκρόμαν, αποπνέουν μια αύρα καλής εποχής. Το Άνω Καλαμάκι είναι η περιοχή που μεγάλωσα και περιλαμβάνει πολλές από τις αναμνήσεις μου, όπως στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην αγορά της Δωδεκανήσου και της Ιωνίας. Επίσης, στο Άνω Καλαμάκι αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μοναδικό βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα Τραχώνων και το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου. Θα έλεγα όμως ότι ξεχωρίζει το παραλιακό μέτωπο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού που ονομάζουμε «Αθηναϊκή Ριβιέρα», καθώς και ο λόφος Πανί λόγω της θέσης και της ιστορικότητάς του.            

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού