Οι Άνθρωποι του Αλίμου

«Έφυγε» ο μεγάλος Γλυφαδιώτης αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος

«Έφυγε» ο μεγάλος Γλυφαδιώτης αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος

«Έφυγε» χθες από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο μεγάλος Γλυφαδιώτης αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος.

Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος υπήρξε ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και της  Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα, αρχές και ιδανικά και σημάδεψε με την πορεία του, την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού για πολλές δεκαετίες.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 13:00, στο Α΄ Νεκροταφείο.

Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα των ανασκαφών στο Ανάκτορο του Νέστορος της Πύλου και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Εφορεία Ολυμπίας.  Έκανε ανασκαφές στη θέση Τσοπάνη Ράχη βόρεια του Κόλπου του Ναυαρίνου και οργάνωσε το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.  Το 1969 τοποθετήθηκε Προϊστάμενος της Εφορείας Σπάρτης και ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα στο γνωστό Νεολιθικό Σπήλαιο Διρού Μάνης. Το 1973 πρωταγωνίστησε στην ίδρυση του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και στην ίδρυση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας καθώς και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το 1981-82 τοποθετήθηκε Προϊστάμενος της Α΄  Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.  Από το 1975 έως και το 1990 διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού.  Από το 1978 έως το 1983 ήταν ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επεξεργασία των άρθρων Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία της Υποβρύχιας Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς στις Συνόδους των Παρισίων και του Στρασβούργου. Το 1983 πραγματοποίησε έργα στο Νιόκαστρο Πύλου για την εγκατάσταση του Ελληνικού Κέντρου Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών.  Κατά την περίοδο 1989-92 πραγματοποιήθηκε υπό την διεύθυνσή του και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, η αρχαιολογική έρευνα στο Πρωτοελλαδικό ναυάγιο του Δοκού.  Ίδρυσε το Νεολιθικό Μουσείο Διρού, στην είσοδο του σπηλαίου Αλεπότρυπα.  Το 1999, ύστερα από εισήγησή του, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ένα σύνθετο πρόγραμμα που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίηση της Αλεπότρυπας, καθώς και την ίδρυση του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών Διρού.

Πλούσιο το συγγραφικό του έργο, έχοντας γράψει βιβλία αρχαιολογικού περιεχομένου και έχοντας δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα αρχαιολογικά περιοδικά.