Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Κατερίνα Παπακωστοπούλου: Συνέντευξη με την Αλιμιώτισσα παρουσιάστρια του Star

Κατερίνα Παπακωστοπούλου: Συνέντευξη με την Αλιμιώτισσα παρουσιάστρια του Star

Την βλέπουμε στο Star Channel.  Έχει δική της εκπομπή στο κανάλι, με τίτλο «Νοιάσου για την υγεία σου», την βλέπουμε στο δελτίο ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα και όμως πολλοί Αλιμιώτες δεν γνωρίζουν ότι η Κατερίνα Παπακωστοπούλου είναι Αλιμιώτισσα και μάλιστα 3ης γενιάς.

Γεννημένη η ίδια στο Καλαμάκι – όπου και μένει ακόμη – είναι της γνωστής οικογένειας του Καλαμακίου, Καρούμπα.

Επικοινωνήσαμε με την Κατερίνα Παπακωστοπούλου και της ζητήσαμε να συναντηθούμε για μία συνέντευξη. Η απάντησή της ήταν άμεση και πρότεινε το ραντεβού μας να γίνει, πού αλλού?! Στον Άλιμο! Συναντηθήκαμε σε γνωστό καφέ της περιοχής μας και μας έκανε εντύπωση το πόσο απλή, επικοινωνιακή, είναι, χωρίς καθόλου έπαρση και … πανέμορφη!  Ντυμένη απλά, ελάχιστα βαμμένη και όμως πιο εντυπωσιακή και όμορφη από την εικόνα που βλέπουμε στις οθόνες της τηλεόρασής μας.

Κατερίνα, πως ξεκινήσατε την καριέρα σας;

Έχω γεννηθεί στο Καλαμάκι. Δημοτικό σχολείο πήγα στο 1ο  Δημοτικό της οδού Φαν Βάϊκ, Γυμνάσιο και Λύκειο στο Παλαιό Φάληρο. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εκείνη την εποχή η σχολή των ΜΜΕ ήταν σχετικά καινούργια σχολή. Ήμουν στην δεύτερη φουρνιά δημοσιογράφων που αποφοίτησαν.  Από το πρώτο έτος σπουδών μου, ξεκίνησα να εργάζομαι παράλληλα με τις σπουδές, στον «Αδέσμευτο Τύπο» του Δημήτρη Ρίζου ως δόκιμη και στην εκπομπή του SKAI «Ο ΣKAI στην Χώρα του Παραλόγου», ως  υπεύθυνη καλεσμένων και του ρεπορτάζ. Ξεκίνησα λοιπόν, τα πήγα πολύ καλά, αλλά η εκπομπή κράτησε λίγο. Επειδή μου άρεσαν πολύ τα δελτία ειδήσεων, πήρα το θάρρος και χτύπησα την πόρτα του Σταμάτη Μαλέλη, λέγοντάς του ότι θα ήθελα να κάνω δελτία ειδήσεων. Σε πρώτη φάση, ο κύριος Μαλέλης, δέχτηκε να μου δώσει μία ευκαιρία στο δελτίο του Σαββατοκύριακου, λέγοντάς μου όμως να μην αφήσω την εφημερίδα του Δημήτρη Ρίζου, αλλά να δουλεύω ταυτόχρονα για λίγο διάστημα, μέχρι να αποδείξω αν ήμουν καλή σε αυτό. Είμαι ευγνώμων και τυχερή που δούλεψα με τον Σταμάτη Μαλέλη, γιατί – αν και ήμουν μικρή – με πίστεψε. Γενικά πιστεύει στα νέα παιδιά και τους δίνει ευκαιρίες. Ξεκίνησα λοιπόν το 1995 στο καθημερινό δελτίο ειδήσεων (το οποίο έκανε ο Νίκος Ευαγγελάτος και η Αλεξάνδρα Καπελετζή) ως ρεπόρτερ σε ζωντανή σύνδεση. Μου άρεσε πάρα πολύ, ήμουν καλή σε αυτό και μετά από λίγο διάστημα, άφησα την εφημερίδα. Δούλεψα εκεί για ενάμιση χρόνο, απέκτησα πολλές εμπειρίες, αλλά επειδή πληρωνόμουν ελάχιστα, το 1997 που μου έκαναν μία μεγάλη πρόταση από το STAR, πήρα την απόφαση να φύγω από τον SKAI, γεγονός βέβαια που στενοχώρησε τον Σταμάτη Μαλέλη. 

Στο STAR είμαι 22 χρόνια, έχω δουλέψει ως ρεπόρτερ με όλους τους μεγάλους παρουσιαστές, την Έλλη Στάη, τον Τέρενς Κούϊκ, την Ειρήνη Νικολοπούλου, τον Αιμίλιο Λιάτσο, τον Θεοδωρή Δρακάκη και πολλούς άλλους. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις. Στο ελεύθερο ρεπορτάζ έχω καλύψει πολύ σημαντικά γεγονότα, γεγονότα που είχαν μεγάλο τηλεοπτικό ανταγωνισμό, όπως τα τελευταία «αντίο» για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Μελίνας Μερκούρη, την Κάκιας Αναλυτή, τον Κώστα Ρηγόπουλο, τον Ζυλ Ντασσέν, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, την επίσκεψη του  Bill Clinton στην Ακρόπολη, την επίσκεψη της Αdriana Sklenarikova, τον  γάμο του Νικόλαου με την Τατιάνα στις Σπέτσες, τον βασιλικό γάμο του William και της Kate και πολλά άλλα ρεπορτάζ.

Το 2003, ο Σταμάτης Μαλέλης – ο οποίος εν τω μεταξύ είχε έρθει κι εκείνος στο STAR – μου έδωσε την ευκαιρία που περίμενα και μπήκα ως παρουσιάστρια στα δελτία ειδήσεων, ξεκινώντας με τα νυχτερινά. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα να κάνω τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, έχοντας την τιμή να έχω Διευθύντρια Ειδήσεων την Μάρα Ζαχαρέα. Συγχρόνως, είμαι διαπιστευμένη συντάκτρια-ρεπόρτερ για θέματα υγείας στα δελτία ειδήσεων του σταθμού και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρουσιάζω και επιμελούμαι  την εκπομπή «Νοιάσου για την υγεία σου», στην διαδικτυακή τηλεόραση. Η εκπομπή είναι κάθε Τετάρτη στις 21:00, έχω δύο γιατρούς καλεσμένους κάθε φορά και αναλύουμε θέματα υγείας με απλό καθημερινό τρόπο.

Πέρυσι μου δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας και ιδιώτες γιατρούς, ταξιδέψαμε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, με σκοπό  να προβληθεί ο ιατρικός τουρισμός της χώρας μας στους ομογενείς. Ταξιδέψαμε στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία. Εκεί τραβήχτηκε και η selfie  με τον Justin Trudeau, στην παρέλαση των ομογενών.

Έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με διάφορα περιοδικά και το 2004 έγραψα ένα ερωτικό μυθιστόρημα, το οποίο έφτασε να κυκλοφορήσει σε  4η έκδοση! Μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να ενημερώνομαι για τα θέματα που έχουν σχέση με την υγεία. Όταν θέλω να χαλαρώσω, μου αρέσει να διαβάζω κάτι πιο ελαφρύ, ρομαντικό. 

Περιγράψτε μας μία τυπική σας ημέρα.

 Η ημέρα μου ξεκινάει στις 7. Ετοιμάζω το παιδί – έχω μία κόρη 13 χρονών – για το σχολείο και όταν περάσει το σχολικό να την πάρει, ή θα ξανακοιμηθώ για λίγο, ή θα πάω γυμναστική. Μετά θα ξεκινήσω την δουλειά, που θα είναι, ή ένα ρεπορτάζ υγείας, ή θα επιμεληθώ τα θέματα της εκπομπής, θα πάω για συνεντεύξεις και το απόγευμα θα περάσω να πάρω την κόρη μου από την μητέρα μου. Δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα θα παρουσιάσω τα δελτία ειδήσεων.

Τα ωράρια ενός δημοσιογράφου είναι εξαντλητικά;
Δεν θα έλεγα εξαντλητικά, θα έλεγα απαιτητικά.  Έχω συνηθίσει όμως τόσα χρόνια, δεν αισθάνομαι την κούραση, μου έχει γίνει πια δεύτερη φύση. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Αυτόν τον λίγο που έχω όμως, μου αρέσει να τον περνάω ποιοτικά με την κόρη μου, πηγαίνοντας ταξίδια, κάνοντας σκι,  βλέποντας ένα καλό έργο στον κινηματογράφο κλπ.  Γενικά έχω ψηλά τον πήχη ως μητέρα.

Από μικρή θέλατε να γίνετε δημοσιογράφος;

Όχι. Απλά προέκυψε. Βασικά, ήθελα να γίνω Καθηγήτρια, και μάλιστα φιλόλογος. Αλλά είχα αυστηρό πατέρα, ο οποίος επέμενε να περάσω στις Πανελλήνιες στην Αθήνα. Έβαλα λοιπόν διάφορες σχολές στο μηχανογραφικό και μέσα στις επιλογές μου ήταν και τα ΜΜΕ και πέρασα δημοσιογραφία στο Πάντειο. Το βρήκα δελεαστικό και ξεκινώντας τις σπουδές δεν περίμενα να τις ολοκληρώσω, αλλά ξεκίνησα αμέσως να δουλεύω γιατί ήθελα να είμαι ανεξάρτητη. 

Υπάρχει ανταγωνισμός στον χώρο σας;

Έχω μεγαλώσει σε πολύ υγιή οικογένεια και έχοντας εγώ ισορροπία, δεν είμαι ανταγωνιστική και κατ’ επέκταση δεν έχω αισθανθεί κακό ανταγωνισμό από άλλους. Έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους μου τους συναδέλφους, ήμασταν μια γενιά που μεγαλώσαμε αγαπημένοι. Υπάρχει ευγενής άμυλα. Όλη η δική μου η φουρνιά καταξιώθηκε.  Αν δουλέψεις, θα κουραστείς, αλλά αν αξίζεις, θα σταθείς!

Είχατε κάποιον δημοσιογράφο ως πρότυπο;

Δεν είχα πρότυπα. Θαύμαζα πολλούς συναδέλφους. Αγαπώ ιδιαίτερα τον Νίκο Ευαγγελάτο, πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος παρουσιαστής. Σέβεται τον δημοσιογράφο, δεν διακόπτει τον ρεπόρτερ, τον αφήνει να μιλήσει. Όπως επίσης και η Τατιάνα Στεφανίδου. Η Έλλη Στάη είναι μοναδική. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να την μιμηθούν, αλλά δεν μπορούν να την φτάσουν. Πιστεύω ότι απαράβατος κανόνας για έναν δημοσιογράφο είναι, να έχει ακαδημαϊκό πτυχίο. Το Πανεπιστήμιο βοηθάει. Ο καλός δημοσιογράφος πρέπει να έχει ξεκινήσει κάνοντας ρεπορτάζ δρόμου. Και πάντα το καθοριστικό είναι να προσπαθείς να βελτιώνεσαι. Κάνω ορθοφωνία πολλά χρόνια. Δεν μου αρέσουν τα σαρδάμ, αν κάνω κάποιο σαρδάμ, θα με στεναχωρήσει και θα το σκέπτομαι όλη την ημέρα!

Τι σας αρέσει στον Άλιμο που ζείτε;
Μου αρέσει η άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Με ξεκουράζει να περπατάω στην παραλία, να κάνω βόλτα εκεί. Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που δεν μου αρέσουν. Δεν  μου αρέσει που οι φιλόζωοι όταν βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους, ορισμένοι δεν μαζεύουν  τις ακαθαρσίες τους. Δεν μου αρέσει που δεν βρίσκω εύκολα να παρκάρω στον Άλιμο. Δεν μου αρέσει που τα πεύκα δεν είναι φροντισμένα. Θέλουν καθάρισμα, γιατί τα αυτοκίνητα γεμίζουν κουτσουλιές από τα περιστέρια και ρετσίνες.

Όταν βγαίνετε, βγαίνετε στον Άλιμο;

Υποστηρίζω την τοπική κοινωνία. Θα πιω τον καφέ μου στα καφέ της πόλης μας, έχουμε καλά εστιατόρια, θα φτιάξω τα νύχια και τα μαλλιά μου στα κομμωτήρια εδώ κλπ.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Φέτος θα δώσω προτεραιότητα στην προσωπική μου ζωή. Κάτι καινούργιο έχει ξεκινήσει στην ζωή μου και ελπίζω και εύχομαι να πάει καλά.  Έχω πολύ καλά vibes.

Είναι από τον δημοσιογραφικό χώρο;

Όχι! Καμία σχέση. Είναι από τον επιχειρηματικό χώρο.

 

Τελειώνοντας την συνέντευξη, ευχηθήκαμε στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου το 2019 να είναι για εκείνη, η τυχερή της χρονιά σε όλα και κυρίως στα προσωπικά της.

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού