Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Δώρα Σύρμα: Η Αντιδήμαρχος που λατρεύει τις προκλήσεις

Δώρα Σύρμα: Η Αντιδήμαρχος που λατρεύει τις προκλήσεις

Συναντήσαμε την κυρία Δώρα Σύρμα, Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου μας και Πρόεδρο της Β΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής. 

Η κυρία Σύρμα, ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα την θητεία της ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υπήρξε η πρώτη γυναίκα Αντιδήμαρχος Αλίμου σε αυτή τη θέση. Την ρωτήσαμε για την εμπειρία της αυτών των δύο χρόνων και για τα σχέδια και τους στόχους που έχει βάλει σχετικά με τα νέα της καθήκοντα.

Κυρία Σύρμα, πρωτίστως να σας ευχηθούμε συγχαρητήρια για την νέα σας αρμοδιότητα και Καλή Επιτυχία στο έργο που σας ανέθεσε ο Δήμαρχός μας. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο  για το «χθες», για το «σήμερα» και για το «αύριο».

Συνοπτικά και συνολικά, το «χτες», είναι μία πορεία 4 ετών, που ξεκίνησε με τα καθήκοντα της Προέδρου της Β΄βάθμιας  Σχολικής Επιτροπής – αρμοδιότητα την οποία έχω ακόμη, μετά από 4 χρόνια στα σχολεία –  σε αυτή την περίοδο κύριος στόχος μας ήταν και είναι,  η συνεχής συντήρηση των κτιριακών υποδομών ώστε μαθητές και καθηγητές να λειτουργούν σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον!  Ήταν και είναι μια   προσπάθεια, που απαιτεί επαγρύπνιση , έχει μεγάλη ευθύνη και  πολύ φόρτο  εργασίας.   Φυσικά σε όλο αυτόν τον αγώνα είχαμε και έχουμε άψογη  συνεργασία με τους  Διευθυντές των σχολείων. Το κράτος παλαιότερα έδινε επιχορήγηση 25 ευρώ ανά μαθητή, ποσόν το οποίο με την κρίση μειώθηκε στα 8-10 ευρώ!  Με σωστή διαχείριση των πόρων του Δήμου και τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου  κ. Ανδρέα Κονδύλη πετύχαμε τον στόχο να αυξήσουμε  το ποσό ανά μαθητή να είναι και πάλι στα 25 ευρώ, ποσόν που διατίθεται, όχι μόνο από το κράτος πλέον, αλλά και από τον Δήμο μας! Την διαφορά δηλαδή,  την καλύπτει ο Δήμος, ώστε  να αναλογεί στους μαθητές, το ίδιο ποσόν που αναλογούσε και πριν την κρίση.

Όλες οι υποχρεώσεις μας είναι πληρωμένες, όλα τα σχολεία έχουν συνέχεια  πετρέλαιο το χειμώνα,  το ρεύμα είναι πάντα πληρωμένο και τα πάντα είναι νοικοκυρεμένα.

Βάλαμε φυσικό αέριο στο 1ο Λύκειο, θα συνεχίσουμε βάζοντας  φυσικό αέριο και στο  4ο Λύκειο και στο  1ο Γυμνάσιο και σε συνεργασία με την εταιρεία αερίου, ελπίζουμε να καταφέρουμε να περάσουν γραμμές σε όλη την πόλη μας, ώστε να υπάρξει φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία, ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος θέρμανσης κατά 30-35%, γιατί όπως καταλαβαίνετε, αυτό το ποσόν θα αυξήσει την αναλογία ποσού σε κάθε μαθητή! 

Ήσασταν Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Μία γυναίκα, σε μία θέση, που συνήθως την κατέχει άντρας. Η εμπειρία, οι εμπειρίες σας, από αυτή την τόσο υπεύθυνη αρμοδιότητα, ποιες είναι;

Ναι. Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια, ήμουν Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Ήταν η πρώτη φορά που γυναίκα ανέλαβε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος στον Άλιμο! Σε αυτή τη θέση  είθισται να είναι άντρας. Υπάρχουν μόνο άλλες δύο γυναίκες στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα : στον Δήμο Πάρου και στον Δήμο Γλυφάδας. Με αυτές τις δύο κυρίες, συνεργαστήκαμε άψογα για να μπούμε στο «πνεύμα» του πρασίνου , του περιβάλλοντος. Είναι ιδιόμορφος χώρος! Είναι μεγάλο το βάρος και μεγάλη η ευθύνη, για την έξωθεν καθημερινή λειτουργία και εικόνα του Δήμου. Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορείς να αναβάλλεις κάτι,  να αφήσεις κάτι να γίνει την άλλη μέρα! Είναι μία καθημερινή ευθύνη, μια δουλειά που δεν σταματάει. Ξεκινούσε η ημέρα μου στις 5:30 το πρωί και τελείωνε το βράδυ που πήγαινα να κοιμηθώ. Δεν ήταν μόνο οι ώρες της δουλειάς. Ήταν αυτό που έβλεπα εγώ όταν έβγαινα έξω! Ήταν αυτά που έστελναν οι δημότες, ήταν αυτά που έβλεπε ο ίδιος ο Δήμαρχος, με τον οποίον ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία. Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, που το καλοκαίρι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Έχουμε μία παραλία με τεράστια κίνηση, δέχεται μεγάλο τουρισμό, χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα και  η παραλία πρέπει να είναι άψογη.

Ήταν δύο χρόνια δύσκολα, γιατί εκτός από τις καταλήψεις και τις απεργίες – που είναι δικαίωμα των εργαζομένων – είχαμε συνεχή προβλήματα στην χωματερή, με αποκορύφωμα την καθίζηση, η οποία διήρκησε δυόμιση μήνες! Και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της! Υπήρχαν προβλήματα από πριν στην χωματερή, αλλά ευτυχώς στον Άλιμο δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή αυτή η καθίζηση. Ήταν ένα πολύ σοβαρό γεγονός, γιατί  επηρέασε και ταλαιπώρησε όλο το λεκανοπέδιο. Στον Άλιμο το πρόβλημα δεν ήταν τόσο εμφανές όσο στους άλλους Δήμους, όπου υπήρχαν όγκοι σκουπιδιών. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, προμηθευτήκαμε press containers για να καλύψουμε τους όγκους σκουπιδιών της πόλης, προμηθευτήκαμε press containers για την παραλία για να μετριάσουμε το πρόβλημα, καθώς η παραλία δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.  Όπως καταλαβαίνετε όμως, ήταν πολύ δύσκολο, γιατί όλοι οι Δήμοι προσπαθούσαν να προμηθευτούν και οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν ήταν λίγες. Αυτή η διετία ήταν «σχολείο» για μένα! Να μάθεις πως λειτουργεί ένας τέτοιος φορέας, να συνεργαστείς με 170 άτομα, με διαφορετικές προσωπικότητες, να προσπαθήσεις να τους κάνεις να αλλάξουν αυτό που έκαναν  τόσα χρόνια και να τους πείσεις ότι πρέπει να αλλάξουν γιατί αλλάζουν οι εποχές.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, λειτούργησαν άψογα όλες οι συμβάσεις μας για την συντήρηση των οχημάτων. Ολοκληρώνεται η μετατροπή ενός οχήματος πλυντηρίου κάδων, και για το πότισμα του πρασίνου. Φτιάξαμε τα δύο σχολικά οχήματα που είναι δωρεά από τους Παιδικούς Σταθμούς και τα προσαρμόσαμε για την μετακίνηση του προσωπικού, για να μην καθυστερούν να φτάσουν στην εργασία τους και να φτάνουν το πρωί στην ώρα τους.  Αγοράσαμε καινούργια πλυστικά, κάναμε πολλά σε αυτά τα δύο χρόνια.

Ο τομέας της Καθαριότητας και του Πρασίνου είναι στην καθημερινή μέριμνα του Δημάρχου και το στοίχημα που βάλαμε με τον εαυτό μας είναι να μην αρκούμαστε στο καλό, αλλά να επιδιώκουμε κάθε μέρα το καλύτερο.

Ας έρθουμε τώρα στο «σήμερα»! Οι αρμοδιότητες, τα σχέδιά σας, ο προγραμματισμός σας, ποιος είναι;

Ξαναγύρισα στα οικονομικά. Είναι μία Διεύθυνση που την ξέρω, είναι ο κορμός της λειτουργίας ενός Δήμου. Ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό για το 2019, είμαστε σε μία ομαλή λειτουργία. Δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή, όταν αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή πριν τέσσερα χρόνια. Οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί προχωράνε φυσιολογικά.

Προς το παρόν – μιας και ανέλαβα μόλις την 1η Αυγούστου – ενημερώνομαι για όλες τις λειτουργίες, ενημερώνομαι από όλους τους Προϊστάμενους και υπάρχει προγραμματισμός, ο οποίος θα μπει σε δράση και θα τον ανακοινώνει ο Δήμαρχός μας στα  προσεχή Δημοτικά Συμβούλια. Το κυρίαρχο στοιχείο  για την οικονομική μας ισορροπία είναι ότι,  παρακολουθούμε τα έσοδα, τα μισθώματα και γενικά την ροή των οικονομικών.   Προσπαθούμε να αξιοποιούμε και να εκμεταλλευόμαστε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είτε από το Πράσινο Ταμείο, διάφορες χρηματοδοτήσεις, ώστε να ολοκληρώνονται έργα που είχαμε εξαγγείλει!  Μετά από πέντε χρόνια περίπου  σκληρής, αλλά αποτελεσματικής και παραγωγικής δουλειάς,  είμαστε σίγουροι ότι οι Αλιμιώτες βλέποντας το έργο που παράγαμε αυτή την 5ετία,  θα ξαναστηρίξουν τον Δήμαρχό μας για την επόμενη τετραετία, ώστε να να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους δημότες αυτό που πραγματικά αξίζουν  και που για αρκετά χρόνια το είχαν στερηθεί.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού