Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Συνέντευξη με τον νέο Πρόεδρο του ΘΟΠΑΑ, Χρυσόστομο Αγγελόπουλο

Συνέντευξη με τον νέο Πρόεδρο του ΘΟΠΑΑ, Χρυσόστομο Αγγελόπουλο

Τα καθήκοντά του – ως νέος Πρόεδρος του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου – ανέλαβε στις 2 Ιουλίου, ο Χρυσόστομος (Τόμης) Αγγελόπουλος.

Τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του στον 2ο όροφο της οδού Ιωνίας 24, λίγες ημέρες μετά την ενημέρωσή που του έκαναν, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ, Αρτέμης Καραμολέγκος και ο Νίκος Αλβανός, ο οποίος παραμένει στην θέση του Αντιπροέδρου του ΘΟΠΑΑ, για 3η συνεχόμενη θητεία. Ο Τόμης Αγγελόπουλος – εκτός από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου – είναι επίσης και εντεταλμένος σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας και Προστασίας του Πολίτη στον Άλιμο.

Κύριε Αγγελόπουλε, κατ΄ αρχάς να σας συγχαρούμε για το νέο σας αξίωμα. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια, έτσι ώστε να σας γνωρίσει περισσότερος κόσμος.  Ποιος είναι ο Τόμης Αγγελόπουλος;

Γεννήθηκα στον Άλιμο και έχω καταγωγή από τη Μεσσηνία. Είμαι Απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και έχω σπουδάσει και στο  Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Ως αστυνομικός, υπηρέτησα για μία διετία και στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας.  Διετέλεσα εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Τιμήθηκα κατ’ επανάληψη από την ΕΛ.ΑΣ. με ηθικές αμοιβές, όπως επαίνους, ευαρέσκειες και εύφημες μνείες.  Τιμήθηκα δε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας.

Μιλήστε μας λίγο για τον ΘΟΠΑΑ, τις λειτουργίες του, τις αρμοδιότητές του και τους σκοπούς του. Θα υπάρξουν νέα τμήματα στο πρόγραμμα;

Στόχος του ΘΟΠΑΑ είναι η δημιουργία πολιτιστικών υποδομών, η ανάπτυξη και η προώθηση του πολιτισμού. Αντίστοιχα, η δημιουργία αθλητικών υποδομών και η ανάπτυξη και προώθηση του Αθλητισμού. Στον Οργανισμό κάθε χρόνο λειτουργούν τμήματα για ποικίλες δραστηριότητες, με σκοπό την προσφορά στους κατοίκους του Δήμου Αλίμου, αλλά μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι άλλων περιοχών, εφόσον το επιθυμούν. Όλοι οι συμμετέχοντες καταβάλλουν ένα συμβολικό αντίτιμο. Τα τμήματα που λειτουργούν, καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτιστικών, ευζήν και αθλητισμού. Έχουμε πάνω από 50 δράσεις και 100 τμήματα και ήδη μελετάμε την ένταξη και νέων τμημάτων στο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος Αυγούστου και θα διανεμηθεί σε όλα τα σπίτια του Αλίμου. Κάτω από την στέγη του ΘΟΠΑΑ, είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία είναι δανειστική, έχει πάνω από 2.000 μέλη και εξυπηρετεί μαθητές και φοιτητές, καθώς και όσους αγαπούν τα βιβλία, το διάβασμα και την έρευνα. Διαθέτει πάνω από 50.000 τόμους βιβλίων, τους οποίους ανανεώνει κατά διαστήματα, με νέες εκδόσεις και βιβλιογραφικό υλικό. Η ανανέωση αυτή γίνεται και με νέες αγορές, αλλά και με δωρεές από άτομα που επιθυμούν να χαρίσουν μέρος των βιβλίων τους. Στην βιβλιοθήκη φυλάσσονται, επίσης, ορισμένες σπάνιες εκδόσεις.  Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης έχουν ενταχθεί δράσεις για παιδιά – όπως φέτος που διοργανώνεται το book camp για παιδιά από 5 ετών και άνω – όπως επίσης  και παρουσιάσεις βιβλίων από σημαντικούς συγγραφείς και λογοτέχνες. Στις αρμοδιότητες του ΘΟΠΑΑ είναι επίσης η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου το οποίο διαθέτει δύο πισίνες, μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και μία πισίνα εκμάθησης. Η διοίκηση του κολυμβητηρίου, διοργανώνει και φιλοξενεί διάφορους αγώνες και πρωταθλήματα (Δελφινομαχίες, τα «Ρέστεια» κ.α.), όπως επίσης διάφορες δράσεις και σεμινάρια.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι, ως Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ;

Στόχος μου είναι να φέρω τους Αλιμιώτες ακόμη πιο κοντά στον πολιτισμό, διοργανώνοντας φεστιβάλ και δράσεις, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και συλλόγους. Ο πολιτισμός είναι ο πυρήνας μας, ειδικά αφού ζούμε – όχι απλώς σε μία χώρα με τόσο μεγάλη πολιτιστική ιστορία – αλλά και στη γενέτειρα του Θουκυδίδη!

Τι είναι πολιτισμός για εσάς;

Πολιτισμός είναι τα πάντα γύρω μας. Αλλά – όπως είπε και ο Αντρέ Μαλρώ – «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται»! Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στον ΘΟΠΑΑ. Στην περίφημη αυτή φράση του Γάλλου συγγραφέα και πολιτικού, συνοψίζεται το πιστεύω του ΘΟΠΑΑ. Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται και κινεί τον τροχό της εξέλιξης!

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού και στην Τατιάνα Τζινιώλη