Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Συνέντευξη σχετικά με την συναυλία που έδωσε η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου στο Στρασβούργο

Συνέντευξη σχετικά με την συναυλία που έδωσε η ορχήστρα “NOSTOS” του Μουσικού Σχολείου Αλίμου στο Στρασβούργο

Συναντήσαμε τον Μαέστρο της σχολικής ορχήστρας “NOSTOS” του Μουσικού Σχολείου Αλίμου - και Καθηγητή μουσικής - κύριο Δημήτρη Αρβανιτίδη, δύο ημέρες μετά την επιστροφή της ορχήστρας από το Στρασβούργο. Θελήσαμε να μας πει τις εντυπώσεις του από την συναυλία και γενικά για την ορχήστρα αυτή, που μας κάνει τόσο υπερήφανους και στο εξωτερικό.

 «Η παραμονή μας στο Στρασβούργο ήταν από τις 9 μέχρι τις 16 Απριλίου. Η ορχήστρα “NOSTOS” έδωσε μία συναυλία με μουσική της Ελένης Καραϊνδρου στις 12 Απριλίου, μετά από τιμητική πρόσκληση από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβη κ. Περράκη. Η συναυλία έγινε μέσα στην μεσαιωνική εκκλησία Saint Pierre de Jeune και είχε μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στο κοινό – Έλληνες και ξένους - που την παρακολούθησε. Η εκκλησία  ήταν πανέμορφη και επιβλητική, γεμάτη τοιχογραφίες και μωσαϊκά.  Επίσης, τα παιδιά μαγεύτηκαν από το Στρασβούργο».

Του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για ητν ορχήστρα «Nostos» και την ιστορία της, πως ξεκίνησε και πως κατάφερε να γίνει τόσο γνωστή και στο εξωτερικό: «Η σχολική ορχήστρα “NOSTOS” δημιουργήθηκε το 2013.  Αρχικά ξεκίνησε σαν ένα κιθαριστικό σύνολο, αλλά σιγά-σιγά δημιουργήθηκε η ανάγκη να εμπλουτίσουμε και άλλους ήχους και έτσι εντάξαμε και άλλα όργανα στην ορχήστρα, η οποία αποτελείται πλέον από 60 παιδιά, ηλικίας από 12-16 ετών και κάνουμε πρόβες εντατικά κάθε Κυριακή.  Σκοπός για την δημιουργία της ορχήστρας  ήταν να φέρω τους μαθητές σε επαφή με σημαντικά έργα Ελλήνων συνθετών και να τους ευαισθητοποιήσω σε ζητήματα κοινωνικά και πολιτικά. Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό ήθελα να προβάλλουμε μιαν άλλη Ελλάδα, της δημιουργίας, του πολιτισμού, της εργατικότητας και της ελπίδας. Δεν θέλω να ταξιδεύουμε σαν τουρίστες, αλλά θέλω να πέφτουν τα μάτια των ξένων πάνω στα παιδιά μας και στο έργο που παράγουν.  Θέλω να γίνονται οι πρωταγωνιστές στο εξωτερικό και να προβάλλουν την ορχήστρα μας, το σχολείο μας και την χώρα μας. Αυτό είναι το κίνητρο μας.  ΄Όταν πρωτοδημιουργήθηκε η ορχήστρα, πρώτος στόχος  ήταν η Βενετία και όταν το πρωτοείπα στα παιδιά, η ιδέα έπεσε σαν φωτοβολίδα.  Και όμως το καταφέραμε και το 2014 παίξαμε στην Βενετία και στο Ινσμπρουκ, με θέμα της συναυλίας «Με τον Μάνο Χατζιδάκη στις αποσκευές μας».  Ειδικά στο Ινσμπρουγκ, το κοινό ήταν όρθιο και χειροκροτούσε επί 3 λεπτά στο τέλος της συναυλίας.

To 2016, η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου βρέθηκε στο Μόναχο, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας εκεί και του Ιδρύματος Παλλάδιον, για μία συναυλία στην φημισμένη αίθουσα “Στο Σπίτι των Καλλιτεχνών» με θέμα το προσφυγικό.  Την επόμενη ημέρα, η ορχήστρα έπαιξε εκτός προγράμματος, μετά από αίτημα των παιδιών, σε μία φτωχική συνοικία στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου ζουν αρκετοί μετανάστες, ανάμεσά τους και ΄Ελληνες.  Η τοπική κοινωνία είχε διαμαρτυρηθεί για τα 160 ανήλικα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν εκεί και ζήτησε να χτιστεί τείχος για να τους «προστατέψει» από το θόρυβο και την πτώση της αξίας των σπιτιών.  Το αίτημά τους έγινε αποδεκτό και οι μπουλντόζες ξεκίνησαν να δουλεύουν.  ΄Εξω από αυτό το τείχος, εκτός προγράμματος,  οι 38 μαθητές του Μουσικού Σχολείου του Αλίμου μου ζήτησαν να πάνε να παίξουν συμβολικά μουσική, το πρωί της 22 Νοεμβρίου 2016.  Την ώρα που παίζανε μουσική, οι μπουλντόζες έχτιζαν το τείχος.  Γι αυτή μας την κίνηση διαμαρτυρίας, η Βουλή των Ελλήνων μας τίμησε προσκαλώντας μας να παίξουμε σε μία συναυλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Όταν τον ρωτήσαμε για τα μελλοντικά του σχέδια μας είπε «Αυτό το Σάββατο θα παίξουμε στο Άργος και την Κυριακή στο Ναύπλιο. Ήδη έχουμε προσκλήσεις για να δώσουμε συναυλίες την ερχόμενη χρονιά στην Βαρκελώνη, στο Στρασβούργο, στο ‘Ινσμπρουκ και στο Άουσβιτς».

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού