Άλιμος Online

Βαρβάρα Δούκα: Η διακεκριμένη Αλιμιώτισσα σκηνοθέτης και ηθοποιός

Βαρβάρα Δούκα: Η διακεκριμένη Αλιμιώτισσα σκηνοθέτης και ηθοποιός

Μία διακεκριμένη συμπολίτισσά μας – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό – είναι η σκηνοθέτης και ηθοποιός Βαρβάρα Δούκα. Εμπνευσμένη σκηνοθέτης και αξιόλογη ηθοποιός, με πολλές διακρίσεις και πλούσιο βιογραφικό, είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης.

Γεννημένη στον Άλιμο, με καταγωγή από την  Ύδρα,και την Μεσσηνία,  σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτικές Επιστήμες και Θέατρο στη Δραματική Σχολή, στο Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά και στη Σχολή Βεάκη, όπου αποφοίτησε το 1986.  Στη συνέχεια πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε σκηνοθεσία και στη Γαλλία Ανθρωπολογία Θεάτρου.

Έχει σκηνοθετήσει διάφορες  παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας αγάπη και μεράκι για την αρχαία τραγωδία.

Μερικές από τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες είναι:

*        Ιδρυτής και καλλιτεχνική διευθύντρια επί 10ετία [1990-2000] της Εταιρείας Θεάτρου «Σελάννα».

*        Εργάστηκε από το 1986 μέχρι το 2005, στο Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλίμου. 

*        Πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός και Αθλητισμός» το 2004 και παρουσιάσανε τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη στον Λόφο Πανί.

*        Στη δράση «Νέοι Θεσμοί σε Αρχαία Μονοπάτια» το 2004,  οργάνωση από τους Δήμους Αλίμου-Γλυφάδας-Αργυρούπολης

*        Έλαβε το Ελληνικό Βραβείο Ροντήρη στην Ιθάκη

*        Εμφανίσεις  και παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στην Πειραματική Σκηνή. 

*        Υπήρξε επικεφαλής της Ακαδημίας Τέχνης του Ομίλου ΑΚΜΗ  για 3 χρόνια

*        Θεατρική παράσταση Τρωάδες στην Κροατία

*        Θεατρική παράσταση Πέρσες του Αισχύλου  στην Τεχεράνη και στο αίθριο θέατρο της ΔΕΘ το 2014

Διδάσκει σε σχολές και σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Σκηνοθεσία Παραστατικών Τεχνών, καθώς και Υποκριτική, Αρχαία Τραγωδία και Ανθρωπολογία Θεάτρου, τα οποία τελευταία συστηματοποίησε στην μέθοδο Performance Personal Development Training- Ολιστική Θεώρηση για ηθοποιούς και χορευτές .

Μερικά από τα έργα που έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι: «Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν» του Ο.Μακόυ, «Πηνελόπη» του Τζ.Τζόυς, «Πασχαλινά Παιχνίδια» του Β.Ζιώγα, «Ατύχημα» του Γ.Χρυσούλη, «Η νύχτα της Ιγκουάνα» του Τ.Ουίλλιαμς, «Ο Τοίχος» του Α. Σεβαστάκη (Εθνικό Θέατρο), «Trainspotting» του Ι.Welsh, «Την Ώρα που δε γνωρίζαμε τίποτα ο Ένας για τον Άλλον» του Πέτερ Χάντκε, «Handbag» του M.Ravenhill, «4 EVER» του Γ.Ηλιόπουλου, «Μοσκώβ- Σελήμ» του Γ.Βιζυηνού, «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, «Τάισε με, Έμμα» του Ζ. Ρόχα, «Το όνειρο της διπλανής πόρτας» του Νηλ Σάιμον με τον Γ.Καπουτζίδη στο θέατρο Ιλίσια –Μίνως Βολανάκης, «5 gynaikes.com» θέατρο Coronet και πολλές άλλες.

Έχει παίξει σαν ηθοποιός σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, όπως : «Ο Δραπέτης» του Λ. Ξανθόπουλου, «Ζωή Χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβάνκος, «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» του Ν.Φαρούπου, κ.ά.

Η Βαρβάρα Δούκα εργάζεται τώρα στο Εθνικό Θέατρο στην Διεύθυνση Σκηνής και είναι επίσης Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Δράμας.

 

 Ελισάβετ Μιτσού

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr