Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Γνωριμία με τους καλλιτέχνες της πόλης μας: Παύλος Μάγκουρας

Γνωριμία με τους καλλιτέχνες της πόλης μας: Παύλος Μάγκουρας

Το χαρακτηριστικό χρώμα του Αλίμου είναι το μπλε. 

Το μπλε της θάλασσας και του ουρανού. Ίσως αυτό, το έντονο μπλε χρώμα, είναι αυτό που ελκύει τους καλλιτέχνες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί καλλιτέχνες, ζουν στην πόλη μας. 

Στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες που ζουν στον Άλιμο, σας παρουσιάζουμε σήμερα τον ζωγράφο Παύλο Μάγκουρα, ο οποίος ζει τα τελευταία δέκα χρόνια εδώ.

Ο Παύλος Μάγκουρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Μέλος πολυμελούς οικογένειας με ρίζες από τη Μάνη.

Μετά το πέρας των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα εικαστικών τεχνών στη σχολή Δοξιάδη. Εκεί βίωσε και τα πρώτα διδάγματα της τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της (σχέδιο, χρώμα, διακοσμητική, συντήρηση, χαρακτική, τυπογραφία, μεταξοτυπία, φωτογραφία, γραφιστική), έχοντας για δασκάλους τον ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου, τον χαράκτη Τάσσο Αλεβίζο, τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, τον χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη, τον Ακαδημαϊκό και γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη, τον γλύπτη Γιώργο Γεωργιάδη, αλλά και πολλούς άλλους καταξιωμένους δασκάλους της τέχνης.

Ήταν τότε η χρονική στιγμή, που ξεκίνησε δειλά-δειλά να αποτυπώνει πάνω σε κάθε λογής υλικό τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις ανησυχίες του, προσπαθώντας να συμβιβάσει την ανάγκη της επιβίωσης με την εσωτερική αναζήτηση ενός άλλου κόσμου, που υπήρχε εγκλωβισμένος στα βάθη της ψυχής του.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε διευθυντικό στέλεχος διαφόρων επιχειρήσεων, απ' όπου αντλούσε τα προς το ζην.

 

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, μία των οποίων πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε μια εκδήλωση-έκθεση ζωγραφικής, συνδυασμένη με προβολή και παρουσίαση παλαιών διαφανειών και ντοκουμέντων του παλαιού Πειραιά.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του, ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΚΟΝΩΝ», στον οποίο ηγείτο επί δεκαετία.

Έχει γράψει διάφορα άρθρα και δοκίμια.

Ως Πρόεδρος, αλλά και ως μέλος φιλοσοφικών εργαστηρίων, έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες φιλοσοφικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Τα τελευταία δέκα χρόνια μένει στον Άλιμο, τον οποίο δηλώνει ότι υπεραγαπά. Χαρακτηριστικά είπε: «Έχω ζήσει όλα μου τα χρόνια στον Πειραιά. Δίπλα στη θάλασσα. Και δεν μπορώ να φανταστώ να ζει κάποιος χωρίς να βλέπει τη θάλασσα. Γαληνεύει η ψυχή»!


Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού