Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Συναντήσαμε τον Ορέστη Μαυρόπουλο, βιολιστή παραδοσιακής μουσικής και φυσικά Αλιμιώτη

O Oρέστης είναι ένας νέος, μοντέρνος άνθρωπος, έχει σπουδάσει μηχανικός αυτοματισμού (ρομποτικής), έχει τρία αστέρια στις καταδύσεις (dive master), κάνει kite surfing, κάνει αεροπτερισμό, ταξιδεύει σε χώρες εξωτικές και το ακόμη πιο ξεχωριστό και αξιέπαινο, είναι το γεγονός ότι ασχολείται επαγγελματικά με την ελληνική παραδοσιακή μουσική!

Είναι βιολιστής παραδοσιακής μουσικής (δημοτικό, λαϊκό, ρεμπέτικο, σμυρνεϊκο) και είναι δάσκαλος βιολιού στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το να ξεκινήσει ένας νέος άνθρωπος να ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική είναι συμπτωματικό; Ποια ήταν η δική σου αφορμή;

Όσον αφορά εμένα, αυτή η σχέση δεν ήταν τυχαία. Η αφορμή ήταν η ίδια η μουσική. Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν μέσα από την οικογένειά μου. Και οι δύο μου οι γονείς είναι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών, ο παππούς μου ήταν λυράρης, καταγόμαστε από τον Πόντο και αυτή τη μουσική την αγαπώ από μικρό παιδί. Από μικρό παιδί, με τραβούσε το βιολί ως όργανο. Ξεκίνησα από 6 ετών μαθήματα κιθάρας και βιολιού. Φοίτησα στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου και επίσης έχω έρθει πρώτος στους Πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες. Μετά συνέχισα με σπουδές για μηχανικός αυτοματισμού (ρομποτικής) στο ΤΕΙ του Πειραιά.

 Είναι εύκολο για έναν άνθρωπο με ένα τέτοιο παραδοσιακό «όραμα», να το κάνει επάγγελμα;

  Εύκολο είναι αν έχεις μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο. Αν είσαι διατεθειμένος να εργαστείς γι αυτό που αγαπάς. Δεν αποτελεί μια τυπική «δουλειά». Κανένας δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν έχει ισχυρό το κίνητρο της αγάπης για το αντικείμενο.

 Επαγγελματικά που παίζεις;

 Από τον Μάϊο και όλο το καλοκαίρι, παίζουμε σε γλέντια, εκδηλώσεις, γάμους, σε διάφορα χορευτικά. Το πλείστον των νησιώτικων τραγουδιών συνοδεύονται από τη λύρα, το κλαρίνο, την κιθάρα και το βιολί.

Έχω πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και επίσης, έχω ταξιδέψει πολλές φορές για επαγγελματικούς λόγους (για να κάνουμε  σεμινάρια παραδοσιακού χορού), στην Κίνα, στο Ταϊβάν, στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.α.

Έχω συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως : Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Γιώργος Λιανός, Χαρούλα Λαμπράκη, Γιώργος Σαλαμπάσης.

Σε Έλληνες του εξωτερικού τα κάνετε αυτά τα σεμινάρια;

Όχι ! (γελάει). Σε ξένους, οι οποίοι λατρεύουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

«Εάν χαθεί η παραδοσιακή μουσική, θα χαθούν πολλά στοιχεία της ταυτότητάς μας», μας είπε ο Ορέστης όταν τον αποχαιρετούσαμε και συμφωνούμε απόλυτα.

 

 Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού