Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Δώρα Σύρμα: «Το να δημιουργείς για τον Άλιμο, είναι όραμα και πρόκληση!»

Επισκεφθήκαμε τη νέα Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, κυρία Δώρα Σύρμα στο νέο της γραφείο με τις νέες της αρμοδιότητες και θελήσαμε να μάθουμε για τα σχέδια της σε αυτήν την άκρως σημαντική, ζωτική και δύσκολη Υπηρεσία του Δήμου μας.

Κυρία Σύρμα, ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, σας εμπιστεύτηκε αυτή την τόσο δύσκολη Υπηρεσία του Δήμου μας. Είσαστε – αν δεν κάνω λάθος – μία από τις δύο μοναδικές γυναίκες υπεύθυνες σε αυτόν τον τομέα σε όλη  την Αττική. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση;

Είναι όντως για μένα πρόκληση και ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο  που με εμπιστεύτηκε σε έναν πολύπλοκο και δύσκολο τομέα . Μετά από την θητεία μου ως Αντιδήμαρχος  Οικονομικών  και Ανάπτυξης , όπου με την καθοδήγηση του Δημάρχου, με πολλή δουλειά σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για την Τ.Α. αλλά και την χώρα,  βάλαμε τα «πράγματα σε τάξη» , εξοικονομήσαμε πόρους τους οποίους διοχετεύσαμε σε ευαίσθητους τομείς (Σχολεία ,Κοινωνικές δομές, Πολιτισμό, κ.α). Ανέλαβα  τον Τομέα  του Περιβάλλοντος  τον Μάρτιο ,με πλήρη συνείδηση και γνώση των δυσκολιών και των προβλημάτων. Είμαι όμως αισιόδοξη για το αποτέλεσμα  που θα προκύψει με συντονισμένη , προγραμματισμένη και στοχευμένη δουλειά.

Τι ώρα ξεκινάει η ημέρα σας;

 Η ημέρα μου ξεκινάει στις 6:00 το πρωί και μερικές φορές τελειώνει το βράδυ.

 Πόσο προσωπικό έχει αυτός ο τομέας του Δήμου; 

Ο αριθμός των ατόμων που δουλεύουν στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, είναι 200 άτομα.  Σύντομα πρόκειται όμως να προστεθούν άλλα 30-35 άτομα,  από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Πες τε μας μερικά από τα καθήκοντα σας.

 Κατ’ αρχάς είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

·         Η επίβλεψη του εξοπλισμού και των μηχανημάτων.

·         Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών (Καθαριότητας και Πρασίνου)

·         Εντοπισμός και ενέργειες για την απομάκρυνση των  εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων 

Είναι άπειρες οι εργασίες που γίνονται και θα θέλαμε πολύ χρόνο για να τις πούμε όλες. Μία πολύ σημαντική δράση ήταν ο καθαρισμός που έγινε στα τρία ρέματα : Λαγκαδίων, Αγ. Δημητρίου και Πικροδάφνης. Ο καθαρισμός έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, θα αρχίσει ο καθαρισμός των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων. Έχουμε στείλει 300 επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδων, ενημερώνοντάς τους ότι μέχρι 16 Ιουνίου θα πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα τα καθαρίσει και θα επιβαρυνθούν εκείνοι τα έξοδα (1 ευρώ το τετραγωνικό). Ενόψει καλοκαιριού, είναι απαραίτητο να καθαριστούν.

 

Υπόγειοι κάδοι θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία της πόλης μας;

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει και η λειτουργία των υπόγειων κάδων που έχουν τοποθετηθεί στην οδό Δωδεκανήσου (πλησίον της ΕΚΟ). Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε και σε άλλα σημεία της πόλης. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η υποδομή και η πρόβλεψη στο παρελθόν. Χρειάζεται να φτιάξεις τις υποδομές από την αρχή για να μπορέσουν να δεχτούν τη νέα τεχνολογία, να βρεις τους κατάλληλους χώρους κ.λπ.

 

 Οι Αλιμιώτες/ισσες είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την καθαριότητα των δρόμων;

Δυστυχώς, ένα μέρος των κατοίκων δεν είναι ευαισθητοποιημένοι. Ειδικά με τις ακαθαρσίες των τετράποδων φίλων. Πέρυσι, ο Δήμος, είχε μοιράσει σακουλάκια για αυτή τη χρήση, ως μία παρότρυνση να ευαισθητοποιηθούν οι δημότες. Ένα άλλο πρόβλημα, πάλι με τα σκυλάκια, είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους, τα πηγαίνουν στις παιδικές χαρές, ενώ υπάρχουν πάρκα σκύλων. Αυτό είναι έλλειψη παιδείας και κουλτούρας και είναι προσβολή για τους υπόλοιπους.  Ευτυχώς οι συγκεκριμένοι  είναι μία μικρή μερίδα πολιτών.

 Ποια είναι μερικά από τα αιτήματα που λαμβάνετε από τους πολίτες;

 Επί το πλείστον είναι για κλάδεμα πεύκων, αποψιλώσεις οικοπέδων και γενικά για καθαρισμό.

 

Διάβασα το βιογραφικό σας και είναι ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Περιλαμβάνει Πολιτικές και Διεθνείς Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακό στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχετε πιστοποιηθεί ως Επιθεωρητής Συστημάτων Ποιότητας, έχετε διατελέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αερομεταφορών από το 1996 μέχρι το 2014 σε οικονομικά θέματα και εκπροσωπούσατε την χώρας μας στο εξωτερικό, μιλάτε αγγλικά και γαλλικά. Με τα δημοτικά, την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας, πως και θελήσατε να ασχοληθείτε;

 Γνωρίζω τον Δήμαρχο μας , τον Ανδρέα Κονδύλη, πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος με  όραμα  για τον τόπο μας αλλά και την  Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Είναι οργανωτικός και αποφασιστικός,  βάζει στόχους και επιλέγει με σταθερότητα  και σοβαρότητα τα  βήματα για την επίτευξή  τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν έναν πολιτικό της νέας  γενιάς  με ευρωπαϊκή προοπτική και κουλτούρα, η ευαισθησία του  και η προσήλωσή του στα θέματα του περιβάλλοντος,  το ενδιαφέρον του για τις νέες τεχνολογίες , αλλά κυρίως η αγάπη του για τον  Άλιμο , ήταν οι λόγοι που με οδήγησαν να συμπορευτώ μαζί του  ώστε  στον βαθμό που μου αναλογεί, να τον βοηθήσω να υλοποιήσει, όλα όσα έχει ονειρευτεί για την πόλη μας.  Ήταν πρόκληση για μένα όταν μου πρότεινε να κατέβω υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του 2014 με τον συνδυασμό του και είναι πρόκληση οι αρμοδιότητες που μου έχει αναθέσει.  Αγαπώ τον  Άλιμο, έχω γεννηθεί στον  Άλιμο και θέλω να προσφέρω στην πόλη μου!

 

Μίλησε στις Τατιάνα Τζινιώλη και Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφία : Alimos Online