Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Κωνσταντίνα και Ελισάβετ Μακρή: Μία μητέρα και η κόρη της μας μιλούν για την επαγγελματική σχέση τους

Γιορτάζουμε τη «Γιορτή της Μητέρας» σήμερα και όπως είναι γνωστό, καμία σχέση δεν είναι τόσο πρωταρχική και σημαντική όσο αυτή της μητέρας με την κόρη. 

Το δίπτυχο «μάνα και κόρη» είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν. Είναι η πρώτη σχέση αγάπης και ο πρώτος ασφαλής δεσμός που δημιουργείται. Αυτή η σχέση είναι καταλυτική για την ψυχική υγεία και των δύο. Μία μοναδική σχέση που κρατάει μια ζωή.

Πως είναι όμως όταν μητέρα και κόρη εργάζονται στον ίδιο χώρο; Αυτό θελήσαμε να μάθουμε «από πρώτο χέρι» και «στήσαμε στον τοίχο» την Ελισάβετ Μακρή – ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου Queens Teens και του Lice Busters – και την μητέρα της Κωνσταντίνα Μακρή, οι οποίες εργάζονται μαζί στο κομμωτήριο. Το πρώτο πράγμα που μας εντυπωσιάζει είναι η οπτική ομοιότητά τους που είναι καταπληκτική!

Πως αποφασίσατε να συνεργαστείτε επαγγελματικά;

Ελισάβετ: Από την πρώτη στιγμή που απέκτησα την πρώτη κόρη μου πριν 10 χρόνια, η βοήθεια της μητέρας μου ήταν απαραίτητη και καθοριστική, προκειμένου να κρατάει το μωρό τις ώρες που θα βρισκόμουν στο κομμωτήριο. Όταν πριν 4 χρόνια αποφάσισα να ανοίξω το δεύτερο κομμωτήριο (το Queens Teens), χρειαζόμουν έναν άνθρωπο υπεύθυνο και έμπιστο να αναλάβει τη διεύθυνση. Και φυσικά τον πρώτο άνθρωπο που σκέφτηκα ήταν η μητέρα μου. Της το πρότεινα και εκείνη δέχτηκε.

Κωνσταντίνα: Όταν μου πρότεινε η Ελισάβετ τη συνεργασία, κάναμε μια σοβαρή κουβέντα, τέθηκαν οι όροι (γελάει) και πάνω σε αυτούς προχωράμε αρμονικά, επειδή τους τηρούμε.

Πως είναι να δουλεύετε μαζί; Υπάρχουν εντάσεις;

Ελισάβετ: Έχουμε βρει τη χρυσή τομή. Φυσικά και υπάρχουν στιγμές που υπάρχει ένταση στην δουλειά, αλλά έχουμε βρει τον τρόπο να τις  ξεπερνάμε.

Κωνσταντίνα: Φυσικά και υπάρχουν εντάσεις, αλλά «το μαζεύουμε» αμέσως.  Αυτό είναι το υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας: ότι έχεις να κάνεις «με δικό σου άνθρωπο».

Ποιος υπερισχύει συνήθως; Ποιος κάνει συνήθως πίσω;

Ελισάβετ: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της μητέρας μου και συνήθως έχει δίκιο (γελάει). Μας έβαλε «σε τάξη»!

 Κωνσταντίνα: Σε μεγάλο βαθμό ακούει τις συμβουλές μου και εμπιστεύεται το ένστικτό μου.

Η σχέση μητέρας/κόρης βγαίνει στη δουλειά;

 Ελισάβετ: Όχι, αφήνουμε τα οικογενειακά έξω από το κομμωτήριο.

 Κωνσταντίνα: Προσπαθούμε να κρατάμε όσο γίνεται πιο επαγγελματική την επικοινωνία μας εδώ!

Θα λέγατε ότι η συνεργασία αυτή, σας έφερε πιο κοντά; Ή το αντίθετο;

Ελισάβετ: Πάντα ήμασταν κοντά, πάντα είχαμε στενή σχέση. Απλά, τώρα μοιραζόμαστε πιο πολύ την καθημερινότητα και αντιμετωπίζουμε πιο πολλά κοινά προβλήματα.

Κωνσταντίνα: Είναι ό,τι πιο ωραίο, να μοιραζόμαστε την καθημερινότητα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα της άλλης και ποιο το κύριο ελάττωμά της;

Ελισάβετ: Το προτέρημα της μητέρας μου είναι πως είναι ακούραστη και υπομονετική. Το κύριο ελάττωμά της – αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ελάττωμα – είναι πως εξακολουθεί να είναι υπερπροστατευτική.

Κωνσταντίνα: Το προτέρημά της είναι ότι έχει προχωρημένες και πρωτότυπες ιδέες. Το βασικό ελάττωμά της είναι πως μερικές φορές είναι λίγο νευρική και γίνεται απότομη. (γελάει)

 

Μέσα από τη συζήτησή μας αυτή, φαίνεται ξεκάθαρα πως ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες τους και τη διαφορετικότητα των απόψεών τους, έχουν χτίσει μια ειλικρινή σχέση, βασισμένη – πάνω απ’ όλα – στην αγάπη.

Η τελευταία φράση της Κωνσταντίνας «είναι λίγο νευρική και γίνεται απότομη», είναι ένα «παράπονο» που έχουν όλες οι μαμάδες από τις κόρες τους! Κατά βάθος όμως, ξέρουν πόσο τις αγαπάμε και πόσο πολύ απαραίτητες μας είναι. Όσο για τις κόρες; Ξέρουν μέσα τους, πως «Μάνα είναι μόνο μία»!

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφίες: Alimos Online