Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Η Αλιμιώτισσα ηθοποιός και συγγραφέας Φαίη Κοκκινοπούλου μιλάει στο Αlimos Online για το νέο της βιβλίο

Σίγουρα θα την έχετε δει να κυκλοφορεί στους δρόμους του Καλαμακίου, με το ποδήλατό της. Την Αλιμιώτισσα Φαίη Κοκκινοπούλου την γνωρίσαμε αρχικά ως ηθοποιό και μετά ως συγγραφέα.

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Εξαπάτηση», πρόσφατα κυκλοφόρησε νέο βιβλίο της με τίτλο «Μπούκου» από τις εκδόσεις Mamaya Books. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της  βιβλίου λοιπόν, συναντήσαμε ξανά την Φαίη Κοκκινοπούλου για να μας μιλήσει για το βιβλίο της .


 Τι σημαίνει ο τίτλος «Μπούκου»;

Μπούκου είναι το πρώτο επίθετο της ηρωίδας του βιβλίου μου.

Το βιβλίο αντλεί στοιχεία από την προσωπική σας ζωή; είναι προσωπικά
βιώματα;


Σε καμία περίπτωση δεν αντλεί στοιχεία από την προσωπική μου ζωή. Είναι μυθιστορία. Αποκύημα της φαντασίας μου. Όμως σε ένα μυθιστόρημα  υπάρχουν οι σκέψεις και οι ιδέες του συγγραφέα διάχυτες μέσα στο έργο του.  Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς.

Μετά την «Εξαπάτηση» που ήταν μία σειρά από αυτοτελείς ιστορίες, τι σας οδήγησε να γράψετε αυτό το βιβλίο; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Η "Εξαπάτηση" αποτελείται από ιστορίες της μισής σελίδας. «Ιστορίες της χαρτοπετσέτας» όπως τις ονομάζω λόγω της εξαιρετικά μικρής έκτασής τους. Η σύμπτυξη αυτή μου δημιούργησε συγγραφικά απωθημένα. Ήθελα «να γράψω»  χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που η ίδια είχα επιβάλλει  στο πρώτο μου βιβλίο. Ήταν πρόκληση και ανάγκη.

Έχετε ήδη σκεφτεί το θέμα του επόμενου σας βιβλίου;

Έχω κάποιες ιδέες αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει με ποιά θέλω πραγματικά  να ασχοληθώ. Ένα παιδικό βιβλίο είναι επίσης μέσα στις επιθυμίες μου.

Τι πυροδοτεί την έμπνευση σας;

Ξεκινώ πάντα από μια αλήθεια.
 

Ήταν εύκολη συγγραφή του «Μπούκου»;

Είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει μετά την ανατροφή του παιδιού μου.

Τι σας αρέσει να διαβάζετε; Τι είδος λογοτεχνίας προτιμάτε;

Μου αρέσουν τα ιστορικά και κοινωνικά μυθιστορήματα, τα αστυνομικά και μυστηρίου. Και βέβαια η κλασσική λογοτεχνία.

Ηθοποιός και συγγραφέας. Αν έπρεπε να βάλετε δίπλα στο όνομά σας μία ιδιότητα ποια από τις δύο θα ήταν;

Τα τελευταία χρόνια  με απασχολούν πιο πολύ συγγραφικά ζητήματα. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω, θα έλεγα «συγγραφέας».

Και η ενασχόλησή σας  με την ηθοποιία; Θα σας δούμε να εμφανιστείτε κάπου;

Το φθινόπωρο θα συμμετέχω στην παράσταση «Μαντάμ Σουσού» σε σκηνοθεσία
Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Παλλάς. Τον ομώνυμο ρόλο θα ενσαρκώσει η Δ.
Παπαδοπούλου.  Έχω αρκετά χρόνια να παίξω στο θέατρο, λόγω του ότι είχα αφοσιωθεί στη συγγραφή των δυο βιβλίων μου και αυτή είναι για εμένα μια θαυμάσια ευκαιρία
να έρθω πάλι σε επαφή με τον θεατρικό κόσμο.

Είχατε ασχοληθεί με την πολιτική πριν λίγα χρόνια. Σας ενδιαφέρει ακόμη;

Είμαι ενεργός πολίτης. Δεν κάθομαι με σταυρωμένα χέρια να περιμένω μόνο από τους άλλους να κατεβάσουν ιδέες και να τις υλοποιήσουν. Συμμετέχω όπως μπορώ, λέω τη γνώμη μου, τις προτάσεις μου και παροτρύνω και τους άλλους να το κάνουν. Αν κάποια στιγμή αποφασίσω ότι έχω τη διάθεση και το κουράγιο να κάνω κάτι παραπάνω, αυτό θα είναι για τον  τόπο καταγωγής μου που λατρεύω. Συμμετείχα στις περιφερειακές εκλογές το 2010 στο ψηφοδέλτιο «Αττική γη» γιατί ήθελα να βοηθήσω τον φίλο μου Γ. Ψαριανό. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω στην ικανότητα, την εντιμότητα και την αξία του. Δεν είχα όμως προσωπικές αξιώσεις. Γνώριζα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγώ.


Μιλήστε μας λίγο για τον Άλιμο. Σας βλέπουμε να κυκλοφορείτε με το ποδήλατο σας . Ο Άλιμος είναι φιλικός προς τους ποδηλάτες;

 Αν και διατηρώ τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Άμφισσα, όπου και ο τόπος καταγωγής μου, τα τελευταία 24 χρόνια ζω στον Άλιμο. Μου αρέσει και αγαπώ αυτή την πόλη. Είναι φιλική και ανθρώπινη. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω δυο λόγια για το έργο του νέου Δημάρχου και των συμβούλων του που με έχει εντυπωσιάσει. Έχουν κάνει πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ελπίζω να εξακολουθήσουν με την ίδια διάθεση και αποτελεσματικότητα και ελπίζω να καταστήσουν τον Άλιμο  φιλικό στον ποδηλάτη. Γιατί ενώ έχει όλες τις προδιαγραφές και οι πολίτες χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους περισσότερο από κατοίκους άλλων περιοχών, εντούτοις δεν υπάρχει σχεδιασμός και υποδομές. Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς με ποδήλατο στον Άλιμο.Eυχαριστήσαμε την Φαίη Κοκκινοπούλου για τον χρόνο που μας αφιέρωσε, της ευχηθήκαμε «Καλή Επιτυχία» στα βραβεία του Public και φυσικά της ευχηθήκαμε το «Μπούκου» να είναι καλοτάξιδο !Μίλησε στην: Ελισάβετ Μιτσού

Διαβάστε εδώ review για το «Mπούκου» από το αδελφάκι του Alimos Online, Book City.