Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Οι τρεις πιο συχνές ερωτήσεις για την οφθαλμολογική υγεία των παιδιών από τον οφθαλμίατρο Βασίλη Ι. Γεωργόπουλο

Πολλές είναι οι ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι γονείς γύρω από τα οφθαλμολογικά θέματα των παιδιών τους.

Συχνά, η ενημέρωση που έχει ένας γονιός στον τομέα αυτόν είναι ελλιπής, για τον λόγο αυτόν θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε σε μερικές από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι γονείς και οι δάσκαλοι.

O χειρούργος οφθαλμίατρος Βασίλης Ι. Γεωργόπουλος (MD, FEBO) απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται και σας λύνει τις απορίες.

Πότε θα πρέπει ένα παιδί να πρωτοελέγχεται οφθαλμολογικά, και πότε στην πορεία της σχολικής ζωής;

Σύμφωνα με τις κυρίαρχες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ο προληπτικός παιδοφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται :

Στην γέννηση και στον 3ο μήνα της ζωής, στο 1ο, στο 3ο, στο 5ο έτος της ζωής και ακολούθως σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής.

Οι παραπάνω χρόνοι έχουν τη σημασία τους: Στους μεν πρώτους 12 μήνες της ζωής, είναι δυνατό να πρωτοεμφανιστούν μια σειρά από σπάνιες αλλά σοβαρές συγγενείς παθήσεις που θα πρέπει όμως να διαγνωστούν άμεσα και να αντιμετωπιστούν.

Στα επόμενα έτη της ζωής του παιδιού, η ανάπτυξη και ωρίμανση του οπτικού συστήματος είναι ραγδαία, ακόμα και από μήνα σε μήνα. Αυτή η ταχύτατη ανάπτυξη θα συνεχιστεί μέχρι και τον 9ο χρόνο περίπου. Στο διάστημα αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή ανωμαλία ή διαφοροποίηση (λχ διαθλαστική) όσο είναι ακόμα αντιμετωπίσιμη. Αν μια τέτοια διαταραχή δεν διαγνωστεί εγκαίρως μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών όπου και η αναπτυξιακή διαδικασία του οπτικού συστήματος ολοκληρώνεται, είναι δυνατό να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί στην σχολική ηλικία και πώς μπορούμε να τις αντιληφθούμε στην καθημερινότητα;

Στη φάση της ωρίμανσης του οπτικού συστήματος του παιδιού, πιο συχνά συναντάμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) καθώς και διαταραχές της κινητικότητας όπως είναι οι στραβισμοί.

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες εκδηλώνονται κατά βάση με δυσκολία (θάμβος) στην όραση. Πολλές φορές το παιδί θα παραπονεθεί ότι δεν βλέπει καλά στον πίνακα ή έχει πρόβλημα στα αθλήματα άλλες φορές όμως το παιδί μπορεί και να μην το αναφέρει από φόβο να φορέσει γυαλιά, και η αδυναμία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί ως μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να εκπαιδευμένοι να παρατηρούν τυχόν δυσχέρειες στο διάβασμα ή στις διάφορες δραστηριότητες του παιδιού.

Οι δε στραβισμοί, γίνονται εύκολα αντιληπτοί αφού συνήθως στις κλινικά σημαντικές περιπτώσεις που χρίζουν αντιμετώπισης εκδηλώνονται με ασυμμετρία στην θέση των οφθαλμών, είτε μόνιμη είτε διαλείπουσα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε μια σειρά σπάνιων αλλά σοβαρών παθήσεων που μπορούν να εμφανισθούν στην παιδική ηλικία (παιδικός καταρράκτης, οφθαλμικοί όγκοι, εκφυλιστικές παθήσεις) και οι οποίες δεν θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής μας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις συνηθέστερες παιδικές οφθαλμικές παθήσεις αυτές και πως αντιμετωπίζονται;

Τόσο οι διαθλαστικές ανωμαλίες όσο και οι στραβισμοί είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η μειωμένη όραση που είναι αποτέλεσμα των παθήσεων αυτών, μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε μια κατάσταση που ονομάζεται αμβλυωπία, αυτό που γνωρίζουμε ως  «τεμπέλικο μάτι». Στην αμβλυωπία, αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί νωρίς στην παιδική ηλικία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το τμήμα του εγκεφάλου στον ινιακό λοβό που είναι υπεύθυνο για την όραση δεν «μαθαίνει» ποτέ να λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα ακόμα και αν το παιδί φορέσει γυαλιά σε μεγάλη ηλικία ή ως ενήλικος, η οπτική του οξύτητα δεν θα φτάσει ποτέ τα φυσιολογικά επίπεδα.

Αντίστοιχα, στους στραβισμούς ένας οφθαλμός που είναι εμφανώς σε ασύμμετρη θέση μπορεί να οδηγήσει σε «απώθηση» της εικόνας από αυτό το μάτι και οριστικά ατελή ανάπτυξη της όρασης.

Οι παραπάνω παθήσεις, στη συντριπτική πλειονότητα αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία με γυαλιά και με κλείσιμο του υγιούς ματιού. Τα γυαλιά προσφέρουν και πάλι την καθαρή όραση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του οπτικού συστήματος, και το κλείσιμο του «καλού» ματιού αναγκάζει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει και το «κακό» μάτι. Κάποιες άλλες φορές, η διόρθωση με γυαλιά μπορεί να δώσει λύση και σε περιπτώσεις στραβισμού. Τέλος, αν ο στραβισμός είναι σοβαρού βαθμού μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αμβλυωπίας αλλά και να δοθεί μια αισθητική λύση.

 

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Βασίλης Γεωργόπουλος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Λ. Καλαμακίου 18 και Θουκιδίδου στον Άλιμο, τηλ. 2109845678

Για περισσότερες ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.visionspecialist.gr