Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Συνέντευξη με την συγγραφέα της αποψινής εκδήλωσης στο «Κάρολος Κουν», Ελένη Φωτίου

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στις 19:00, στη Θεατρική Σκηνή «Κάρολος Κουν» θα γίνει η παρουσίαση των δύο βιβλίων «Και το όνομα αυτής Μυρτώ» και «Ο λύχνος της Ανατολής» της συνδημότισσάς μας Ελένης Φωτίου.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλίμου και του Εκδοτικού Οίκου Λιβάνη. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι Νέων του Δήμου Αλίμου με αποσπάσματα των βιβλίων και θεατρικά μονόπρακτα.

Η παρουσίαση θα στηρίξει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και φάρμακα. Τα έσοδα των βιβλίων θα προσφερθούν σε σκοπούς αλληλεγγύης.

Με την αφορμή αυτής της εκδήλωσης, το Alimos Online συνάντησε την Ελένη Φωτίου σε γνωστή καφετέρια της πόλης μας, για να την γνωρίσουμε και για να μας μιλήσει για τα δύο αυτά εξαιρετικά βιβλία που τα διακρίνει η ευαισθησία και οι ανθρωπιστικές τους ιδέες.

Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έχοντας πατέρα έναν από τους σημαντικότερους γιατρούς της Αλεξάνδρειας, η Ελένη Φωτίου σπούδασε Τοπογράφος, εκπαιδεύτηκε στις δημόσιες σχέσεις και στην επικοινωνία και εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως ιπτάμενη συνοδός. Ασχολείται με την τουριστική βιομηχανία, τη στιχουργική, τη ζωγραφική, ειδικά την αγιογραφία και γράφει «από μικρό παιδάκι». Περνάει τα καλοκαίρια της στα Κύθηρα, στο μαγευτικό κόλπο του Αυλαίμωνα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, μία κόρη και έναν γιό.

Το συγγραφικό της ντεμπούτο η Ελένη Φωτίου το έκανε το 2013 με το βιβλίο «Και το όνομα αυτής Μυρτώ» και πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη τρυφερότητα, τέχνη και άσβεστο έρωτα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που θα ταξιδέψει την ψυχή κάθε αναγνώστη.

Καλογραμμένο, με γλώσσα που ρέει αβίαστα και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, η Ελένη Φωτίου στήνει μια εκπληκτικά τραγική ιστορία με φόντο το μαγευτικό νησί των Κυθήρων, «πατώντας» στα αρχέτυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Στο σκηνικό της ιστορίας προστίθενται η Ελβετία και η Αμερική.

Το βιβλίο θίγει τη δύναμη του έρωτα, της αγάπης και προσπαθεί να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα αν τελικά ο άνθρωπος ορίζει τη μοίρα του και είναι δέσμιος των πράξεών του ή τελικά είναι απλά ένα πιόνι στη σκακιέρα μιας ανώτερης δύναμης.

Όσο για το δεύτερο βιβλίο της Ελένης Φωτίου «Ο λύχνος της Ανατολής» που ακολούθησε τον Μάιο του 2015, είναι  βασισμένο σε πραγματικό πρόσωπο. Τον πατέρα της συγγραφέως! Είναι το οδοιπορικό ενός χαρισματικού γιατρού, που από την εξαθλίωση έφτασε στο όνειρό του και μετουσίωσε το προσωπικό του δράμα σε συμπόνια. Πρόκειται για  ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα εποχής, με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα, ένα υπέροχο ταξίδι στη σαγηνευτική Αλεξάνδρεια του 20ου αιώνα και στο μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ένα βιβλίο που έρχεται να μας υπενθυμίσει την παιδευτική αξία της Λογοτεχνίας, σε συνδυασμό με την αισθητική του λόγου και μια συναρπαστική μυθοπλασία. Είναι ένα βιβλίο – κατά την γνώμη μας – απαραίτητο να το γνωρίσει  οποιοσδήποτε ονειρεύεται να γίνει γιατρός!

Ένα άλλο στοιχείο που προβάλλει έντονα στο βιβλίο, είναι η οικογένεια ως καταφύγιο και ως «πολλαπλασιαστής της αγάπης», που από τον στενό της πυρήνα διαχέεται κι απαλύνει τις πληγές των γύρω- απάγκιο για το κοινωνικό σύνολο.

Και τα δύο βιβλία είναι βιβλία που αφήνουν το στίγμα τους στον αναγνώστη και ανυπομονούμε να διαβάσουμε το επόμενο της βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει λίγο μετά το Πάσχα.

 

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού