Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου μιλάει στο Alimos Online για το νέο της εστιατόριο στον Άλιμο

Μία από τις πιο δημιουργικές της περιόδους βιώνει η καταξιωμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου αυτή την εποχή.

Χαρούμενη, κάνει ένα όνειρο πολλών ετών πραγματικότητα, αφού σύντομα, πρόκειται να ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο στην Ελλάδα και μάλιστα στον Άλιμο.

Η επέκταση του «Maria’s Restaurant» που διατηρεί με επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη, ετοιμάζεται  να ανοίξει τις πόρτες του και στην πόλη μας.

Αν και βρίσκεται εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών για το νέο εστιατόριο και συγχρόνως γίνονται οι ετοιμασίες για τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων της εκπομπής της για την ελληνική τηλεόραση, η πετυχημένη σεφ δέχτηκε πολύ πρόθυμα να μιλήσει στο Alimos Online.

Κυρία Εκμεκτσίογλου πως ξεκινήσατε; Το εστιατόριό σας στην Κωνσταντινούπολη, κατά την εφημερίδα «Χουριέτ», συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα εστιατόρια της Πόλης. Πως καταφέρατε να μαγέψετε τους ουρανίσκους των Τούρκων και να υποκλίνονται σε εσάς;

Η γαστρονομία δεν γνωρίζει σύνορα. Το τραπέζι ενώνει πάντα τους λαούς! Εκεί δεν χωράνε μίση και πάθη, ούτε εθνικά συμφέροντα, παρά μόνο αγάπη. Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου οι γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών κυριαρχούν στη ζωή όλων. Ασφαλώς, σημαντικός παράγοντας υπήρξε και η αγάπη μου για τη μαγειρική – γιατί μην ξεχνάτε – ότι εμείς οι «Πολίτισσες» σε μια κουζίνα μεγαλώνουμε από μικρές, οπότε η μαγειρική κυλάει στις φλέβες μας. Και στο εστιατόριο να μη μαγείρευα, θα ήμουν στην κουζίνα του σπιτιού μου και δεν θα έβγαινα από εκεί. Η μαγειρική είναι μέσα στο DNA μας. Η ζωή μου στην Πόλη είναι «ζυμωμένη» με κανέλα, μέλι, μαρμελάδες και μπαχαρικά.

Η καταγωγή μου βέβαια έπαιξε ρόλο, αφού το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς μου φτάνει πίσω στο 1713! Δηλαδή είμαι «πάππου προς πάππου» Πολίτισσα και γεννημένη στο Καντιλί στον Βόσπορο. Ένας μεγάλος μου έρωτας που κατέληξε σε γάμο και σε τρία υπέροχα παιδιά, με οδήγησε στη Θεσσαλονίκη για 13 χρόνια. Εκεί διατηρούσα ζαχαροπλαστείο και όταν ο γάμος έληξε, ξαναγύρισα στην Πόλη.  Τα βράδια έρχονταν στο σπίτι φίλοι κι εγώ συνεχώς μαγείρευα για να φάμε όλοι μαζί. Όμως καλούσα 25 άτομα και μου έρχονταν 45. Έφερναν και δικούς τους φίλους ή τις φιλενάδες τους! Είδα ότι τα καταφέρνω μια χαρά να μαγειρέψω για τόσους πολλούς, παρόλο που δεν έβρισκα καρέκλες να κάτσουμε και μου έλεγαν «Μαρία εσύ πρέπει να ανοίξεις εστιατόριο». Έτσι, το καλοσκέφτηκα και άνοιξα το πρώτο εστιατόριο, τον «Κήπο της Μαρίας».


Έχετε εκπομπή στην τούρκικη τηλεόραση, ετοιμάζετε εκπομπή με νέα επεισόδια στην ελληνική τηλεόραση, γράφετε βιβλία, οργανώνετε ετήσιο «Φεστιβάλ χαμένων γεύσεων», έχετε το πετυχημένο εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη. Στον Άλιμο αλήθεια, πως βρεθήκατε;

Έψαχνα από καιρό έναν όμορφο χώρο για να ανοίξω εστιατόριο στην Ελλάδα. Κοιτούσα χώρους στην Κηφισιά, στου Ψυρρή και φτάνοντας στον Άλιμο, ο μεσίτης μου υπέδειξε αυτόν τον χώρο στην οδό Θουκυδίδου. Μπαίνοντας μέσα, το πρώτο πράγμα που είδα, ήταν δύο χελώνες στον κήπο. Θεωρώ όλα τα ζώα καλότυχα, αλλά ιδιαίτερα τις χελώνες. Βλέποντας τις χελώνες, αποφάσισα αμέσως ότι αυτός θα είναι ο χώρος του νέου εστιατορίου μου. Το έκλεισα αμέσως και στην συνέχεια νοίκιασα και σπίτι στον Άλιμο, όπου και πρόκειται να μεταφέρω και τα εκλογικά μου δικαιώματα εδώ.



Μιλήστε μας λίγο για το «Maria’s». Οι Αλιμιώτες το περιμένουν να ανοίξει με ανυπομονησία. Κατοικούν πολλοί Κωνσταντινοπολίτες στον Άλιμο και θα τους ξυπνήσετε ξεχασμένες αναμνήσεις από τραπέζια γεμάτα αρώματα, νοσταλγία και αγάπη.

-Το «Μaria’s» θα ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς. Οι τέσσερεις μάγειροι και ο ένας ζαχαροπλάστης που έχουν προσληφθεί, βρίσκονται ήδη στην Κωνσταντινούπολη για εκπαίδευση. Οι συνταγές θα είναι όλες δικές μου και θα είναι Αιγαιο-Πολίτικες. Αγαπώ ό,τι μου δίνει η γη και η θάλασσα και αυτά έχω για βάση. Μου αρέσει «να ερωτοτροπούν μεταξύ τους κι εγώ να τα παντρεύω». Λατρεύω τις λαϊκές αγορές και μου αρέσει να ψωνίζω εκεί. Το «Maria’s» θα έχει επίσης πολλά vegeterian πιάτα. Ο χώρος γίνεται πολύ όμορφος, με αίθριο για τους καπνίζοντες και έναν όμορφο κήπο για το καλοκαίρι.


 Πείτε μας μερικά από τα πιάτα που θα σερβίρονται.

Τσιπούρα «αλανιάρα» γεμιστή με χόρτα, λαβράκι μπριζόλα, καλαμάρι γεμιστό με χουνκιάρ μπεγιεντή (γίνεται με μελιτζάνα καπνιστή, γάλα, βούτυρο και τυρί), φιλέτο με βατόμουρα, κότσι αρνίσιο με αποξηραμένα δαμάσκηνα και πολλά άλλα πιάτα έκπληξη. Όσο για γλυκά … Σοκολατοκαραμελένιο, μαλεμπύ με ροδόνερο, χαρουποκανελλένια (το οποίο είναι χωρίς γλουτένη) και πολλά άλλα που θα τρελαίνουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.


Ευχηθήκαμε στην γλυκυτάτη Μαρία Εκμεκτσίογλου «Καλή επιτυχία» στα νέα επεισόδια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής της εκπομπής η οποία θα ξεκινήσει τον καινούργιο χρόνο και θα είναι ένα οδοιπορικό γεύσεων και φυσικά της ευχηθήκαμε και «Καλή επιτυχία» για το Αλιμιώτικο «Maria’s».

Την ευχαριστήσαμε για την τόσο όμορφη κουβέντα που είχαμε και δεν πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι, «μας άνοιξε την όρεξη» με όλα αυτά που μας είπε.


Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού
Φωτογραφίες: Alimos Online