Εκλογές 2019

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Αλίμου, Κυριακής Καμαρινού, στο Alimos Online

Συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Αλίμου, Κυριακής Καμαρινού, στο Alimos Online

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των υποψηφίων Δημάρχων στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, συνομιλήσαμε με την κυρία Κυριακή Καμαρινού, που θα έχει τη θέση υποψηφίου Δημάρχου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Κυριακή Καμαρινού είναι συνταξιούχος δασκάλα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι δημότης Αλίμου. Αποφοίτησε από την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και ολοκλήρωσε το ανώτατο επίπεδο σπουδών της στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή  και έχει επιμορφωθεί  στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2006 συμμετέχει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις Δημοτικές εκλογές του 2014 είχε και πάλι τη θέση της υποψηφίας Δημάρχου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης στον Άλιμο και εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος. Επί σειρά ετών συμμετείχε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών. Σήμερα δραστηριοποιείται στην Πανελλήνια Ένωση Απόγονων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Από το 2006 συμμετείχατε ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το 2014 υπήρξατε επικεφαλής της παράταξης στον Άλιμο και Δημοτική Σύμβουλος. Άρα γνωρίζετε πολύ καλά τον Άλιμο και τα θέματα που απασχολούν την πόλη. Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα των Δημοτών του και των κατοίκων του; Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις και η πρακτική σας για την αντιμετώπισή τους;

Σχεδόν από τα πρώτα εργασιακά μου βήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης, χρειάστηκε να ασχοληθώ και να αντιπαλέψω τα ζητήματα που αφορούσαν τη μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον τόσο ευαίσθητο αυτόν κοινωνικό τομέα. Το 1994 ( με απόφαση των υπουργών τότε Γ. Παπανδρέου (Παιδείας) και Γ. Σκανδαλίδη (Εσωτερικών) και στη συνέχεια με τον Ν2880/2001, στο όνομα της αποκέντρωσης, χωρίς πόρους, μεταφέρθηκαν στους Δήμους οι αρμοδιότητες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα αθλητικά κέντρα, τα γυμναστήρια, η ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων κτλ. Το «εκσυγχρονιστικό» πνεύμα επενδύθηκε με μπόλικη χρυσόσκονη του τύπου «..ο λαός θα οργανώσει την παιδεία του με βάση τις ανάγκες του» (!), που στην πραγματικότητα σήμαινε υπερφορολόγηση δημοτών, αναζήτηση χορηγών, καταλήστευση γονέων και διαφοροποίηση σχολικών μονάδων. Τα αναφέρω αυτά για να δείξω τη συνέχεια της πολιτικής αυτής, που με απίστευτη συνέπεια τήρησαν και εφάρμοσαν οι τοπικές αρχές διαχρονικά , είτε οι πράσινοι, οι μπλε, οι ροζ δήμαρχοι , είτε οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι, είτε αυτοί που φορούσαν και φορούν «κεντροαριστερά» ή «κεντροδεξιά» προσωπεία, όπως λανσάρεται σήμερα το σύγχρονο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Φυσικά υπήρξαν αντιστάσεις. Τα αντιπάλεψαν στην πράξη δεκάδες κομμουνιστές δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, το ίδιο το λαϊκό κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια με αιχμή τις πολιτικές των απανωτών μνημονίων εφαρμόστηκε πιο ωμά η κυρίαρχη πολιτική της λεγόμενης «αυτοτέλειας» των Δήμων. Ζούμε στο πετσί μας μέσα από τους «αποκεντρωμένους» μηχανισμούς τον ακόμα ασφυκτικότερο έλεγχο της κεντρικής εξουσίας και των κατευθύνσεων της Ε.Ε , για Δήμους μάνατζερ-μικρότερα κρατίδια για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προκειμένου για την εξασφάλιση «ιδίων πόρων», με αύξηση των δημοτικών τελών , φόρων κτλ. Ο Δήμος μας λοιπόν έχει τα μεγαλύτερα δημοτικά τέλη των νοτίων περιοχών. Οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες είναι απόλυτα εμπορευματοποιημένες - τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν. Στους παιδικούς σταθμούς οι γονείς πληρώνουν τροφεία και μάλιστα πολύ ακριβά, ενώ μεγάλος αριθμός βρεφονηπίων μένει εκτός Δημοτικών δομών. Στα σχολεία οι υπηρεσίες καθαριότητας καλύπτονται στοιχειωδώς από την κρατική επιχορήγηση και οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τηρηθούν οι αναγκαίοι όροι καθαριότητας, πληρώνοντας πρόσθετες υπηρεσίες καθαριότητας, γραφική ύλη, υποδομές. Ο Αλιμιώτικος κόσμος δε διαφέρει από τον υπόλοιπο λαό μας- τα νέα ζευγάρια, που συνθλίβονται κάτω από το βάρος της κρίσης, της ανεργίας , της απαξίωσης της κοινωνικής προστασίας θα μπορούσαν να ανακουφιστούν αν λ.χ. τα δημοτικά τέλη μειώνονταν κατά τουλάχιστο 50%, όπως διεκδικούμε, αν στηρίζονταν οι μικροεπαγγελματίες πληρώνοντας με βάση την οικονομική τους κατάσταση και όχι επί ίσοις όροις με τα πολυκαταστήματα και μεγαλοξενοδόχους,  αν απαλλάσσονταν οι άνεργοι, αν ήταν δωρεάν οι δραστηριότητες αθλητισμού /πολιτισμού.

Όσο για την πρακτική επίλυσης και διεκδίκησης, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, είναι γνωστή, δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Δήμος μπροστάρης και οργανωτής των λαϊκών αγώνων και όχι Δήμος που θα εφαρμόζει ότι προστάζει Ε.Ε., κυβέρνηση και δανειστές. Για παράδειγμα στο συγκοινωνιακό, πρέπει να αγωνιστείς, να συγκρουστείς με την κυρίαρχη πολιτική της σκόπιμης απαξίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Να διεκδικήσεις σύγχρονο, ασφαλές, τακτικό και λειτουργικό-ενδοτοπικό και διαδημοτικό- συγκοινωνιακό δίκτυο, φθηνό και δωρεάν για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και ΑΜΕΑ. Το να καταφεύγεις στη λύση της ιδιωτικής δομής, με πρόσθετη επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών - γιατί ο τελικός λογαριασμός εκεί καταλήγει - δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα, το κουκουλώνει.

Έχετε ολοκληρώσει την στελέχωση του συνδυασμού, της παράταξης που θα είστε επικεφαλής. Υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Απ΄ όσα ειπώθηκαν πιο πάνω, μέσα και από την προσωπική μου διαδρομή, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι η συμμετοχή μας στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες είναι ολόπλευρη, ενιαία. Ο καθένας από το μετερίζι του αντιπαλεύει τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, από την οποία δεν ξεφεύγει η τοπική πραγματικότητα. Προσπαθήσαμε , επομένως, να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό το ψηφοδέλτιό μας απ΄όλους σχεδόν τους εργασιακούς χώρους. Είναι γεγονός ότι δε δυσκολευτήκαμε και πολύ! Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι όλοι τους έμπειρα μέλη σωματείων, συλλόγων, φορέων – διακεκριμένοι στους χώρους τους επιστήμονες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, υπάλληλοι, εργάτες , ελεύθεροι επαγγελματίες, αθλητές… Έχουμε κοντά μας ανέργους, που μάχονται με πείσμα για τη ζωή , δραστήριους συνταξιούχους, φοιτητές , αλλά και μαθητές. Οι τελευταίοι, με όσα βίωσαν πάνω στους άγουρους ακόμη ώμους τους , δείχνουν να έχουν ωριμάσει πρόωρα και σε μερικά ζητήματα μας προσπερνούν, εμάς τους μεγαλύτερους.

Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του προγράμματός σας;

Η ραχοκοκαλιά των θέσεών μας αφορά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τονίζουμε το «λαϊκών» προκειμένου να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσημο των διεκδικήσεων. Επίσης τονίζουμε το «σύγχρονων» γιατί δε συμβιβαζόμαστε με το λίγο και το εφικτό, ζητάμε ικανοποίηση των αυξημένων πραγματικών αναγκών και όχι αυτών που καθορίζουν οι πολιτικές της Ε.Ε και των μνημονίων.

Και αυτές δεν είναι άλλες παρά η σταθερή εργασία, οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, ο ελεύθερος χρόνος. Κόντρα στο τέλμα των δοκιμασμένων πολιτικών «της μισής δουλειάς, μισής ζωής».

Όπως το διατυπώνουμε, άλλωστε, και στη διακήρυξή μας , καλούμε τον λαό να τοποθετηθεί με ενιαίο κριτήριο στις επερχόμενες τριπλές εκλογές, γιατί δεν είναι κάτι διαφορετικό οι τοπικές εκλογές, είναι απόλυτα ενταγμένες στο βαρύ πλέγμα της ενιαίας ολομέτωπης επίθεσης ΕΕ-Κεντρικής εξουσίας-Τοπικής Διοίκησης, που δεχόμαστε.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και σταθερές. Είτε βρεθούμε στο τιμόνι της διοίκησης ενός Δήμου, είτε στην αντιπολίτευση, με τη γνώριμη εντιμότητα της αγωνιστικής 100χρονης πορείας του ΚΚΕ, θα είμαστε η αναγκαία «λαϊκή αντιπολίτευση» για τη μείωση της φορολογίας, το χτύπημα της ανταποδοτικότητας, την παρεμπόδιση των κατασχέσεων/πλειστηριασμών, τη στήριξη των εργαζομένων στο Δήμο, τη διεύρυνση δικτύου παιδικών σταθμών και ενίσχυση σχολικών υποδομών, την απόδοση στο λαό χώρων αναψυχής-αθλητισμού-πρασίνου, τη διασφάλιση πρόσθετου συγκοινωνιακού δικτύου, με κρατική χρηματοδότηση, για ακώλυτη πρόσβαση όλων των δημοτών στο Μετρό, τη διεκδίκηση υπόγειου χώρου πάρκινγκ, τη στήριξη της πρόληψης κατά των ναρκωτικών κτλ.

Θεωρείτε πως είναι προς όφελος των εκλογών – και εν συνεχεία για την διοίκηση του Δήμου, της ζωής των κατοίκων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των θεμάτων  – η παρουσία τόσων πολλών υποψήφιων συνδυασμών και υποψήφιων Δημάρχων;

Στην περίπτωσή μας ισχύει το «ουκ εν τω πολλώ το ευ», και αυτό αποδεικνύεται από την στάση των σημερινών υποψηφίων Δημάρχων και των παρατάξεών τους στην πενταετία που μας πέρασε. Συμφωνία στα κύρια και σημαντικά με τη δημοτική αρχή, και «φασαρία» και «διαφωνίες» για τα δευτερεύοντα και επουσιώδη. Από τη στιγμή που στήριξαν όλα τα σημαντικά, έρχονται σήμερα και παρουσιάζουν τις «διαφορές» τους, εμφανίζονται ως κάτι το διαφορετικό, που αξίζει να το στηρίξει ο λαός του Αλίμου.

Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της «Ελληνικής Αυγής», η οποία στηρίζεται από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους άλλους λαούς…

 Εμείς λέμε στους Αλιμιώτες να δουν ποιες ήταν οι διαφορές με τη δημοτική αρχή και τους υπόλοιπους υποψηφίους σε ολόκληρη την πενταετία, και όχι στην προεκλογική περίοδο μόνο. Εκεί αποτυπώθηκε η «διαφορετικότητα» των υποψηφίων Δημάρχων και των παρατάξεών τους, και όχι στα πολύχρωμα προεκλογικά φυλλάδιά τους. Οι συμπλεύσεις σε ζητήματα «αναπτυξιακών» επενδύσεων-εκχωρήσεων σε Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, Κτήμα Τραχώνων κτλ. για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος της ποιότητας ζωής όχι μόνο των Αλιμιωτών , αλλά και όλου του λαού της Αττικής, τους δεσμεύουν με πολιτικές «μπετόν», τις οποίες τις υπηρετούν με σιδερά πειθαρχία.  Να προσθέσω την καλλιέργεια αυταπατών, του μύθου, για δημιουργία συνεχώς νέων θέσεων εργασίας από τις επενδύσεις, που οι εργαζόμενοι στα έργα και τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής έχουν ήδη δοκιμάσει στο πετσί τους- 23 ευρώ μεροκάματο και 500 μισθός μηχανικού (!) Εξού και οι τόσο εύκολες μεταπηδήσεις από τη μια παράταξη στην άλλη, προς το χώρο του δήθεν ανεξάρτητου κ. Κονδύλη, από τον χώρο της ΝΔ και του πρώην ΠΑΣΟΚ. Όσο για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες ενστάσεις δεν ξεφεύγουν από το πεδίο της λεκτικής αντιπαράθεσης, γιατί τους διαψεύδει πανηγυρικά η κυβερνητική πολιτική, την οποία στηρίζουν.

Επομένως το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Και όταν μιλάμε για ποιοτική διαφορά, πάλι η δράση και η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  σε ολόκληρη την πενταετία που μας πέρασε, μπορεί να πείσει τον κάθε καλοπροαίρετο, για το ποιος υποψήφιος συνδυασμός είχε διαφορετική πολιτική στάση σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Αλιμιώτικο λαό, ποιοι έμπρακτα  λ.χ. στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στο Δήμο για παράταση των συμβάσεων, την καταβολή των κερδισμένων δικαστικά αποζημιώσεων, την αποτροπή εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρία , ποιοι πήραν πρωτοβουλίες να μην κατατεθούν τα αποθεματικά του Δήμου για (από)πληρωμή στους «δανειστές». Πρωτοστατήσαμε στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του προσφυγικού προβλήματος -τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ρόλο της Ε. Ε,  του ΝΑΤΟ, τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, για να αναπτυχθεί κύμα αλληλεγγύης και με αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου μας αποτρέψαμε να βρει πρόσφορο έδαφος και να χυθεί το δηλητήριο των φασιστών .

 Για το τεράστιο ζήτημα της προάσπισης και διεκδίκησης  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εμείς ούτε στιγμή δεν συμφιλιωθήκαμε με τα υποστελεχωμένα ιατρεία του ΙΚΑ ή τα ΤΟΜΥ, τη λογική της μείωσης του «κόστους» της υγείας του λαού και αύξησης του μέρους των υπηρεσιών που οι λαϊκές οικογένειες θα πρέπει να εξασφαλίσουν με πλήρη ατομική τους ευθύνη. Διαφωνήσαμε με τις δράσεις που καλούνται να αναπτύσσουν οι Δήμοι χωρίς οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση, ώστε να απαντήσουν οργανωμένα και επιστημονικά σε κρίσιμα ζητήματα προστασίας της υγείας του λαού μας. Να μη λυμαίνονται τα κονδύλια οι λεγόμενες Μ.Κ.Ο και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που περνούν ανεξέλεγκτα την πόρτα των σπιτιών, των δημοτικών υπηρεσιών, των παιδικών σταθμών και των σχολείων με τη μάσκα του χορηγού-επιχειρηματία.

Αναδείξαμε το σοβαρό πρόβλημα των δραματικών ελλείψεων σε στελέχωση, εξοπλισμό και υποδομές του Ασκληπιείου Βούλας, του μοναδικού Δημόσιου νοσοκομείου στα νότια. Εκεί θα πρέπει να βρίσκεται το βάρος των διεκδικήσεων των δημοτικών αρχών και όχι στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκτόνωσης της δυσαρέσκειας με αναζήτηση χορηγών, εθελοντών, ΜΚΟ, συνεργασιών με πανάκριβα ιδιωτικά κέντρα και νοσοκομεία!

Ευρύτερη συνεργασία για την διοίκηση της πόλης του Αλίμου, με ποιους από τους μέχρι τώρα υποψήφιους συνδυασμούς, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε, λόγω «Κλεισθένη»;

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω δυο λόγια για την «απλή αναλογική», που καθιερώνει ο «Κλεισθένης» και γύρω από το εκλογικό σύστημα στήθηκε ουσιαστικά μια λάθρα αντιπαράθεση, ώστε να μη φανούν οι πραγματικές συγκλίσεις της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, των συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ στο ζήτημα της προώθησης και ακόμα μεγαλύτερης ευελιξίας και ικανότητας διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η δημοκρατικότερη εκπροσώπηση - ένα δίκαιο χρόνιο αίτημα που εξασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου - ακυρώνεται, στην ουσία , από το θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη». Ενισχύει πολύ περισσότερο την πολιτική σύγκλισης των παρατάξεων, οι οποίες αποδέχονται τους βασικούς άξονες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης. Τέτοιες δυνατές συγκλίσεις θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα, των σκληρότερων «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων, προκειμένου μέσω των Δήμων και των μεγαλύτερων διαδημοτικών συμπράξεων (όπως ο σύνδεσμος με το Δήμο Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, που διαφημίζει ο Δήμαρχος) , να μπορέσουν απρόσκοπτα να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικές δραστηριότητες. Εννοείται, πως αυτά δε θα αφορούν την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Μπίζνες για κερδοφορία θα είναι , με υποθήκη τις δημόσιες υποδομές,  που θα τη χρηματοδοτούν οι δημότες, όπως στην περίπτωση της Μαρίνας Αλίμου, για την ανάπλαση της οποίας θα δοθούν από την Περιφέρεια 40 εκ. ευρώ - άμεσα και ζεστά!

 Γι αυτό, το δίλημμα της εκλογικής ενίσχυσης «από την πρώτη Κυριακή», του κ. Κονδύλη, είναι παραπλανητικό. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των προγραμμάτων των υπόλοιπων παρατάξεων αναδεικνύει καθαρά τους «πρόθυμους συνδιοικούντες»  της επόμενης ημέρας. Σ’αυτά  θα δούμε μεγαλόπνοες διακηρύξεις για τη στήριξη της «ανάκαμψης της οικονομίας», σε σχέδια που περιλαμβάνουν στόχους κερδοφορίας για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πουθενά για την ανάγκη να υπάρχει π.χ σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθοί με δικαιώματα ( γι' αυτό μιλάνε για «ευκαιρίες») κτλ.

Η τουριστική ανάπτυξη, που τόσο εμφαντικά ευαγγελίζονται και στο βωμό της οποίας ακόμα και η αρχαία μας κληρονομιά μπαίνει ως  «κράχτης» προστιθέμενης αξίας , δεν μπορεί να αποτελεί ένα είδος οικονομικής «μονοκαλλιέργειας». Γιατί να εμπορευματοποιηθεί το Κτήμα Τραχώνων; Με τόση οικιστική επιβάρυνση που θα δεχθούμε από τη λεγόμενη επένδυση στο Ελληνικό - την πόλη των 45 χιλ. κατοίκων, με το μόλις 1/4 του πρασίνου της για ελεύθερο Πάρκο, την ασύδοτη τσιμεντοποίησή της, το Καζίνο - θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε να αποδοθεί στους Αλιμιώτες όλο το κτήμα, ακριβώς λόγω της εξαιρετικής αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής του αξίας!

Εμείς λοιπόν θα συνεργαστούμε με όσους αντιστρατεύονται αυτή την πολιτική, δεν βάζουν πλάτη, δεν κοροϊδεύουν το λαό.

Αυτόν που εντέλει καλούμε σε συνεργασία είναι ο Αλιμιώτικος λαός, αυτός να μπει μπροστά, να διεκδικήσει λύσεις για τα προβλήματά του, και όχι κάποια δημοτική παράταξη που η πολιτική της δράση τα διαιωνίζει, τα εντείνει και τα επεκτείνει.

Κρίνοντας την παρούσα Δημοτική Αρχή, ποια σημαντικά επιτεύγματα θεωρείτε ότι έκανε προς όφελος της πόλης στη διάρκεια της θητείας της; Αντίστοιχα, για ποια καθοριστικά και σημαντικά θέματα – θέματα προτεραιότητας δηλαδή – θεωρείτε ότι αδιαφόρησε ή απέτυχε;

Το σημαντικότερο «επίτευγμα» της δημοτικής αρχής είναι ότι συμμορφώθηκε πλήρως με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, υλοποιώντας όλες τις επιλογές τους, αποδεχόμενη όλες τις εντολές και κατευθύνσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες θετικές δράσεις και πρωτοβουλίες της, επισκιάζονται από τη γενικότερη πολιτική της στάση.

Όταν κάνουμε κριτική στη δημοτική διοίκηση  είμαστε πολύ συγκεκριμένοι. Ούτε ένα ευρώ από τα τόσο προβεβλημένα «ταμειακά αποθέματα» δεν πήγε για να ξεκινήσει , να φτιαχτεί επιτέλους  το 8ο Δημοτικό ή το πολυπόθητο κλειστό γυμναστήριο. Αν είχε ξεκινήσει η διαδικασία για το χτίσιμο των 2 Νηπιαγωγείων, δε θα βρισκόμασταν σήμερα μπροστά στα εκβιαστικά από την κυβέρνηση, απαράδεκτα, μέτρα λειτουργίας της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε κτίρια κοντέινερ. Έχει σημασία το πώς και με ποιους στόχους θα αξιοποιήσεις τη δύναμη που σου δίνει ο λαός. Δεν μπορείς να είσαι με το λαό, αν δεν διεκδικήσεις, δε συγκρουστείς με τη «νομιμότητα» της επιβαλλόμενης πολιτικής, αν είσαι το καλό παιδί του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο Άλιμος μπορεί να παρουσιάζει σήμερα καλύτερη και «καθαρότερη» εικόνα, ανάμεσα στα άλλα, αυτό θα  πρέπει να πιστωθεί περισσότερο  στους εργαζόμενους στο Δήμο, οι οποίοι υπερέβαλλαν εαυτούς και με τα λίγα μέσα υλικοτεχνικής υποδομής που έχουν στη διάθεσή τους, συνετέλεσαν να υπάρχει αυτή η εικόνα. Υπάρχει άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των απορριμματοφόρων, των φορτηγών, ώστε να μην στοιχίζει η  επισκευή τους σε ιδιώτες κοντά στο εκατομμύριο - όσο θα στοίχιζε δηλαδή η αγορά ολόκληρου μηχανοστασίου -  όπως από ιδιώτες γίνεται το πλύσιμο των κάδων, το κόψιμο των μεγάλων δέντρων , η μεταφορά τους κτλ. Να σημειώσουμε ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το 2007!

Επειδή δεχόμαστε συχνά κατηγορίες τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από άλλες παρατάξεις περί «ιδεοληψιών» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, εμείς απαντάμε: μέσω της μονιμότητας του προσωπικού μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα (λόγω αυξημένης τεχνογνωσίας) και η μείωση του κόστους των υπηρεσιών, σε αντίθεση με τον ιδιώτη, που ενώ οικειοποιείται δημόσιες δομές, μόλις αποκτήσει και τον τελικό  τους έλεγχο, θα κατευθύνει την τιμή, με βάση το κέρδος.

 Εμείς δεσμευόμαστε ότι δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους για τη μετατροπή των συμβάσεων σε μόνιμες σχέσεις εργασίας και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σκεφτείτε, αν στην περίπτωση της  ηλεκτροδότησης των δημόσιων χώρων με LED, αντιστεκόμαστε στη σκανδαλώδη λογική να δανείζεται ο Δήμος 3,3 εκ. ευρώ, να τα «αποδίδει» στον ιδιώτη, χωρίς να ελέγχει τη μελλοντική διαδικασία της συντήρησης κτλ., μετεκπαιδεύαμε τους εργαζόμενους, διεκδικούσαμε πρόσθετες προσλήψεις και με δικά μας μέσα και πολύ φθηνότερα υλικά διαχειριζόμασταν μια τόσο φιλική για το περιβάλλον και τις τσέπες μας διαδικασία!

Επομένως, σχετικά με το επόμενο σκέλος της ερώτησής σας, δε νομίζουμε ότι είναι θέμα «αποτυχίας» της δημοτικής αρχής το γεγονός ότι τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα έμειναν άλυτα ή επιδεινώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν πρόκειται για θέμα «ικανότητας» ή «ανικανότητας», αλλά καθαρά για θέμα πολιτικής επιλογής, για το αν η δημοτική αρχή είναι υπάκουη στις κυρίαρχες κατευθύνσεις ή οργανώνει σαν μπροστάρης τη λαϊκή ανυπακοή. Τα παραδείγματα των 5 κομμουνιστών Δημάρχων δίνουν αρκετά ερεθίσματα για να πειστεί ο κάθε καλοπροαίρετος. Να θυμίσουμε τον κ. Πελετίδη, Δήμαρχο της Πάτρας, που αψηφώντας το συνολικό  νομικό πλαίσιο που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν ως το μακρύ χέρι των επιχειρηματικών συμφερόντων, και τη δικαστική του δίωξη, μετέτρεψε το Νότιο παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης από σκουπιδότοπο σε ένα υπέροχο Πάρκο για το λαό με δωρεάν χρήσεις! Αντίστοιχα, στο δικό μας «παραλιακό μέτωπο», η παραχώρηση της παραλίας από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, το 2015,  που μόνο εμείς καταψηφίσαμε, σήμαινε ουσιαστικά την αλλαγή του «εισπράκτορα», ή καλύτερα του φορέα είσπραξης των εσόδων από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Καμιά σχέση δεν έχει αυτή η «παραχώρηση» με την ικανοποίηση της ανάγκης τόσο των δημοτών όσο και του λαού μας που ζει στο Λεκανοπέδιο για ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση και χρήση της παραλίας.

Γιατί ο Αλιμιώτης ψηφοφόρος, να ψηφίσει τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» και όχι κάποιον άλλον;

Καλούμε τον κόσμο να μην έχει για κριτήριο ψήφου απλώς τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός είναι ποια πολιτική στηρίζει, ποια η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και ποια διέξοδο προτείνει κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Ποια πρέπει να είναι η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης - από ποιον και για ποιον - που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη, είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.

Κριτήριο δεν μπορεί να είναι ο συμβιβασμός, η συμφιλίωση με τα λίγα, με τον «ρεαλισμό» του μικρότερου κακού, την ελεημοσύνη , την ανασφάλεια  και τη μίζερη προοπτική - να ζούνε οι νέοι χειρότερα από τους γονείς τους…

Επομένως, Λαϊκή Συσπείρωση γιατί:

- η Λαϊκή Συσπείρωση , οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι,  όσοι συσπειρώνονται και στηρίζουν τον συνδυασμό  μας ποτέ δε κρύφτηκαν πίσω από τίτλους ανεξαρτησίας. Εκφράζουμε και υπηρετούμε την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, με γνώμονα  την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

- έχει σαφή και συνεπή πολιτικό λόγο, που ακούστηκε εντός και εκτός των τειχών του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλο το προηγούμενο διάστημα αντιπάλεψε την πολιτική της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, των ελάχιστων κοινωνικών παροχών.

- η Λαϊκή Συσπείρωση αρνείται να μετατραπεί ο Δήμος σε επιχείρηση, η οποία ήδη σου ζητάει να πληρώνεις για υπηρεσίες που θα έπρεπε να σου παρέχονται δωρεάν, αφού τις έχεις πληρώσει με την πληθώρα των άμεσων και έμμεσων φόρων που μας επιβάλλουν. Επίσης, μέσα από τα προγράμματα Αθλητισμού και Πολιτισμού θα πρέπει να αναδεικνύεται το όραμα για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας- μακριά από ευκαιριακές  δραστηριότητες , με «πιασάρικους» όρους αγοράς.

- δε συμβιβαζόμαστε και διεκδικούμε την ποιότητα της ζωής με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής για ένα περιβάλλον καθαρό, στο μπόι των αναγκών μας. Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, παραλία, κτήμα Τραχώνων κτλ. - επιμένουμε με κρατική χρηματοδότηση, με όλες τις υποδομές αναψυχής, αθλητισμού, μόρφωσης, πολιτισμού, πρασίνου, ελεύθερου χώρου να αποδοθούν στο λαό μας.

-αντιπαλεύει με συνέπεια τον φασισμό, αναδεικνύοντας τη μήτρα που τον τρέφει, που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και δεν συσκοτίζει την ουσία του μέσα από ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις ενός δήθεν «προοδευτικού» η μη μετώπου στην Ε.Ε και στη χώρα μας.

Γιατί το πραγματικό δίλημμα αυτών των δημοτικών, αλλά και συνολικότερα των τριπλών  εκλογών, είναι Λαϊκή Συσπείρωση-ΚΚΕ ή μία από τα ίδια;

 Με την ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση μπορούμε μαζί να κάνουμε τη διαφορά -  να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για να επιβάλει έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του».!

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού