Εκλογές 2019

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Αλίμου Θάνου Ορφανού, στο Alimos Online

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Αλίμου Θάνου Ορφανού, στο Alimos Online

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των υποψηφίων Δημάρχων στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, συνομιλήσαμε με τον γνωστό από τις προηγούμενες θητείες του στον Δημαρχιακό θώκο, Θάνο Ορφανό.

Ο Θάνος Ορφανός, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει έως σήμερα στον Άλιμο. Σπούδασε Ιατρική και πήρε την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής. Το 1987 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Ε.Σ.Υ. και σήμερα είναι Διευθυντής Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

Από το 1994 και επί τρεις συνεχείς τετραετίες, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος, την τετραετία 1999-2002 διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τις δύο συνεχόμενες τετραετίες 2006-2010 και 2010-2014, ήταν Δήμαρχος Αλίμου.

Κύριε Ορφανέ, έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθείτε στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές ; Πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων; Θα υπάρχουν στο συνδυασμό σας υποψήφιοι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα δημοτικά;

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου δεν είναι μια πρόχειρη διαδικασία. Απαιτεί διάλογο με πολλούς δημότες, ώστε και να αφουγκραστούμε καλύτερα την τοπική κοινωνία και να στελεχωθεί η παράταξη με άτομα που πραγματικά έχουν τη θέληση, την αντικειμενική δυνατότητα και το πολιτικό υπόβαθρο για να εκπροσωπήσουν τους συνδημότες. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό. Χρειάζεται χρόνος ώστε να καταλήξουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα και να συνθέσουμε τελικά την εμπειρία με τον ενθουσιασμό και τις νέες ιδέες.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος – και έχοντας την εμπειρία από την προηγούμενη θητεία σας – ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα του Δήμου μας και των κατοίκων του; Και ποιες οι βασικές θέσεις σας-πρακτική, για την αντιμετώπισή τους;

Ένας πολύ σοβαρός στόχος για κάποιον που γνωρίζει τον  Άλιμο από την γέννησή του και διεκδικεί την θέση του Δημάρχου είναι η ανάταξη του κατακερματισμένου από τη σημερινή Διοίκηση κοινωνικού ιστού. Σήμερα έχουν μετατρέψει τον  Άλιμο σε άθροισμα ατόμων, αντί για κοινωνία ανθρώπων που παρέλαβαν. Σας μιλώ για κάτι που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από το δημότη και για αυτό δεν προσφέρεται επικοινωνιακά. Όμως εδώ διαφέρουμε από την σημερινή διοίκηση.  Δεν θεωρούμε ότι είμαστε μόνο  για έργα με υλική ή νομική υπόσταση. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η άυλη και ηθική θετική επέκταση του έργου μας. Αντίθετα ο αυταρχισμός και η αδιαφάνεια της σημερινής διοίκησης του Δήμου, η λαγνεία της επικοινωνιακής εικόνας, ο ευτελισμός του δημόσιου πολιτικού λόγου, και η άρνηση της κριτικής και της διαλεκτικής  επέδρασαν διαλυτικά στον κοινωνικό ιστό. Η οικονομική τους διαχείριση προκάλεσε και δίχασε τους πολίτες, έδωσε λάθος πρότυπα και ανέδειξε τα ατομικά αντί για τα κοινωνικά αντανακλαστικά των συμπολιτών μας. Ακόμα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι θρησκευτικές γιορτές μετατρέπονται σε πανάκριβες φιέστες αυτοπροβολής και χάνουν το ιδεολογικό και ηθικό τους ένδυμα. Αυτό τον κατήφορο είμαστε αποφασισμένοι να τον σταματήσουμε. Και αυτό ξεκινάει με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου και τα νέα άτομα που θα ενταχθούν στον αγώνα!

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας, αν εκλεγείτε Δήμαρχος; Τι δεσμεύεστε ότι θα κάνετε; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;  Πείτε μας πέντε από αυτές.

α) Ήδη σας προανέφερα τον πρώτο στόχο μας. Αυτό πρέπει να συνοδευτεί από την αναθεώρηση των σχέσεων του δήμου με τον πολιτισμό και την παιδεία. Η σχέση μας εδώ δεν μπορεί να εξαντλείται στην συντήρηση των σχολικών χώρων και να χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτες αγορές πινάκων ή φιέστες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε και πάλι δημοτική πολιτική παιδεία, να ξαναχτίσουμε ουσιαστικούς δεσμούς με την εκπαιδευτική κοινότητα, να επαναφέρουμε τη σχέση δήμου - σχολείου στη θεσμική της κανονικότητα, να ξαναπιάσουμε το πρόγραμμα της σχολικής στέγης από εκεί που το αφήσαμε, να τακτοποιήσουμε θεσμικά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει πλέον με τους πίνακες, να ανατάξουμε την λειτουργία μας στον πολιτισμό και να τον αντιμετωπίσουμε ως χαρά και συμμετοχή για τους δημότες που χτίζουν έτσι νέους αξιακούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των συμπολιτών μας.

β) Να αναδιοργανώσουμε την σχεδόν ανύπαρκτη σήμερα κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ώστε να γίνει ικανή να προσφέρει αληθινό έργο. Να επαναλειτουργήσουν το «βοήθεια στο σπίτι» και τα δημοτικά ιατρεία που παρά το σπουδαίο παρελθόν τους, καταργήθηκαν.

γ) Να επανεξετάσουμε τα μεγάλα θέματα της Μαρίνας και του Αεροδρομίου, από πολύ χειρότερη βέβαια θέση πλέον, μιας και η σημερινή Διοίκηση δεν έκανε καμία απολύτως διαπραγμάτευση, ούτε καν διαβούλευση με τους πολίτες επί 4.5 έτη. Οι τρεις δήμοι που από τη δεκαετία αντιμετώπιζαν τα μεγάλα θέματα σαν ένας, σήμερα τσακώνονται μεταξύ τους. Αυτά που είχαμε νομοθετήσει εμείς για κοιμητήριο και σταθμό μεταφόρτωσης αγνοήθηκαν χωρίς να αντιδράσει κανείς. Σήμερα όμως πρέπει να αντιδράσουμε παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που μας απέμειναν, γιατί αύριο οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για την πόλη. Τους φόβους μας να τους μετατρέψουμε σε αξιοποίηση νέων ευκαιριών για την πόλη και τους πολίτες.

δ) Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και ιδιαίτερα του περιβάλλοντος. Πρέπει και εδώ να επανέλθει η κανονικότητα μετά τις αυθαίρετες παρεμβάσεις του κ. Κονδύλη. Να κατανοήσουν τους στόχους μας και να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά τους με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα. Ιδιαίτερα στο περιβάλλον χρειάζεται ανανέωση εξοπλισμού γιατί δεν έγινε τίποτα και μείναμε πολύ πίσω. Στην καθαριότητα είχαμε μια καλή εικόνα που στηρίχτηκε όμως αποκλειστικά στις αθρόες συμβάσεις εκτάκτων και ανανεώσεις συμβάσεων που προώθησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση. Όμως αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι πρόχειρη λύση μέχρι οι δήμοι να προετοιμαστούν για μια πιο μόνιμη λύση. Δυστυχώς το μόνο σχέδιο του σημερινού Δημάρχου ήταν η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών περιβάλλοντος. Και γι αυτό δεν προώθησε καμία λύση, με αποτέλεσμα να μείνουμε έξω από τον νόμο για τις προσλήψεις μόνιμων που θα εξασφάλιζε τις δυνατότητες του Δήμου. Και εδώ λοιπόν χρειάζεται αναθεώρηση πολιτικής και αναδιάταξη γιατί αλλιώς, σε λίγο θα υπάρχει τέλμα. Μαζί με αυτά θα επιδιώξουμε την εκ νέου συνεργασία με τους όμορους δήμους για να βρούμε κοινό χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων.  Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε την δυνατότητα για διαρκή και όχι ευκαιριακή καθημερινή φροντίδα της πόλης μας.

ε) Τέλος πρέπει να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στις νέες ευκαιρίες για την Τ.Α. που οπωσδήποτε θα ανοίξουν στην Ευρώπη μετά το κυνήγι των δεικτών και την οικονομική ασφυξία που προηγήθηκε, ώστε να ενταχθούμε στα δίκτυα των Ευρωπαϊκών πόλεων που προβλέπουμε. Χρειάζονται όραμα και σαφείς στόχοι, μελέτες και αξιοπιστία στην διαχείριση. Η προκλητική και κουτοπόνηρη διαχειριστική αντίληψη εδώ δεν περνάει και αυτό θα κοστίσει. Η ιστορία του Αλίμου δείχνει ποια παράταξη είναι η πλέον αξιόπιστη. Δείτε την ιστορία της πόλης.

Επειδή έχετε διατελέσει Δήμαρχος Αλίμου και γνωρίζετε πολύ καλά τα Δημοτικά «πράγματα», ποια είναι τα θετικά  και ποια τα αρνητικά που έχουν γίνει από την τωρινή Διοίκηση;

Παρόλο που το σχέδιο της σημερινής Διοίκησης για την καθαριότητα είναι η ιδιωτικοποίηση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στην αποκομιδή των απορριμμάτων έχουμε καλή εικόνα στην πόλη. Ο πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων που εξασφάλισε από την κυβέρνηση με συμβάσεις, έπαιξε το ρόλο της. Ποτέ  άλλοτε ο Δήμος δεν μπορούσε να έχει στη διάθεσή του τόσους εργάτες.

Αντίθετα δεν έκανε κανένα αξιόλογο έργο που να δείχνει και το πολιτικό του όραμα πέρα από εκείνα που βρήκε από εμάς και εγκαινίασε. Βλέπε παιδικό σταθμό Καλαμακίου κ.α. επειδή προτιμά να επενδύει σε μικρά έργα που φαίνονται και προβάλουν την εικόνα του. Δυστυχώς το μόνο μεγάλο έργο που επιχείρησε, είναι η προμήθεια φωτιστικών τύπου Led με τα γνωστά παρατράγουδα και την εν δυνάμει τεράστια σπατάλη. Η επιλογή μόνο έργων προβολής και επίδειξης από τη μια και η κακή, αδιαφανής και αυθαίρετη διαχείρισή τους από την άλλη, σκανδαλίζουν και απογοητεύουν τους πολίτες. Επιπλέον εγκατέλειψε το κοινωνικό έργο του Δήμου σε κρίσιμη περίοδο, άφησε την καθαριότητα χωρίς σύγχρονο οργανισμό και μόνιμο προσωπικό, έχοντας ως μοναδική προοπτική την ιδιωτικοποίηση.  Παραιτήθηκε κάθε προσπάθειας για θεσμική λύση στο πρόβλημα της κατάρρευσης του κρηπιδώματος στην παραλία αφού πρώτα είχε ψηφοθηρίσει σε βάρος μας, παρόλο που εμείς τόσο το είχαμε παλέψει θεσμικά. Σήμερα κινδυνεύουμε λόγω της αδιαφορίας τους και των πρόχειρων παράνομων μπαζωμάτων να μας κατεδαφίσουν τον πεζόδρομο και το μισό χώρο του σινεμά! Και πολλά άλλα που δεν  χωράνε σε μια συνέντευξη.

Ευρύτερη συνεργασία για την Διοίκηση της πόλης, με ποιους άλλους συνδυασμούς, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε, λόγω Κλεισθένη;

Είμαστε υποχρεωμένοι λόγω του νέου εκλογικού νόμου να συνεννοηθούμε με τις άλλες παρατάξεις και νομίζω ότι οι περισσότερες έχουν την διάθεση και την ικανότητα. Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία και μιλώ με όλους πλην της Χρυσής Αυγής. Το ερώτημα είναι, πώς θα συνεργαστούν οι της σημερινής διοίκησης, όταν μέχρι σήμερα έχουν δείξει τεράστια αδυναμία στη διαλεκτική, δυσανεξία στην κριτική και στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων και υπονόμευσαν τον δημοκρατικό διάλογο και τη διαφάνεια σε κάθε σημαντικό θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τρία συνεχή έτη δεν έχουν καταθέσει καν τον ισολογισμό του Δήμου, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τον νόμο που απαιτεί ισολογισμό κάθε έτος. Άρα το ερώτημα αφορά κυρίως την σημερινή Διοίκηση. Γιατί ποιος πρακτικά θα δεχτεί να συνεργαστεί μαζί τους όταν θα εκτεθεί από τον τρόπο που ασκούν τη Διοίκηση; Μπορεί να αλλάξουν; Γιατί αν δεν μπορούν να αλλάξουν, τότε δεν μπορούν και να διοικήσουν μόνοι.

Ποια η θέση σας και η πρότασή σας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει στην παραλία με την υποχώρηση του παραλιακού πεζόδρομου;

Την ώρα αυτή που συνομιλούμε, ο Δήμος καταθέτει αίτηση ακύρωσης κατεδάφισης και αφαίρεσης κατασκευών στο πάρκο μας στην παραλία. Κινδυνεύει δηλ. λόγω του νόμου για τον αιγιαλό να χαθεί το πάρκο ως και τη μέση του οικοπέδου που στέγαζε τον κινηματογράφο. Η μέχρι σήμερα ανεμελιά του για ότι συνέβαινε στην παραλία όπου εγκατέλειψε όλες μας τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης και για την αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού, καθώς και η επιμονή του σε αυθαιρεσίες στον ευαίσθητο και δύσκολο αυτό χώρο έφερε τα χειρότερα. Εννοώ τα παράνομα και άσκοπα μπαζώματα στο κρηπίδωμα που κατέρρευσε και η αυθαίρετη λειτουργία του σινεμά και οι καταγγελίες στα ΜΜΕ φόβισαν τους δημόσιους λειτουργούς με αποτέλεσμα να εκδοθεί ΦΕΚ που μας θέτει αυτά τα προβλήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η αναστολή των μέτρων κατεδάφισης και η διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης για τον αιγιαλό. Αλλιώς το πρόβλημα θα μεγαλώσει.

Γιατί ο Αλιμιώτης ψηφοφόρος να ψηφίσει τον συνδυασμό του Θάνου Ορφανού και όχι κάποιον άλλον ;

Διεκδικούμε την ψήφο του Αλιμιώτη γιατί πιστεύουμε στις ιδέες μας. Η παράταξή μας αποτελεί στο δήμο μας τη σημερινή εκπρόσωπο του μεγάλου και ενιαίου δημοκρατικού χώρου. Του χώρου που με διάφορους Δημάρχους μετέτρεψαν μετά την επταετία την παλιά κοινότητα του Καλαμακίου σε ένα σύγχρονο δήμο με σημαντικές υποδομές και επίσης σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Με σεβασμό πάντα στους κανόνες της δημοκρατίας και στη διαφάνεια και με προσήλωση στην ανάπτυξη του δήμου με ανθρώπινο πρόσωπο. Ανάπτυξη όχι μόνο στην υλική, αλλά και στην άυλη υπόσταση του δήμου. Αξιοπιστία μας είναι η ιστορία μας.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού