Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

H Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Δώρα Σύρμα, μιλάει στο Alimos Online

H Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Δώρα Σύρμα, μιλάει στο Alimos Online

Κυρία Σύρμα, τον Ιανουάριο του 2024, ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, σας επέλεξε για τη θέση της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών.Θα θέλαμε, οι δημότες να σας γνωρίσουν καλύτερα και ιδιαίτερα οι δημότες που δεν σας γνωρίζουν.  Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Έχετε γεννηθεί στον Άλιμο;

Ναι. Έχω γεννηθεί στον Άλιμο και έζησα όλη τη ζωή μου εδώ. Στο Καλαμάκι, μεγάλωσα, σπούδασα, παντρεύτηκα και μεγάλωσα τα παιδιά μου. Μένω στο πατρικό μου σπίτι, ένα ισόγειο στο 'Ανω Καλαμάκι, που άλλωστε είναι και το μοναδικό περιουσιακό μου στοιχείο.

Είστε μέλος του συνδυασμού «Αγαπώ τον Άλιμο» από την ίδρυσή του, το 2014.  Γνωρίζουμε ότι έχετε τελειώσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά και όχι με αυτό που σπουδάσατε;

Ασχολήθηκα επί μακρόν με αυτό που σπούδασα και ακόμα ασχολούμαι, άλλωστε. Είμαι υπάλληλος στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ήμουν για χρόνια εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurocontrol, οι σπουδές και τα μεταπτυχιακά μου με βοήθησαν να ανταπεξέλθω σε μια τόσο απαιτητική θέση. Με τα κοινά ασχολήθηκα από μεράκι και από ανάγκη. Έβλεπα τον Άλιμο να μαραζώνει, να χάνει το τρένο της νέας εποχής με τις παλιές διοικήσεις, κάτι έπρεπε να κάνω. Έβλεπα πως ήταν και πως λειτουργούσαν οι πόλεις στην Ευρώπη, είχα παραδείγματα στο μυαλό μου, οπότε μόλις ο Ανδρέας πήρε την πρωτοβουλία για τον συνδυασμό, ένιωσα σαν να μου ανοίγει μια πόρτα. Οπότε τόλμησα και την πέρασα. Και μην νομίζετε, η εμπειρία μου στην ΥΠΑ, στην Ευρώπη, σε διάφορες διεθνείς επιτροπές μου έδωσαν πολλά εφόδια και για την διοίκηση του Δήμου σήμερα.

Γιατί επιλέξατε εκείνη την εποχή, τον συγκεκριμένο συνδυασμό του Ανδρέα Κονδύλη;

Ο Ανδρέας με ενέπνευσε, μου δημιούργησε σιγουριά αλλά και οικειότητα. Είναι ο πιο εργατικός άνθρωπος που ξέρω, είναι τρομερά αποφασιστικός και αποτελεσματικός, ενώ έχει στενή επαφή με τους Αλιμιώτες. Έχει εκπληκτικό όραμα για την πόλη, αλλά είναι και άνθρωπος που πατάει στην γη. Με αυτά τα προσόντα, ποιον άλλον να διάλεγα δηλαδή;

Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί ποτέ, με τα πολιτικά-κοινωνικά θέματα;

Πάντα ήμουν πολιτικό ον. Από το Πανεπιστήμιο που ήμουν συνδικαλίστρια, μέχρι την δουλειά μου, που εκ των θέσεών μου, έπαιρνα μέρος στην λήψη πολιτικών αποφάσεων για τον κλάδο μας. Πολλές φορές χρειάστηκε να υπερασπιστώ τις εθνικές μας θέσεις στις επιτροπές που μετείχα στην Ευρώπη. Και απέναντι στις Τουρκικές Αντιπροσωπείες, του FYROM αλλά και άλλων. Στον Άλιμο, πάντα μετείχα στις τοπικές πολιτικές διεργασίες, πολύ πριν ασχοληθώ με τον Δήμο.

Υπηρετήσατε σε προηγούμενη θητεία, τον Δήμο Αλίμου ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Ήσασταν η πρώτη γυναίκα Αντιδήμαρχος Αλίμου σε αυτή τη θέση, θέση που συνήθως κατέχει ένας άντρας. Στη συνέχεια αναλάβατε την θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών. Σήμερα, από τον Ιανουάριο, είστε Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών. Οι αρμοδιότητες σας ποιές είναι;

Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, φροντίζει για όλα τα προβλήματα εκείνα, που έχουν να κάνουν με τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, με την Κοινωνική Αλληλεγγύη, με την φροντίδα των ηλικιωμένων. Στην αρμοδιότητά της είναι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Συσσίτιο, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα Κέντρα Κοινότητας, την Ψυχική Υγεία, το Κέντρο Πρόληψης.  Ένα σύνολο υπηρεσιών στο πλευρό του δημότη.

Επί εννέα χρόνια, ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, στην ουσία είχα την αρμοδιότητα των θεμάτων αυτών που έχω σπουδάσει.  Οι γνώσεις μου και η εμπειρία μου με βοήθησαν να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Όμως, η Κοινωνική  Διεύθυνση, είναι εκείνη που με κάνει να αισθάνομαι άνθρωπος προσφοράς - όπως ήμουν άλλωστε έτσι από παιδί - και παράλληλα με γεμίζει με ζεστά συναισθήματα. Όταν βλέπω τα χαμογελαστά πρόσωπα στα ΚΑΠΗ, τον άνθρωπο που βγαίνει από μια συνεδρία αυτοβελτίωσης, το αποτέλεσμα μια παρέμβασης της Κοινωνικής Λειτουργού και τόσα άλλα που δεν μπορούν να γραφτούν στο χαρτί, μένουν μέσα στη ψυχή σου σαν μια ακόμη καλή ημέρα. 

Είσαστε επίσης και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, θέση την οποία κατείχατε και στο παρελθόν. Ποια είναι τα συναισθήματά σας λειτουργώντας σε εκπαιδευτικό περιβάλλον και πόσο ιδιαίτερη ευθύνη θεωρείτε ότι έχει η θέση αυτή;

Δεν παριστάνω την ηρωίδα, αλλά τις ευθύνες, ποτέ δεν τις φοβήθηκα. Όταν αναλαμβάνεις μια θέση, δεν καρπώνεσαι μόνο τα πλεονεκτήματα της (αν υπάρχουν), αλλά αναλαμβάνεις και τις ευθύνες της.  Προσέξτε : ειδικά για τα σχολεία, επειδή ήμουν μητέρα δύο παιδιών που βίωσε τα προβλήματα των γυμνασίων και λυκείων, αλλά και τις εντάσεις της εφηβικής ηλικίας, θεωρώ ελάχιστο καθήκον μου να βοηθήσω σε αυτό τον τομέα. Τα παιδιά μας είναι και η σημερινή μας ζωή και το μέλλον μας.

Γνωρίζουμε ότι σας αρέσουν οι προκλήσεις! Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον και ποιο το όραμά σας για το Δήμο μας;

Ο δήμος μας έχει κάνει τεράστια άλματα μέσα σε μια δεκαετία. Και όσα παλιά προβλήματα επιλύονται, άλλα τόσα καινούρια έρχονται στην επιφάνεια. Εγώ θέλω έναν ευρωπαϊκό Δήμο, αλλά με Ελληνικό Αττικό χρώμα και κοινωνική συνοχή, παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Το παλεύουμε, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του περίφημου παραλιακού μετώπου, ίσως της πιο ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής της Μεσογείου. Δείτε το Ελληνικό, δείτε την καινούργια Μαρίνα, δείτε το σχεδιαζόμενο τούνελ του Περιφερειακού Υμηττού που θα σκάει στην αυλή μας και θα αντιληφθείτε πλήρως το στρατηγικό σημείο που βρισκόμαστε και πως θα γίνει η περιοχή μας σε λίγα χρόνια. Δείτε το κόστος της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Αλλοίμονό μας, αν μέσα σε αυτές τις θυελλώδεις αλλαγές, δεν υπάρχει μια δημοτική αρχή που να έχει όραμα, σύστημα, γνώση και ανθρώπους.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες και  ιδιαίτερα για τη στήριξη που πήρατε στις εκλογές του Οκτωβρίου;

Τους ευχαριστώ όλους θερμά. Κι όσους με στήριξαν κι όσους δεν το έπραξαν. Προσωπικά, ούτε καριέρα στο Δήμο κάνω, ούτε περαιτέρω φιλοδοξίες απ’ αυτό που πέτυχα ως τώρα έχω, ούτε διαχωρίζω τους ανθρώπους. Την πόλη μου βοηθάω όσο μπορώ, τους ανθρώπους στηρίζω, δίχως να ρωτώ τι ρίχνουν στην κάλπη τους. Για ό,σο θεωρούν οι δημότες και ο δήμαρχος ότι μπορώ να προσφέρω, θα το κάνω,.

Ως κάτοικος Αλίμου, τι σας αρέσει ιδιαίτερα στην πόλη μας, στον Άλιμο, αλλά και τι  θα θέλατε να αλλάξετε;

Στο ερώτημα «τι μου αρέσει στον Άλιμο», απαντώ «ο Άλιμος συνολικά». Από την θέση που βρίσκομαι τώρα, θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι παραπάνω στην κοινωνική προστασία, στην συνοχή της γειτονιάς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον Αλιμιώτη. Λέω λιθαράκι, αλλά επειδή είμαι πεισματάρα, προσπαθώ να είναι μια μεγάλη και στέρεα πέτρα στο κοινωνικό οικοδόμημα του Δήμου μας. Όσο για το τι θα ήθελα να αλλάξω, ας μην βαυκαλιζόμαστε. Η κοινωνία μας αλλάζει κάθε μέρα, η πόλη μας αλλάζει. Το θέμα είναι να μην γίνεται αυτό ερήμην μας, να αλλάζει υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Αυτό παλεύουμε να πετύχουμε.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού