Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Oι κορμοράνοι της Μαρίνας Αλίμου

Oι κορμοράνοι της Μαρίνας Αλίμου

Στη θαλάσσια περιοχή της Μαρίνας Αλίμου έχουμε δει κατά καιρούς να κάνουν τις βόλτες τους αρκετοί κορμοράνοι.

Οι κορμοράνοι διακρίνονται για τις αλιευτικές τους ικανότητες καθώς είναι άριστοι κολυμβητές και καλοί ψαράδες.
Ο θαλασσοκόρακας, ο ελληνικός κορμοράνος, είναι γνώριμος στη ελληνική ακτογραμμή και συναντάται παντού στο Αιγαίο. Είναι μέσου μεγέθους κορμοράνoς, με μακρύ και λεπτό ράμφος και μακριά ουρά και έχει μια ιδιορρυθμία. Αναπαράγεται το χειμώνα. Ενώ για τα περισσότερα πουλιά η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά την άνοιξη, για τον Θαλασσοκόρακα η διαδικασία φωλιάσματος ξεκινά στην καρδιά του χειμώνα! Όπως μας πληροφορεί η Ορνιθολογική εταιρεία στην Ελλάδα συνήθως γεννά 2-3 αυγά τα οποία εκκολάπτονται περίπου ένα μήνα αργότερα. Είναι γνωστός ως «Καλικατσού» και είναι ο πιο ξεχωριστός από τα θαλασσοπούλια. Συνήθως τον συναντάμε σαν μια μαύρη φιγούρα να κάθεται στα βράχια της ακτής ή να κολυμπά μισοβυθισμένος στο νερό. Τρέφεται κυρίως με βενθικά ψάρια, όπως γωβιούς, σαυρίδια, αθερίνες και μουσμούλια, τα οποία πιάνει σε βάθος μέχρι και 60 μέτρα.

Συνήθως φωλιάζει σε προστατευμένες κοιλότητες σε βραχώδεις ακτές ή κάτω από πυκνούς θάμνους, όπου το ζευγάρι με μεγάλη προσοχή φτιάχνει τη φωλιά του, κυρίως από φυτικό υλικό, αλλά και διάφορα είδη σκουπιδιών που προφανώς κατά τους Θαλασσοκόρακες βελτιώνουν την ποιότητα της κατασκευής! Τα μικρά φεύγουν από την φωλιά σε ηλικία 6-7 εβδομάδων αλλά παραμένουν κοντά στην αποικία όπου δημιουργούν μεγάλες ομάδες. Οι νεοσσοί όταν εγκαταλείπουν την φωλιά, συχνάζουν στις άκρες των βράχων, όπου σιτίζονται από τους γονείς για 3 εβδομάδες, ακόμη, μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν.

Το ελληνικό είδος ονομάστηκε Phalacrocorax aristotelis προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, αλλά ο λόγος ονοματοδοσίας είναι άγνωστος. Ο συνολικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του Μεσογειακού θαλασσοκόρακα εκτιμάται σε λιγότερα από 10.000 ζευγάρια με περίπου τα 1.000-1.200 να βρίσκονται στην Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους. Παραμένουν στην Ελλάδα όλο το χρόνο και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από δακτυλιωμένα άτομα, πραγματοποιούνται τοπικές μετακινήσεις μέχρι και 200 χλμ. μακριά από την αποικία τους.

Φωτο: Όθων Παπαδήμας