Μπόλικα φραγκόσυκα είδαμε να μαζεύουν σε δρόμο του Καλαμακίου.
Η συγκεκριμένη φραγκοσυκιά που βρίσκεται στην οδό Αθ. Διάκου είναι γεμάτη με καρπούς και ο κύριος που προφανώς μένει στην περιοχή, εφοδιάστηκε με γάντια, μαχαίρι και σκεύος και ξεκίνησε την συγκομιδή. Βλέποντάς μας να τον φωτογραφίζουμε, θέλησε να μας προσφέρει λίγα, αλλά γνωρίζοντας την δυσκολία που έχει το καθάρισμά τους, αρνηθήκαμε.
Το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο είναι φρούτο, καρπός της φραγκοσυκιάς ή κακτοσυκιάς, κακτοειδούς φυτού Κεντρο-Αμερικανικής προέλευσης, που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο καρπός αυτός αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.
Η επιφάνεια του καρπού, δηλαδή του φραγκόσυκου, καλύπτεται αφενός από σκούρα κομπάκια και αφετέρου από πολύ μικρά αγκαθάκια, τα οποία μοιάζουν με χνούδι και δε γίνονται άμεσα αντιληπτά. Είναι πιθανό να πιάνει κανείς τα φραγκόσυκα για κάποια λεπτά πριν αρχίσει να νοιώθει την ενόχληση από τα αγκάθια. Για τη συλλογή του και το καθάρισμά του πριν την κατανάλωση, πρέπει να το πιάνει κανείς με κάποιο χαρτί ή γάντι, ή ένα πιρούνι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
Ο καρπός της φραγκοσυκιάς, κοινώς ονομάζεται φραγκόσυκο, είναι βρώσιμο, αν και θα πρέπει να ξεφλουδιστεί προσεκτικά για να απομακρυνθούν τα μικρά αγκαθάκια στην εξωτερική επιφάνεια πριν από την κατανάλωση. Εάν η εξωτερική στρώση δεν έχει αφαιρεθεί σωστά, μπορεί να καταποθούν τα γλωχίδια, προκαλώντας ενόχληση στο λαιμό, τα χείλη και τη γλώσσα καθώς τα μικρά αγκαθάκια, προσκολλώνται εύκολα στο δέρμα.