Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Υπόθεση Καραϊβάζ: Στον ανακριτή ξανά η σύζυγός του – Διορίζει δεύτερο δικηγόρο

Υπόθεση Καραϊβάζ: Στον ανακριτή ξανά η σύζυγός του – Διορίζει δεύτερο δικηγόρο

Ξανά ενώπιον του ανακριτή βρέθηκε η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ, με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου να παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η χήρα του δημοσιογράφου επισκέφτηκε τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση για να τον ενημερώσει πως διορίζει και άλλο δικηγόρο στην υπόθεση που θα εκπροσωπεί την οικογένειά της. Πρόκειται για τον καθηγητή Nομικής, Θρασύβουλο Κονταξή.

Η ανάκριση για την υπόθεση παραμένει ανοιχτή, ενώ υπενθυμίζεται πως έχουν προφυλακιστεί δύο άντρες, με τον έναν να φέρεται να είναι ο εκτελεστής και ο δεύτερος ο οδηγός του βαν.

Στο κάδρο ωστόσο των Αρχών βρίσκονται τρία ακόμα πρόσωπα.

Μεταξύ αυτών και ο ηθικός αυτουργός που παραμένει ασύλληπτος, ενώ στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο πρόσωπο που βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

Τα νέα στοιχεία για το κίνητρο της δολοφονίας

Παράλληλα οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο κίνητρο των δραστών που τους οδήγησε στην στοχοποίηση και τελικά στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με άρθρο, του αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», πλέον φέρεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον λόγο που δόθηκε η εντολή εκτέλεσης και πληρώθηκε το συμβόλαιο θανάτου για τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Οι αναρτήσεις που ενοχλούσαν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κίνητρο των δραστών έχει άμεση σχέση με αναρτήσεις του δημοσιογράφου αλλά και παρεμβάσεις του σε αστυνομικές έρευνες, την περίοδο 2015-2021, με «στόχο» τη δραστηριότητα μελών του οργανωμένου εγκλήματος σε εκβιάσεις κ.λπ.

Οι τελευταίοι ωστόσο φαίνεται να απέδιδαν στον δημοσιογράφο – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ή τις επιδιώξεις τους – ότι οι επιλογές του ρεπόρτερ «δεν είχαν αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια αλλά σχετίζονταν με τη γνωριμία και τη φιλία του με 2-3 ποινικούς που ήταν αντίπαλοί τους στον κόσμο της νύκτας» ή και λόγω αλλων «σκοπιμοτήτων».

Ο Γ. Καραϊβάζ κατ’ επανάληψη είχε αναφερθεί δημοσίως στη γνωριμία και στις σχέσεις του με τους συγκεκριμένους ποινικούς χωρίς να αποδίδει σε αυτό κάτι το επίμεμπτο.

Η δολοφονία που άλλαξε τα δεδομένα

Σύμφωνα με το άρθρο, η προαναφερόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των κακοποιών φέρεται να είχε δημιουργηθεί μετά τη δολοφονία που άλλαξε τον χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ το 2018 σε ταβέρνα στην Παλλήνη.

Κι αυτό γιατί φαίνεται – με βάση έρευνα της ΕΥΠ που ολοκληρώθηκε το 2018 – ότι μέχρι τότε υπήρχε ένα πολυμελές ενοποιημένο σύστημα σχεδόν όλων των «νονών της νύκτας», με δικηγόρους, ύποπτους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρηματίες της νύκτας κ.ά.

Το κύκλωμα αυτό προχωρούσε σε σύστημα πώλησης προστασίας σε 1.000 ύποπτα «μαγαζιά» της Αττικής με τεράστια κέρδη ετησίως, ενώ πολλοί από αυτούς σχετίζονταν με λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και με ύποπτες «επενδύσεις», έως και με την απόπειρα αγοράς του κυλικείου της Βουλής.

Η δίκη

Για αυτή την υπόθεση είχε γίνει δίκη προσφάτως και οι 20 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω προβλημάτων στις διαδικασίες άρσης απορρήτου κινητών και άλλων ημιτελών ερευνών των μυστικών υπηρεσιών.

Αρχικά είχε κληθεί να δώσει για αυτή την υπόθεση έγγραφες εξηγήσεις ο Γ. Καραϊβάζ, σε μια διαδικασία που σταμάτησε με τον θάνατό του.

Με το σκεπτικό ότι προχωρούσε (όπως φαίνεται να είχε προκύψει από παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του) σε παρεμβάσεις σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε ύποπτα μαγαζιά. Κάτι που ο γνωστός ρεπόρτερ αρνούνταν.

Οι νέες ισορροπίες και η αλληλοεξόντωση

Όμως μετά τον προαναφερόμενο φόνο στην Παλλήνη το 2018 ακολούθησε πολυδιάσπαση του εν λόγω πολυσύνθετου συστήματος ποινικών, ενστόλων και ιδιωτών, και φονική εχθρότητα μεταξύ των πρώην συνεργατών που οδήγησε σε δολοφονίες αλληλοεξόντωσης.

Οι δύο ποινικοί γνωστοί του δημοσιογράφου δολοφονήθηκαν από τους εχθρούς τους το 2019 και το 2020.

Με τον Γ. Καραϊβάζ να προαναγγέλλει πριν από τον θάνατό του, την άνοιξη του 2021, αποκαλύψεις για τις υψηλές διασυνδέσεις, τα συμφέροντα και τον πόλεμο της ελληνικής μαφίας.