Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Η περιγραφή για τον νέο Ι.Ν Αγίου Νικολάου Αλίμου και οι παράμετροι της κατασκευής του

Η περιγραφή για τον νέο Ι.Ν Αγίου Νικολάου Αλίμου και οι παράμετροι της κατασκευής του

Πολλές συζητήσεις και πολλοί σχολιασμοί γίνονται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την ανέγερση του νέου Τρισυπόστατου Ιερού Ναού, των Αγίων Νικολάου, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αναστασίου του Πέρσου, στο λοφάκι του Αγίου Νικολάου -στο τέλος της οδού Ανδρούτσου- με αφορμή τη σχετική γνωστοποίηση δημοσίως.

Μετά από συνδυασμένες  και διασταυρωμένες πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη και προγραμματισμένη ανέγερση του νέου Ιερού Ναού της ενορίας του Αγίου Νικολάου, σχηματίζεται μία αντικειμενική άποψη για το έργο αυτό.

O λόγος για την απόφαση ανέγερσης του νέου ναού πάρθηκε διότι το υπάρχον εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στο έργο ενός Ναού μιάς ολόκληρης ενορίας. Αρχικώς, το μέγεθός του είναι τόσο μικρό που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Ιερών Μυστηρίων, των Γάμων, των Βαπτίσεων, των Τελετών και όλων των σχετικών τελετών, με συνέπεια οι αντίστοιχοι ενορίτες να προσφεύγουν σε άλλες ή παραπλήσιες εκκλησίες.

Επίσης, οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Ιερού Ναού, όπως το Πνευματικό Κέντρο (στον χώρο του οποίου πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις των Κατηχητικών Σχολείων, Μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας, κλπ.), το Κοινωνικό συσσίτιο, η Σχολή Γονέων, το Τραπέζι Αγάπης, όπως επίσης και η Ενοριακή Ποδοσφαιρική Ομάδα, είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της ενορίας, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αποδοτικότητα των αντιστοίχων δραστηριοτήτων.

Ο νέος, υπό προγραμματισμένη ανέγερση, Ναός θα περιλαμβάνει όλους τους κατάλληλους χώρους για όλες συνολικά τις δραστηριότητες μιας εκκλησίας μιας ολόκληρης ενορίας.

Κατά πρώτον θα ανεγερθεί εντός των ορίων και των νομικών πλαισίων της ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού και των Πολεοδομικών και Εκκλησιαστικών Διατάξεων.  Δεν πρόκειται να επηρεαστούν, ούτε οι πέριξ αυτού υπάρχουσες Παιδικές Χαρές αλλά ούτε και οι ήδη περιβάλλοντες δρόμοι και πεζόδρομοι. Το μέγεθος της κατασκευής θα είναι προσιτό οπτικά, δεν θα υπερβαίνει το ύψος των παρακείμενων κτισμάτων πολυκατοικιών και θα είναι εναρμονισμένο με το υφιστάμενο περιβάλλον. Σημειωτέον ότι αυτή η διευκρίνιση επισημάνθηκε ιδιαιτέρως, γιατί η αναρτηθείσα στον περίβολο πινακίδα δίνει την εντύπωση μεγάλου κτίσματος.

Το οικοδόμημα θα έχει δύο υπόγεια, το μεν χαμηλότερο (με είσοδο από την οδό Κονδύλη) θα έχει χρήση χώρου στάθμευσης, ενώ το υπεράνω αυτού, θα περιλαμβάνει το Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου και όλες τις απαραίτητες αίθουσες για όλες τις δραστηριότητες του Ναού.

Στο ισόγειο (στάθμη του υφιστάμενου Ναΐσκου) θα είναι ο κύριος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο και στον συμπεριλαμβανόμενο γυναικωνίτη, θα υπάρχει και το παρεκκλήσιο του Οσιομάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου.

Τέλος, με το πρόβλημα που συνήθως παρουσιάζεται για την ανέγερση νέων Ιερών Ναών στη ίδια θέση όπου υπάρχει μικρότερο εκκλησάκι και αφορά τη θέση της Αγίας Τράπεζας, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει το πρόβλημα αυτό, καθόσον ο υπάρχον Ναΐσκος του Αγίου Νικολάου δεν έχει ποτέ εγκαινιαστεί, δεν έχουν γίνει θυρανοίξια και ως εκ τούτου, δεν έχει εγκαινιαστεί και η Αγία Τράπεζα και η υπάρχουσα λειτουργεί με το σχετικό αντιμήνσιο. Κατόπιν τούτου και μη υπάρχοντος του προβλήματος αυτού, το υφιστάμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, θα κατεδαφιστεί πλήρως και μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα της τελέσεως Θείας Λειτουργίας στο νέο οικοδόμημα (προφανώς κατ’ αρχάς στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Α’ υπόγειο) οι Θείες Λειτουργίες  θα τελούνται σε ένα υποτυπώδες εκκλησάκι που θα δημιουργηθεί σε μία άκρη της ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού.

Αυτές είναι προς το παρόν οι πληροφορίες που συνδυαστικά συγκεντρώσαμε. Περισσότερο αναλυτικές και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, περιμένουμε να αναρτηθούν στο επίσημο site του Ιερού Ναού σύντομα.

 

Ελισάβετ Μιτσού