Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα

Μία μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας είναι σήμερα.

Στην περιοχή μας γιορτάζει το μικρό ομώνυμο εκκλησάκι, το στολίδι της περιοχής μας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Τραχώνων. Είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο μνημείο, όχι μόνο στον Άλιμο, αλλά σε όλα τα νότια προάστια.

Το κτήμα Τραχώνων (πρώην Γερουλάνου) βρίσκεται στο ΄Ανω Καλαμάκι και έχει έκταση 100 στρέμματα και ορίζεται Νότια από την οδό Μεγάλης του Γένους Σχολής, Ανατολικά από το ρέμα Τραχώνων, Βόρεια από την οδό ΄Ηρωος Μάτση και Δυτικά από το γήπεδο ποδοσφαίρου Τράχωνες.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα κατοικήθηκε από την Πρώιμη εποχή του Χαλκού, δηλαδή γύρω στο 3.000 π.Χ.  Τα αρχαιολογικά ευρήματα του κτήματος είναι πάρα πολλά και σημαντικά.

Το εκκλησάκι χρονολογείται περίπου στον 13ο αι. μ.Χ. και ήταν η μοναδική εκκλησία που λειτουργούσε για τους χριστιανούς των Τραχώνων. Έχει δύο βασικές οικοδομικές φάσεις, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή.  Ως προς την αρχική φάση είναι τρουλλαίος ναός, σε σχήμα ελεύθερου σταυρού, που αργότερα (εποχή τουρκοκρατίας) επεκτάθηκε δυτικά με προσθήκη γωνιακών διαμερισμάτων και νάρθηκα.

Το 1972 το εκκλησάκι ανακηρύχθηκε επίσημα ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.  Από το 2009 και έπειτα είχε παρουσιάσει σοβαρά στατικά προβλήματα και υπήρχε άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει.

Τον Απρίλιο του 2012, ύστερα από πιέσεις 7 χρόνων, ξεκίνησαν οι αναγκαίες εργασίες επισκευής και αναστήλωσής του, (βασισμένες στη μελέτη του αρχιτέκτονα Σταύρου Μαμαλούκου),  οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2013.

Το εκκλησάκι θα λειτουργήσει σήμερα από τις 07:30 έως τις 19:00. Ο Εσπερινός θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 και θα γίνει και η Λιτανεία της εικόνας μέσα στο κτήμα.

 

Η φωτογραφία απεικονίζει το μικρό εκκλησάκι  πριν τις εργασίες αναστήλωσής του και είναι από το αρχείο Ρ. Παπαμανώλη