Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Παρουσίαση του βιβλίου «8 λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα»

Παρουσίαση του βιβλίου «8 λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά  του Καπνίσματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Μαϊου στην Ηλιούπολη, στο Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑΜΕΑ «Παναγία Ευαγγελίστρια»  η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου «8 λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα».  

Οι συγγραφείς οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και μίλησαν για το βιβλίο ήταν οι:

 -Χειρουργός οδοντίατρος,Μαρία Αγραπίδου, με θέμα "Συνέπειες του καπνίσματος στην στοματική υγεία", η οποία είχε και την αρχική ιδέα του βιβλίου

 -Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας Άννα Γιαννάκου-Πάσχου, με θέμα "τα Ιατρεία Διακοπής Τσιγάρου"

-Η Ογκολόγος-Ακτινοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Παπαλλά, με θέμα "Παθητικό ή, ακούσιο ή, μη εθελοντικό κάπνισμα"

-Ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, με θέμα "Πως χάνονται τα νιάτα από το τσιγάρο"

-Η Αλιμιώτισσα Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Μαρία Β. Στρατηγού, με θέμα "Το κάπνισμα μέσα από τη νομοθεσία".

-Η Ολυμπιονίκης της πάλης Σταυρούλα Ζυγούρη, με θέμα "Άσκηση: Ο ισχυρότερος σύμμαχος στην διακοπή του καπνίσματος"

 -Η νηπιαγωγός Αθανασία Σκουρτανιώτη, με θέμα "Οι παιδαγωγικές απόψεις για το τσιγάρο"

-Ο ηθοποιός Θωμάς Πανδής, με θέμα "Το κάπνισμα μέσα από τα μάτια ενός ηθοποιού"

Στις ομιλίες τονίστηκαν οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία, όχι μόνο μέσα από τα μάτια γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το θέατρο, τη μουσική και τη νομοθεσία.

Υπήρξε ενημέρωση για τις 4.000 χημικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι: νικοτίνη, πίσσα, ακετόνη, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεϋδη κ.α.

Τέλος, δόθηκαν οι 10 εντολές διακοπής Καπνίσματος που είναι:

  1. Ορίστε μια ημερομηνία έναρξης της προσπάθειας σας για την διακοπή. Αποφασίστε αν σας ταιριάζει καλύτερα η σταδιακή διαοπή, ή, όχι
  2. Ενημερώστε τους ανθρώωπους που σας αγαπούν και ζητήστε τους να σας υποστηρίξουν.
  3. Ζητήστε βοήθεια από ειδικά κέντρα διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
  4. Πετάξτε τους αναπτήρες και τα τασάκια και εξαφανείστε ότι πακέτο τσιγάρα υπάρχει στο σπίτι, το γραφείο, την τσάντα.
  5. Ζητήστε από αυτούς που καπνίζουν γύρω σας να μην το κάνουν μπροστά σας.
  6. Μην προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα και συγχρόνως να κάνετε και άλλες αλλαγές συμπεριφοράς όπως δίαιτα, αποχή από το αλκόολ, κ.α.
  7. Αφιερώστε στον εαυτό σας χρόνο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει πολύ (ζωγραφική, χορό, γυμναστιή, άθληση, διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε μια ταινία).
  8. Βάλτε το ξυπνητήρι σας μισή ώρα αργότερα την επόμενη ημέρα ώστε να μην προλάβεετε να φτιάξετε καφέ και επομένως να καπνίσετε.
  9. Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, αυτοκόλλητα, ρινικά σπρέϋ).
  10. Δοκιμάστε εναλλακτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος (βελονισμός, ηλεκτροβελονισμός, υπνοθεραπεία)

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β΄Αθηνών Γιάννης Καλλιάνος και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης