Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Πώς είναι να δουλεύεις με τη μητέρα σου; Οικογενειακές επιχειρήσεις του Αλίμου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Πώς είναι να δουλεύεις με τη μητέρα σου; Οικογενειακές επιχειρήσεις του Αλίμου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας που είναι σήμερα, θελήσαμε να κάνουμε ένα διαφορετικό αφιέρωμα.

Το Alimos Online είναι μία συνεργασία μητέρας – κόρης και έτσι, θελήσαμε να μάθουμε και από άλλες μητέρες που εργάζονται με τα παιδιά τους πώς είναι η συνεργασία τους. Λένε πως δεν είναι καλό να δουλεύεις με την οικογένειά σου, όμως εμείς το διαψεύδουμε κατηγορηματικά.

Τζίνα Γεωργούλη (μαμά) και Ίριδα (κόρη) – επιχείρηση: Victoria Hamilton – Θουκυδίδου 49, Άλιμος

Τζίνα:  Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν 32 χρόνια από την μητέρα μου στην οποία οφείλω τα πάντα, όταν ήμουν ακόμα παιδί. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με την κόρη μου Ίριδα. Ένα κορίτσι με φρέσκιες ιδέες, με νέα και καθαρή ματιά, με αγάπη και μεράκι και αφουγκραζόμενη όσα οι καιροί κελεύουν. Λέει πως την δένουν με το παρελθόν τα αρώματα, οι συσκευασίες, τα προϊόντα... Με εξέπληξε ευχάριστα με τη δυναμική της προσωπικότητα, με τις πρωτοβουλίες της! Με συμβουλεύεται όταν δεν είναι σίγουρη για κάτι αλλά οφείλω να πω ότι αυτό συμβαίνει σπάνια. Όταν η μετάβαση γίνεται με ομαλό τρόπο, προσπαθώντας να κτίσεις πάνω στο υπάρχον, να μάθεις από αυτό, αποβάλλοντας όσα δεν σου ταιριάζουν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα όμορφο σύνολο και ένα σωστά δομημένο περιβάλλον!

Ίριδα:  "Γεννήθηκα" μέσα εδώ, αυτό ήταν πάντα το κουκλόσπιτό μου! Η συνύπαρξη με τη μητέρα μου εδώ δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Εδώ έζησα έντονα τις εποχές. Όλες οι όμορφες μνήμες μου είναι εδώ. Τα πιο μαγικά Χριστούγεννα με τους παραμυθένιους στολισμούς. Είδα πώς η Πασχαλινή διακόσμηση αποχωρίζεται τα βαριά αστραφτερά υφάσματα δίνοντας τη θέση τους σε αέρινες υφές και ανοιξιάτικα λουλούδια. Πάντα μου επέτρεπαν να βάζω τη δική μου πινελιά! Εδώ έμαθα. Έμαθα πως το καλό αποτέλεσμα έρχεται μόνο με πολύ κόπο, έμαθα ότι η περισσότερη δουλειά γίνεται όταν κλείσει η πόρτα για το κοινό και θέλω να πιστεύω πως απόκτησα καλαισθησία. Έμαθα πως σεβόμενη τον πελάτη και με ειλικρίνεια χτίζεις το μέλλον. Ορισμένες φορές διαφωνούμε αλλά δεν θα συγκρουστούμε ποτέ γιατί συνήθως θα μου δώσει προτεραιότητα.

Κωνσταντίνα (μαμά) και Ελισάβετ (κόρη) Μακρή – επιχείρηση: Queens Teens – Υψηλάντου 21, Άλιμος

Κωνσταντίνα Μακρή: Το να δουλεύω με την κόρη μου πέρα από περήφανη μητέρα με κάνει να νιώθω και απόλυτα δημιουργική, καθώς οι ευθύνες μου μέσα στο χώρο είναι συγκεκριμένες.  Προσπαθώ πολύ όταν είμαι στο χώρο της δουλειάς να παίρνω το ρόλο που μου έχει δώσει η Ελισάβετ και να βάζω το συναισθηματικό κομμάτι στην άκρη.

Ελισάβετ Μακρή: Δουλειά και οικογένεια πάνε μαζί; Δύσκολα, αλλά πάνε!  Πολλές φορές έχω ακούσει ότι οικογένειες έχουν γίνει μαλλιά- κουβάρια επειδή δουλεύανε μαζί. Τα προβλήματα του σπιτιού πρέπει να μένουν στο σπίτι και τα ζητήματα της δουλειάς κρατάνε μέχρι να σχολάσεις. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας που ακολουθούμε εγώ και η μητέρα μου για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε τόσες ώρες μαζί. Από τη στιγμή που πατάω το πόδι στη δουλειά, προσπαθώ να τη δω περισσότερο σαν συνάδελφο παρά σαν μαμά.

Ευγενία Γεωργακοπούλου (μαμά) και Βασιλική (κόρη) – επιχείρηση: Natans – Λ. Ιωνίας 75, Άλιμος

Ευγενία (μαμά): Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι μια μητέρα όσον αφορά στην κόρη της; Την απάντηση δεν τη γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι η Βασιλική όσο στηρίχτηκε στην επιλογή επαγγέλματος της (φωτογραφία & διεύθυνση φωτογραφίας κινηματογράφου) τόσο αμφισβητήθηκε από τη μητέρα της, λόγω άγνοιας και μόνο περί του συγκεκριμένου χώρου. Τελικά με έπεισε και με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ό,τι είναι ικανή και κυρίως αγαπάει αυτό που κάνει! Στα προτερήματά της εκείνο που θαυμάζω περισσότερο είναι η ευρηματικότητά της & ότι είναι ήρεμη δύναμη!

Η συνεργασία μας είναι τέτοια, που πλέον δε θέλω να την αποχωριστώ! Η φωτογραφική προβολή τόσο των προϊόντων, όσο και του Natans στηρίζεται σε εκείνη. Επίσης διαχειρίζεται αποκλειστικά την προβολή του καταστήματος στο instagram και με συμβουλεύει και για τον τρόπο παρουσίας μας στα υπόλοιπα social. Κρίνουμε αυστηρά η μία την άλλη με απώτερο σκοπό την εξέλιξή και τη βελτίωσή μας! Αποδέκτης όλης της προσπάθειάς μας είναι όλοι όσοι μας επιλέγουν και μας εμπιστεύονται. Η γνώμη τους αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη συνέχεια της προσπάθειάς μας!

Ευελπιστώ σε άλλη μία τόσο όμορφη συνεργασία (εφόσον το επιλέξει) και με τη μικρότερη κόρη μου. Δεν θέλω να πω περισσότερα, γιατί πιστεύω στην πράξη και στο αποτέλεσμα. Η γνώση, το μεράκι, η υπομονή και η επιμονή θεωρώ ότι μας οδηγούν αργά ή γρήγορα στην επίτευξη των στόχων μας!

Βασιλική (κόρη): Δουλεύοντας με την μητέρα μου, έμαθα τι σημαίνουν οι λέξεις υπομονή, επιμονή και αυτοέλεγχος και μπορώ με ευκολία να δηλώσω ότι η συνεργασία μαζί της είναι ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια της δουλειάς μου. Όπως όλοι γνωρίζουμε πάντοτε υπάρχει λίγη γρίνια και διαφωνίες, ανάμεσα στις μητέρες και στα παιδιά τους. Παρόλα αυτά, μέσω της συνεργασίας μου μαζί της, έχω μάθει πολλά πράγματα που αφορούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπως είναι η σωστή επικοινωνία, η υπευθυνότητα, καθώς επίσης και η απόλυτη δοτικότητα σε ό,τι αναλαμβάνουμε να βγάλουμε εις πέρας. Η μητέρα μου είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός, εργασιομανής, αλλά και πολύ δοτικός. Θέλει πάντα να δίνει το 100% σε ο,τι κάνει, καθώς επίσης και πολλές φορές βγαίνει από το «πρόγραμμα» της για να βοηθήσει περαιτέρω σε ο,τι χρειάζεται. Το Natans αποτελεί μία προσωπική της δημιουργία και όνειρο ζωής & αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που έχω την ευκαιρία να βάζω και τη δική μου προσωπική πινελιά, όπως και να συμμετέχω, συνεισφέροντας ως προς την εξέλιξη του.

Ελισάβετ Μιτσού (μαμά) και Τατιάνα (κόρη) – επιχείρηση: Alimos Online

Eλισάβετ: Όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησε η Τατιάνα το Alimos Online, συνέπεσε με την περίοδο της συνταξιοδότησής μου.  Άρχισα δειλά-δειλά να την βοηθάω και σιγά-σιγά, όσο το Alimos Online μεγάλωνε και από blog έγινε μεγάλο site,  η Τατιάνα μου εμπιστευόταν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες.  Δουλεύουμε αρμονικά όλα αυτά τα χρόνια, με επαγγελματισμό, δεν έχουμε έρθει ποτέ σε σύγκρουση και έχουμε βρει την χρυσή τομή.  Σε περιπτώσεις διαφορετικής γνώμης σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, είτε εγώ, είτε η Τατιάνα "κάνουμε πίσω", χωρίς δεύτερη σκέψη, πάντα για το καλό του site.   Είναι υπέροχο να δουλεύεις με την κόρη σου, να μοιραζόσαστε και αυτό το κομμάτι της  ζωής σας  και να έχετε κοινό σκοπό! 

Τατιάνα: Το να δουλεύω με τη μητέρα μου νομίζω δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Είναι πολύ βασικό να ξέρεις πως έχεις στην επιχείρηση/δουλειά έναν άνθρωπο που θέλει μόνο το καλό σου και την καλύτερη εξέλιξή σου. Σου προσφέρει ηρεμία και σιγουριά. Η συνύπαρξή μας αυτά τα χρόνια είναι πολύ αρμονική και είναι μια ευκαιρία για να τα λέμε και πιο συχνά καθώς συζητάμε για τη δουλειά. Έχουμε εβδομαδιαία meetings τα οποία ξεκινάνε ως γεύματα εργασίας και τα οποία όμως συγχρόνως λειτουργούν ως bonding time καθώς συζητάμε για όλα τα θέματα.