Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Το 2023 θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της

Το 2023 θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της

Απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας παρουσιάστηκε η πρώτη αρχιτεκτονική μελέτη – σχεδιασμός ενός μεγάλου μέρους της Μαρίνας Αλίμου.

Σύμφωνα με το βασικό χρονοδιάγραμμα, οι σχεδιασμοί, διαβουλεύσεις και αδειοδοτήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022, ώστε το επόμενο έτος να ξεκινήσουν τα έργα και να ολοκληρωθούν το 2025.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, δήλωσε:

«Ο δήμος δεν είχε έσοδα από τη Μαρίνα Αλίμου, ούτε καν δημοτικά τέλη και το δημόσιο δεν φρόντιζε τίποτα μέσα στην Μαρίνα. Όλα αυτά θα αλλάξουν ριζικά καθώς το 2021 η διαχείριση της Μαρίνας πέρασε για 40 χρόνια σε στρατηγικό επενδυτή. Παραμένει όμως στο Δημόσιο, απλά τη διαχείριση θα την κάνει επενδυτής που θα δώσει ένα μεγάλο ποσό ώστε να αναπλάσει τη Μαρίνα. Ο διαχειριστής με το όνομα Μαρίνα Α.Ε δεν θα εισπράττει απλώς -όπως έκανε μέχρι τώρα το δημόσιο-, αλλά θα επιστρέφει και χρήματα στη Μαρίνα ώστε να τη φροντίζει και να την αναβαθμίζει. Μπαίνει έτσι τέλος σε μία εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης. Επίσης, ο Δήμος αποκτά πλέον έσοδα από τα νόμιμα και ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Η εικόνα της Μαρίνας αναβαθμίζεται και βάζει πλέον τον Άλιμο δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Όλοι είδαμε πόσο ελκυστική έγινε η Μαρίνα Φλοίσβου μετά την ανάπλασή της και στόχος μας είναι η νέα Μαρίνα Αλίμου να γίνει πιο σύγχρονη, ελκυστική και πιο όμορφη. Σήμερα θα μας παρουσιαστεί ένα πρώτο σχέδιο καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί βασικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της. Θέλω να πω πως έχει πολλά θετικά στοιχεία και έχουν λάβει υπόψιν τις προτάσεις και τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο σχεδιασμός

Τον λόγο πήρε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος της Μαρίνας Α.Ε, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Έχουμε κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό με σεβασμό στο περιβάλλον, το τοπίο, την περιοχή αλλά και τους δημότες του Αλίμου ώστε να αποτελεί πρότυπο. Θα είναι μία Μαρίνα ανοιχτή για τους πολίτες που θα είναι ‘στολίδι’ για την Ευρώπη. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ. Το πλάνο είναι να ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2023 και να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος στο πρώτο εξάμηνο του 2025».

Ο κος Τσολάκης αφού παρουσίασε το βίντεο με τον σχεδιασμό, εξήγησε: «Οι κτιριακές κατασκευές θα αποτελούν μέρος ενός τοπιακού σχεδιασμού. Θα υπάρχει ζώνη εστιατορίων και καταστημάτων, ένα μικρό ξενοδοχείο με 60 έως 100 δωμάτια, και όλα με προσεχτικό σχεδιασμό και δίαυλο θέας για τους πολίτες. Υπάρχει η πρόβλεψη για ένα μεγάλο πάρκινγκ περίπου 850 θέσεων, έναν μεγάλο ποδηλατοδρόμο -παράλληλα με τις γραμμές του ΤΡΑΜ-  και έναν μεγάλο πεζόδρομο. Στον κτιριακό όγκο θα φυτεύονται στις οροφές ανθεκτικοί θάμνοι και φυτά ώστε οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης να βλέπουν πράσινο. Το μοναδικό διώροφο κτίριο της Μαρίνας θα είναι ένα εστιατόριο που θα προσφέρει ωραία θέα. Επίσης,οι συνηθισμένες Μαρίνες έχουν έναν παράλληλο σχεδιασμό με την ακτή που αποκόπτουν την πόλη από τη θάλασσα. Επειδή εδώ έχουμε τη γεωμετρία των προβλητών που εισχωρούν στη θάλασσα, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γεωμετρία και στη χερσαία ζώνη και θα υπάρχουν ‘οπτικές φυγές’ από τους δρόμους προς τη Μαρίνα. Θα υπάρχει αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ θάλασσας και πόλης. Θα κρατήσουμε το υφιστάμενο πράσινο και θα ενισχυθεί η φύτευση με φυτά ενδημικά. Δίπλα στο κολυμβητήριο θα είναι το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλίμου με έκταση 200τ.μ. και όλος ο σχεδιασμός θα είναι σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο».

 Aναλυτικά η παρουσίαση: