Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Την Κυριακή θα απολαύσουμε τον «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟ» και το χορευτικό του Οικισμού Εκτελωνιστών στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης»

Την Κυριακή θα απολαύσουμε μέλη από τον «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟ» και τον Σύλλογο Οικισμού Εκτελωνιστών στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης»

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» θα υποδεχθεί την Κυριακή τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο  «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟ» και αντιπροσωπεία του χορευτικού του Οικισμού Εκτελωνιστων Αλίμου.

Θα χορέψουν οι: Δημήτρης Αθανασίου, Μαρία Γεωργοπούλου, Λευτέρης Κορναράκης, Βασιλεία Κορναράκη, Θοδωρής Μακρής, Μαρία Μπάρμπα και Μαρία Τσάκωνα.

Η εκπομπή θα προβληθεί την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, 13:00 – 15:00, στην ΕΡΤ1.

Η εκπομπή

«Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μας προσκαλούν σ’ ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αφετηρία τραγούδια τα οποία συναντάμε ως «παραλλαγές». Έχουν δηλαδή κοινή θεματολογία και ποιητικό περιεχόμενο, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές μελωδίες ανάλογα με τα μουσικά και χορευτικά ιδιώματα της κάθε περιοχής.

Έτσι, στα τραγούδια αυτά επιβεβαιώνουμε την ενότητα μέσα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που χαρακτηρίζει την ελληνική μουσική παράδοση.

Στην εκπομπή, μέσα από μία αντιπροσωπευτική σειρά από «παραλλαγές» τραγουδιών και χορών, θα διατρέξουμε τους Μουσικούς Χάρτες του Ελληνισμού: Πελοπόννησο, Ρούμελη, Ήπειρο, Μακεδονία, Ανατολική και Βόρεια Θράκη, Χίο, Λέσβο, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Κύπρο και Ιόνιο.

Ξεναγός θα είναι η «Ορχήστρα Θοδωρή Γεωργόπουλου»: Θοδωρής Γεωργόπουλος (κλαρίνο-φλογέρα), Μιχάλης Ζάμπας (τραγούδι-λαούτο), Παναγιώτης Ξυδέας (βιολί) και Θανάσης Κάκος (κρουστά).

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης (γκάιντα-καβάλ), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι) και Ελένη Γεωργοπούλου (σαντούρι).

Τραγουδούν ο Βαγγέλης Δημούδης, η Πολυτίμη Τόλη και το Πολυφωνικό Συγκρότημα «Ισοκράτισσες» (Άννα Κάτση, Σοφία Ίσου, Μαρία Γκίκα, Παναγιώτα Τσελίκη, Άρτεμις Ίσου).

Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Γεωργόπουλος.

Χορεύουν οι: Δημήτρης Αθανασίου, Μαρία Γεωργοπούλου, Λευτέρης Κορναράκης, Βασιλεία Κορναράκη, Θοδωρής Μακρής, Μαρία Μπάρμπα και Μαρία Τσάκωνα.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης