Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Στέλιος Μαγιάφας: Ο πιο ροκ ιδιοκτήτης ψητοπωλείου μιλάει στο Alimos Online

Στέλιος Μαγιάφας: Ο πιο ροκ ιδιοκτήτης ψητοπωλείου μιλάει στο Alimos Online

Δεν υπάρχει Καλαμακιώτης που να μην γνωρίζει το ψητοπωλείο «Ο Πάρις» , ή που να μην έχει γευτεί τα πεντανόστιμα σουβλάκια του.

Ο «Πάρις» βρίσκεται στην Αγορά της Θουκυδίδου από το 1963, στο ίδιο ακριβώς σημείο και είναι το πιο παλιό σουβλατζίδικο του Αλίμου.   

Εκτός από την εξαιρετική ποιότητα και την νοστιμιά που έχει το σουβλάκι του, ο «Ο Πάρις» είναι γνωστός ως το πιο ροκ σουβλατζίδικο που έχεις δει ποτέ. Οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από φωτογραφίες  θρύλων της ροκ και μέταλ σκηνής, ενώ η μουσική που ακούγεται από τα ηχεία είναι στο ίδιο μήκος κύματος και μόνο. 

Το μαγαζί όταν άνοιξε πριν 60 χρόνια περίπου, ονομαζόταν «Θρύλος» και ιδιοκτήτης ήταν ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, ο Πάρις Μαγιάφας.  Ήταν μαγειρείο και στέκι ποδοσφαιρόφιλων. 

Όταν ο γιος του, Στέλιος, ανέλαβε το μαγαζί πριν 28 χρόνια άλλαξε το όνομα αφού όλοι έλεγαν «πάμε στον Πάρι».

Συναντήσαμε τον Στέλιο στο μαγαζί του ένα βράδυ και η συζήτησή μας έγινε -φυσικά-  κάτω από τους ήχους ροκ μουσικής που έπαιζαν τα ηχεία.

Είσαστε στην Αγορά Θουκυδίδου από το 1963, το μαγαζί άνοιξε πριν περίπου 60 χρόνια περίπου. Πολλές γενιές Καλαμακιωτών έχουν μεγαλώσει με το σουβλάκι σας.

Το μαγαζί το ξεκίνησε ο πατέρας μου. Εμείς, εγώ και ο αδελφός μου δηλαδή, ήρθαμε για να βοηθήσουμε για λίγο διάστημα, αλλά τελικά το αγαπήσαμε και μείναμε.  Πριν 28 χρόνια το αναλάβαμε εμείς. Ο πατέρας μας βέβαια, δεν αποσύρθηκε, δεν έφευγε με τίποτα, αποσύρθηκε μόνο όταν "έφυγε".

Πως προέκυψε η ιδέα της ροκ μουσικής, αλλά και των κάδρων ροκ καλλιτεχνών, εικόνα λίγο ξένη για ψητοπωλείο.

Αυτή την μουσική ακούγαμε, αυτήν βάζαμε.

Ο πατέρας δεν είχε αντιρρήσεις για την μουσική; Δεν αντέδρασε;

Είχε, αλλά με τον καιρό συνήθισε. Του είχαμε διώξει όλους τους δικούς του πελάτες, φύγανε, (γελάει), αλλά με τον καιρό αποκτήσαμε τους δικούς μας.

Έχετε σκεφτεί να αλλάξετε, ή να τροποποιήσετε την "συνταγή";

Όχι, δεν αλλάζω τίποτα.  Το μόνο που θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, είναι μια μεγάλη ριζική ανακαίνιση που θα κάνουμε στον χώρο.

Το προσωπικό που προσλαμβάνετε, πρέπει να πληροί τις ίδιες μουσικές "προϋποθέσεις";

Εννοείται! Αν και οι περισσότεροι εργάζονται εδώ πολλά χρόνια.  Ο πιο καινούργιος είναι εδώ τέσσερα χρόνια. Η πιο παλιά, η Φρόσω,  είναι 20 χρόνια εδώ, ο Πέτρος είναι 18 χρόνια και οι υπόλοιποι δουλεύουν εδώ περίπου 8 χρόνια.  Η πιο καινούργια "μεταγραφή" είναι η Δέσποινα, η οποία είχε το καλύτερο metal μαγαζί στα Εξάρχεια, το "Underground" για 15 χρόνια.  Όταν πρωτοξεκίνησε να δουλεύει εδώ, στην αρχή την ξένισε το γεγονός ότι από μαγαζάτορας θα δούλευε ως υπάλληλος, αλλά εδώ βρήκε τους "δικούς" της, είδε γνωστούς και γενικά της ήταν οικείο το περιβάλλον.  Είναι αγαπημένη μου.

Αλιμιώτισσα;

Όχι, είναι Εξαρχειώτισσα.

Ως ένα μαγαζί που βρίσκεται τόσες δεκαετίες στο Καλαμάκι, πόσο πιστεύετε ότι άλλαξε η περιοχή μας;

Το Καλαμάκι έχει αλλάξει αρκετά.  Ήρθε πολύς καινούργιος κόσμος, αλλά γίνονται και εκείνοι σιγά-σιγά Καλαμακιώτες.  Έχουμε επίσης πολλούς τουρίστες τον τελευταίο καιρό. Η Μαρίνα φέρνει πολύ κόσμο, όπως και τα πολλά ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή.  Επίσης, υπάρχουν πολλά airbnb.  Μόνο στην πολυκατοικία που μένω, υπάρχουν τρια.

Ξέρω ότι προσφέρετε πολλά στην Παιδόπολη "Άγιος Ανδρέας". Συχνά προσφέρετε γεύμα στα παιδάκια.

Ναι, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί και ο πατέρας μου ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη.  Αλλά βοηθάνε και οι φίλοι μου, βάζουνε λεφτά, ειδικά η metal σκηνή βοηθάει πολύ.

Πρόσφατα γίνατε παππούς. Ροκ παππούς!

Ναι, απέκτησα την εγγονή μου, η οποία είναι πέντε μηνών τώρα.  Έτσι θα κάνω και την εγγονή μου, της βάζω μουσική να ακούει από τώρα.  Στο ίδιο στυλ είναι και η κόρη μου η οποία ζει στη Σουηδία, είναι πολλά χρόνια μέλος της Greenpeace. 

Ο κόσμος σας αγαπάει πολύ. Είσαστε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Καλαμάκι.

Η χαρά μου είναι ότι οι γονείς των παιδιών που κυκλοφορούν στην Αγορά, λένε στα παιδιά τους "οτιδήποτε χρειαστείς, οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, θα πας στον Πάρι".

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή, ικανοποίηση και ηθική ανταμοιβή για μένα!

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού