Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Επίτιμος δημότης Αλίμου ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Επίτιμος δημότης Αλίμου ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος ανακηρύχθηκε ως επίτιμος δημότης Αλίμου με τον Δήμαρχο της πόλης μας, Ανδρέα Κονδύλη, να του απονέμει την τιμητική πλακέτα και το Κλειδί της Πόλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτα ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, και εξομολογήθηκε πως ξεκίνησε τη ζωγραφική καθώς ήταν ένα μέσο για εκείνον να εκτονώνει το άγχος και την πίεση που ένιωθε. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή βραδιά καθώς εκτιμώ βαθύτατα τον Ανδρέα Κονδύλη. Είναι πάντα ευγενής και ενώ μου έχει ζητήσει να του μιλώ στον ενικό, εκείνος εξακολουθεί και μου απευθύνεται στον πληθυντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως γνήσιος καλλιτέχνης μίλησε με σεβασμό και εξύμνησε άλλους ΄συναδέλφους΄ του που έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στη σύγχρονη εικαστική ιστορία της χώρα μας όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο οποίος ήταν και καθηγητής τους στην ΑΣΚΤ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης και ακολούθησε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε περήφανοι που από τον Άλιμο έχουν ‘περάσει’ εξέχουσες προσωπικότητες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αρχαιότητας ο Θουκυδίδης, αλλά και σύγχρονοι καλλιτέχνες που έχουν να θυμηθούν και να αφηγηθούν ιστορίες από την περιοχή μας. Έναν τέτοιο, πολύ ξεχωριστό καλλιτέχνη, πήραμε την απόφαση να τιμήσουμε σήμερα και έχουμε τη χαρά να είναι και συνδημότης μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε πως σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους του Αλίμου με τον πολιτισμό.

Στη συνέχεια,  διάβασε μία απάντηση του καλλιτέχνη σχετικά με το τι σημαίνει για εκείνον η ζωγραφική.

«Όταν βρισκόμουν μπροστά στο τελάρο, όλη η χαμένη μου αυτοεκτίμηση, οι φόβοι μου, οι αποτυχίες μου, το κακό μπορούσαν να γίνουν δημιουργικά ώστε να αποδείξω στον εαυτό μου πως μπορούσα να κάνω κάτι καλό. Το τελάρο απορροφούσε το κακό, τις ανασφάλειες, τις επιθετικότητες, την κατάθλιψη και το άγχος μου. Έπρεπε να παλέψω για να κάνω κάτι καλό. Εκεί λοιπόν, λειτουργούσε η τέχνη στον τρόπο που έπρεπε να υπάρχω στη ζωή. Της έδινα ό,τι είχα και δεν είχα» είχε πει ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος παλαιότερα.

Ο Ανδρέας Κονδύλης απένειμε την πλακέτα στον καλλιτέχνη και καθώς σήμερα είναι και τα γενέθλιά του, του προσφέρθηκε μία τούρτα.

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και οι πίνακές του είναι συνήθως δημιουργίες με λάδι, ακρυλικό, ή κάρβουνο. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέφανος Διαμαντής, οι Αντιδήμαρχοι Αναστασία Σιμητροπούλου και Αρτέμης Καραμολέγκος, ο Αντιπρόεδρος του ΘΟΠΑΑ Κωνσταντίνος Φαλιέρος και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τα θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιάννης Βέργης.