Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Ενα διαμέρισμα σε πολυκατοικία του '80 μετατράπηκε σε ένα ντιζαϊνάτο, σύγχρονο σπίτι

Ενα διαμέρισμα σε πολυκατοικία του '80 μετατράπηκε σε ένα ντιζαϊνάτο, σύγχρονο σπίτι

Σε ένα κτίριο της δεκαετίας του '80, στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, ρήμαζε ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός, που όμως αναδείχθηκε χάρη στην επέμβαση του αρχιτεκτονικού γραφείου Kordas Architects.

Αυτό το διαμέρισμα ανακαινίστηκε πλήρως, απέκτησε νέα σύγχρονη ταυτότητα και στεγάζει πλέον τις σύγχρονες ανάγκες των ιδιοκτητών του, ένα νεαρό ζευγάρι. Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων διαμέρισμα. Η συνολική επιφάνεια του είναι 80 τ.μ. αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη να χωρέσουν τα θέλω των σημερινών κατοίκων της Αθήνας σε φυσιολογικούς χώρους έχει κάνει τους αρχιτέκτονες πιο ευρηματικούς. Εφευρίσκουν πια χώρους μεταβλητούς, σχεδιάζουν αντικείμενα, αναδεικνύουν τα «προσόντα» των κτιρίων, παίζουν με το φως, τον αέρα και τα φυσικά υλικά, εξαντλούν τις δυνατότητες του σχεδιασμού, σκέφτονται ενδεχομένως και ως χρήστες του χώρου.

Στην προκειμένη περίπτωση κύριος στόχος του Αριστείδη Κόρδα, επικεφαλής του Kordas Architects, ήταν να αναδειχθεί η προνομιακή θέση του διαμερίσματος που έχει θέα τη θάλασσα αποτελώντας ταυτόχρονα μία απόλυτα σύγχρονη κατοικία.

Προκειμένου λοιπόν να αξιοποιηθεί η θέα, τα ανοίγματα μεγεθύνθηκαν, επιτρέποντας έτσι την επαφή του εσωτερικού του διαμερίσματος με το εξωτερικό περιβάλλον, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύθηκε και το φυσικό φως μέσα στην κατοικία. Επιπλέον, οι χώροι σχεδιάστηκαν κατάλληλα, ώστε να προσανατολιστούν με γνώμονα την οπτική επαφή προς την θάλασσα.

Προχωρώντας στη διαρρύθμιση ο κεντρικός πυρήνας της καθημερινότητας της κατοικίας, αναπτύσσεται μέσα σε έναν ενιαίο χώρο. Το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα , στρέφονται προς την ανεμπόδιστη θέα με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα, η κατάλληλη διαχείριση των διαφορετικών επιπέδων αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Οι επί μέρους λειτουργικές μονάδες, οργανώνονται σε ξεχωριστούς χώρους, οι οποίοι οριοθετούνται από κατασκευές ή υλικά που χαρακτηρίζουν τον κάθε χώρο, ενώ διατηρούν μία ενιαία ατμόσφαιρα.

Οπως για παράδειγμα η μεταλλική βιβλιοθήκη, οι ξυλεπενδύσεις στους πιο ιδιωτικούς χώρους, η επένδυση με στοιχεία μαρμάρου στο καθιστικό και άλλα.

Σημειώνεται πως το Kordas Architects καταφέρνει πάντα να ξεχωρίζει με τις αρχιτεκτονικές του προτάσεις.

Εργα του εν λόγω γραφείου, που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν είναι ένα συγκρότημα κατοικιών που κάνει αίσθηση στην Πεντέλη καθώς και ένα σπίτι στην Κηφισιά με πισίνα-ενυδρείο στην κρεβατοκάμαρα. Και το διαμέρισμα στη Γλυφάδα αποτελεί σίγουρα ένα ακόμη δείγμα της καινοτομίας που σφραγίζει την ταυτότητα του γραφείου.

 

Πηγή: iefimerida.gr