Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Το μήνυμα του Ανδρέα Κονδύλη για τα 66 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά του 1955

Το μήνυμα του Ανδρέα Κονδύλη για τα 66 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά του 1955

66 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα τραγικά γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με μία ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook.

Η ανάρτηση

Μαύρη επέτειος σήμερα. Συμπληρώνονται 66 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη.

«Όταν πήγα στο σπίτι της γιαγιάς, δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Πόρτες και παράθυρα δεν υπήρχαν πια. Ψυγεία, ράφια και καθρέφτες είχαν γίνει κομμάτια και βρίσκονταν πεταμένα έξω από το σπίτι. Είχαν σκίσει τα στρώματα και τα παπλώματα και είχαν σκορπίσει παντού το βαμβάκι. Είχαν κουρελιάσει ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες και χαλιά και όλα τα πιατικά είχαν θρυμματιστεί σε χιλιάδες κομμάτια. Είχαν διαλύσει το σκελετό των κρεβατιών και είχαν τσακίσει με τσεκούρι τους πολυέλαιους, το σκρίνιο, τα τραπέζια, τις καρέκλες και τις πολυθρόνες. Πάνω στο πάτωμα υπήρχε μια άμορφη μάζα από ξύλο, κάρβουνο και γυαλί, μαζί με αλάτι, ζάχαρη, λάδι και αβγά. Η σόμπα ήταν επίσης κομματιασμένη και μ' ένα ψαλίδι είχαν αχρηστεύσει ό,τι περιείχαν κάποιες βαλίτσες».

(Μαρτυρία του Αναστάσιου Ιορδάνογλου, που έζησε ως παιδί τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη).

Ναι, αξίζει να θυμόμαστε. Όχι με φόβο και πάθος, όχι αναμηρυκάζοντας τα τετριμμένα, αλλά με αναστοχασμό και δημιουργικά. Γιατί, όπως έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».