Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Πώς θα διαμορφωθεί το παραλιακό μέτωπο των 70 χιλιομέτρων

Πώς θα διαμορφωθεί το παραλιακό μέτωπο των 70 χιλιομέτρων

Αλλαγές στην Aθηναϊκή Ριβιέρα προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής. 

Η παρουσίαση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, έκτασης 70 χλμ, θα αποτελείται από ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, καθώς και χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Το έργο θέλει να ανοίξει «την Αθήνα προς τη θάλασσα», με την επένδυση του Ελληνικού, ενώ περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος στους οκτώ παράκτιους δήμους.

Το έργο, που θα ολοκληρώνεται σε φάσεις, θα εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και αφορά συνολική απόσταση 70 χλμ. Η πρώτη φάση του θα αφορά 22 χλμ. από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη.

 Το αστικό κομμάτι θα αποκτήσει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ., προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση. Παράλληλα, σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος από το Νέο Φάληρο έως τη Βούλα

Κομβικό έργο αποτελεί ο ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος μήκους 22 χιλιομέτρων που θα κατασκευαστεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπλασής του, ο οποίος θα συνδέει το Νέο Φάληρο με τον Φλοίσβο, το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τη Βούλα.

Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων θα ενισχυθεί με την εκπόνηση σχεδίου που αφορά στην κατασκευή ποδηλατικού άξονα, ο οποίος θα κινείται σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με την παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αγ. Ανάργυροι - Λαύριο, ουσιαστικά συνδέοντας το νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής με τα βορειοδυτικά.

Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2021 θα «τρέξει» πρόγραμμα διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτρικών, σε συνεργασία με 80 Δήμους. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.