Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Anzac Day στο Συμμαχικό Κοιμητήριο: Κατάθεση στεφάνου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας

Anzac Day στο Συμμαχικό Κοιμητήριο: Κατάθεση στεφάνου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας έγινε την Κυριακή 25 Απριλίου, στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στον Άλιμο, εις μνήμην των στρατιωτικών της ANZAC που έχασαν την ζωή τους.

ΑΝΖΑΚ (αγγλ.:ANZAC) είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian and New Zealand Army Corps), που μετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915.

Στη μνήμη των στρατιωτών της ΑΝΖΑC που σκοτώθηκαν, έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης η Anzac Day, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου και στις δύο χώρες.

Η 25η Απριλίου 1915 ήταν η πρώτη μέρα της απόβασης στη Χερσόνησο της Καλλίπολης. Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο γίνονται δύο μεγάλες τελετές το χρόνο. Η πρώτη τελετή  γίνεται στις 25 Απριλίου και η δεύτερη γίνεται τον Νοέμβριο και είναι για τη μνήμη γενικά των νεκρών (Memorial Day).

Ενδιάμεσα γίνονται μεμονωμένες τελετές από ξένους συλλόγους βετεράνων καθώς και απογόνων βετεράνων. Τελετάρχης, είναι ο εκάστοτε στρατιωτικός ακόλουθος της ξένης πρεσβείας.

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω του επιβεβλημένου περιορισμού των μετακινήσεων, δεν πραγματοποιήθηκε τελετή, παρά μόνο κατάθεση στεφάνου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας, Arthur Spyrou. Ο Spyrou κατέθεσε νωρίτερα στεφάνι στη μνήμη του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Τον συνόδευσαν ο Υφυπουργός Εθνική Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, και η Επίτιμη Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας, Ιωάννα Γκουβάτσου.