Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Αγορές με ραντεβού και sms -Πώς θα ανοίξει η αγορά, τι ισχύει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, πότε επιτρέπονται

Αγορές με ραντεβού και sms -Πώς θα ανοίξει η αγορά, τι ισχύει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, πότε επιτρέπονται

Με μικρά και ασφαλή βήματα επέλεξε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αποσυμπίεση της κοινωνίας από το lockdown.

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας και ο φόβος για εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους και πλατείες οδήγησαν σε ηπιότερες παρεμβάσεις από το αναμενόμενο, ύστερα και από την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ανοίγει με SMS στο 13032 το λιανεμπόριο

Το θέμα που κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων με την χρήση της νέας υπηρεσίας SMS στο 13032 και τρίωρη χρονική διάρκεια, χωρίς άλλους περιορισμούς. Πολλά μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν διστακτικά στο άνοιγμα, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Τελικά, ύστερα από πολύωρη συζήτηση δόθηκε το πράσινο φως, για τις 5 Απριλίου, με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών (SMS).

Το Μέγαρο Μαξίμου πρόσθεσε επιπλέον δικλείδες ασφαλείας επιτρέποντας το click away και το click in shop ύστερα από ραντεβού του πελάτη με το κατάστημα. Βασικός λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η αποφυγή συνωστισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα πολυκαταστήματα και θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα το πότε θα ανοίξουν τις πόρτες τους. Προκρίθηκε ένα πιο ελεγχόμενο άνοιγμα και σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων παρά το επιτακτικό αίτημα του εμπορικού κόσμου για κανονική λειτουργία των καταστημάτων και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει στις αποφάσεις. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι κατά την διάρκεια του τρίωρου SMS για αγορές θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε σαφές κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Πώς λειτουργεί ο αριθμός 13032 - Τι γράφουμε

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου.

«Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία» είχε αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, γνωστοποιώντας ότι βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία.

Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Σε περίπτωση που επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο, θα λαμβάνει την απάντηση: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μια μετακίνηση ημερησίως».

Πιλοτικά το μέτρο με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο ίδιο πνεύμα και η απόφαση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε την άρση του απαγορευτικού, με χρήση του κωδικού 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, μόνο για τα σαββατοκύριακα. Βαρόμετρο για την συνέχεια θα αποτελέσει το προσεχές σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου, καθώς αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σε συγκεκριμένα μέρη και καταστρατήγηση της σχετικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί το μέτρο.

Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και το πήρε πάνω της η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών. Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους, με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών, είναι πιο ασφαλής σε σχέση με μαζώξεις σε σπίτια και κλειστούς χώρους.