Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Lockdown: Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5/4 με click away- Τα σενάρια για Malls και σχολεία

Επόμενος στόχος είναι το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5/4 με click away- Τα σενάρια για Malls και σχολεία

H εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊου στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, φαίνεται πως «βάζει φρένο» προς το παρών σε οποιαδήποτε απόφαση για άρση του lockdown.

Tο μεγάλο ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή, είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με τους λοιμωξιολόγους να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες.

Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χαλάρωση του lockdown, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης.

Αρχικά, δεδομένο θεωρείται ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Στοίχημα αποτελεί και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου φαίνεται πως μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.

Βατόπουλος: Τα δεδομένα είναι δύσκολα

«Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε αυξομειώσεις, έχουμε υπερμεταδόσεις, το είδαμε σε χωριά, σε κωμοπόλεις, η επιδημία καλά κρατεί… Η κοινωνία από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα ''όπλα'' που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η μεγαλύτερη χρήση των τεστ για να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης».

Αυτό υποστήριξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, περιγράφοντας στο Mega την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

Ερωτηθείς για το αν ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο θα αλλάξει τις αποφάσεις των επιστημόνων, ο κ. Βατόπουλος απάντησε πως τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα.

«Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να ανοίξει η κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι με το σενάριο που θα φτιαχτεί θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός».