Μία από τις λίγες μονοκατοικίες στον Άλιμο - και γενικά στην Ελλάδα- που έχουν στην είσοδο τους ποδόμακτρο, εντοπίσαμε στην οδό Λυκούργου στο Καλαμάκι.
Το ποδόμακτρον ήταν μία σιδερένια ορθογώνια λάμα βιδωμένη στο έδαφος, έξω από την κύρια είσοδο ενός σπιτιού, για να καθαρίζουν τις λάσπες από τα παπούτσια. Πολλοί σιδεράδες διακοσμούσαν τη λάμα με διάτρητα σχέδια.
Όταν περάσαμε από το σημείο, ήρθαν στη μνήμη μας αλλοτινές συνήθειες και πρακτικές των ανθρώπων της παλιάς εποχής, τότε που οι δρόμοι δεν ήταν ασφαλτοστρωμένοι και η λάσπη κολλούσε στα παπούτσια.
Κατά συνέπεια οι άνθρωποι για να αποφύγουν τη μεταφορά της λάσπης στο εσωτερικό των σπιτιών, τοποθετούσαν μπροστά στην είσοδο ένα μεταλλικό ποδόμακτρο, όπου οι εισερχόμενοι καθάριζαν και απομάκρυναν τη λάσπη από τα παπούτσια τους.
Τα ποδόμακτρα ήταν σε χρήση ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 1950. Μέχρι τότε, σε κάθε μονοκατοικία το ποδόμακτρο και το ρόπτρο στην είσοδο, ήταν απαραίτητα στοιχεία, τόσο από λειτουργική, όσο και διακοσμητική άποψη. Το ρόπτρο, ήταν για πάρα πολλά χρόνια το χειροκίνητο, θα λέγαμε, κουδούνι, κατασκευασμένο συχνά απ' τα χέρια των επιδέξιων μαστόρων για να τοποθετηθεί στην εξώπορτα κάθε σπιτιού.
Σήμερα, λέγοντας ποδόμακτρον εννοούμε το χαλάκι της εισόδου. Όσο για τα πραγματικά ποδόμακτρα, έχουν μείνει ελάχιστα για να μας θυμίζουν παλιές ωραίες εποχές.
Ελισάβετ Μιτσού
