Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Οι δρόμοι της πόλης μας: Οδός Κολιάδος Άκρας

Οι δρόμοι της πόλης μας και η ιστορία τους: Οδός Κολιάδος Άκρας

Η οδός Κολιάδος Άκρας βρίσκεται στην περιοχή του Λόφου Πανί, στον Άλιμο.

Είμαστε κάτοικοι και δημότες Αλίμου, πόσα όμως γνωρίζουμε για την πόλη μας και την ιστορία της;  Από που πήρε το όνομα της η οδός Κολιάδος Άκρας;

Ο δήμος του Αλιμούντος, ήταν δήμος του άστεως της αρχαίας Αθήνας. Βρισκόταν στην ακτή μεταξύ των αρχαίων δήμων Φαλήρου και Αιξωνής, σε απόσταση περίπου 6,6 χιλιομέτρων από την Αρχαία Αθήνα.  Στα εδάφη του δήμου περιλαμβανόταν και η αρχαία «Άκρα Κωλιάς», παλαιότερα γνωστή ως «ακρωτήριο Κόλιας». Η Κωλιάς Άκρα είναι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, όπου έχουν γίνει από παλιά ανασκαφές με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. 

Το 1929, το 1930 και το 1951 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως προϊστορική εγκατάσταση με οικισμό στο ακρωτήρι και νεκροταφείο στους δύο μοιχούς του.  Χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. (ΠΕ εποχή), ενώ στον ίδιο χώρο αποκαλύφθηκαν και κατάλοιπα μυκηναϊκού οικισμού. 

Από τον αρχαιολογικό χώρο είναι ορατό ένα αντιπροσωπευτικό μόνο τμήμα του, το οποίο συντηρήθηκε το 2009-2011, με αποτέλεσμα να δοθεί στις αρχαιότητες παράταση ζωής για μερικά ακόμη χρόνια. 

Στο ακρωτήρι βρίσκεται και ο γραφικό ναϊσκος των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, με τοιχογραφίες του 17ου και του 19ου αι., ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει χτιστεί πάνω στο ναό της Δήμητρας και της Κόρης, για τον οποίο υπάρχει φιλολογική μόνο μαρτυρία.

 

Ελισάβετ Μιτσού