Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Δευτέρα – Αναμονή αποφάσεων για Γυμνάσια και Λύκεια

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Δευτέρα – Αναμονή αποφάσεων για Γυμνάσια και Λύκεια

Με το αυστηρό lockdown να είναι σε ισχύ ως τις 18 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αυριανές εισηγήσεις των ειδικών, όπου αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, το πιθανότερο, θα γίνει με τις μεθόδους click in shop για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμήματα, και με click away για όλους τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, εκτός ίσως για τις περιοχές που έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση καθώς υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, και όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής εκτός θα είναι παραλαβή εκτός και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα θα έχουμε click in shop, δηλαδή, εντός του καταστήματος, πάντα βέβαια με τους περιορισμούς για τα άτομα βάσει τετραγωνικών ενώ θα υπάρχει αναρτημένη λίστα των ραντεβού τα οποία θα κλείνονται είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

Την ίδια στιγμή, δύσκολα φαίνεται πως θα δοθεί θετική εισήγηση για τα γυμνάσια και τα λύκεια για την προσεχή εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι τα τελευταία 24ωρα αναφέρουν πως ένα μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι εφικτό, ωστόσο διαφωνούν στο να ανοίξει παράλληλα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 πως οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα.

Lockdown: Γιατί οι ειδικοί θέτουν επιλογή ανοίγματος μεταξύ αγοράς και σχολείων;

Εδώ και μία εβδομάδα, όταν και άρχισε η συζήτηση για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως ένα παράλληλο άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα επιδεινώσει την κατάσταση. Με δεδομένο μάλιστα πως τα πράγματα στην Αττική δεν δείχνουν θετικά αυτή την περίοδο όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού, σημείωναν πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό. Ετσι, έδωσαν από χθες το στίγμα για την 18η Ιανουαρίου, δείχνοντας πως θεωρούν πως προτεραιότητα στο δίλημμα «λιανεμπόριο ή γυμνάσια και λύκεια», τείνουν υπέρ του πρώτου.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, είπε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό».

Με το click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών και τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε προσεχώς, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και μέτρα για την κινητικότητα. Αν τα στοιχεία το επιτρέπουν θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια-λύκεια».

Σύψας: Είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, είτε τα γυμνάσια και τα λύκεια

Στο ίδιο ερώτημα (λιανεμπόριο και γυμνάσια ή λύκεια) κλήθηκε να απαντήσει και ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, επανέλαβε πως δεν είναι εφικτό ακόμη να ανοίξουν και τα δύο, καθώς θα πρέπει να γίνουν αργά βήματα. Αφού ανέφερε αρχικά πως το όποιο άνοιγμα θα φέρει και μία επιδείνωση «σε ανεκτό επίπεδο», στάθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να είναι σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δεν θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80%, νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα. Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση-υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δύο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν».