Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη ρύπανση πετρελαίου στο Ρέμα Πικροδάφνης

Οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη ρύπανση πετρελαίου στο Ρέμα Πικροδάφνης

Αναστάτωση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία του Παλαιού Φαλήρου η είδηση πως διαπιστώθηκε ρύπανση από πετρέλαιο στο ρέμα της Πικροδάφνης.

Το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης γνωστοποίησε το δυσάρεστο γεγονός.

 Η δυσοσμία είναι έντονη από χθες και το μεσημέρι της Τετάρτης που βρεθήκαμε στις εκβολές του ρέματος στο Έδεμ, στο συγκεκριμένο σημείο  δεν εντοπίσαμε ρύπανση. Με νεότερη ανακοίνωσή του το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης ανέφερε πως το πρωί της Τετάρτης πήγε για αυτοψία στο σημείο κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής.

Τα ίχνη πετρελαίου οδήγησαν την ομάδα λίγο πιο πάνω από το Νησάκι που εντοπίστηκε μεγάλη συσσώρευση.

Η αναλυτική ανακοίνωση:

Τραγική η κατάσταση στο ρέμα της Πικροδάφνης με το σημερινό φως της ημέρας. Καλέσαμε τον αρμόδιο φορέα την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας/ Τμήμα Ελέγχων, η οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα, παρά την covid εποχή. Μαζί τους ήρθε και το ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων που έχει συμβληθεί η Περιφέρεια Αττικής (τέλος εποχής για το Χημείο του κράτους) και πήρε ένα δείγμα νερού.

Το σημείο δειγματοληψίας ήταν κοντά στην συμβολή των ρεμάτων Καλογήρων και Πικροδάφνης. Περπατήσαμε ως λίγο πιο πάνω από το Νησάκι, όπου διαπιστώσαμε τα φοβερά μεγέθη της ρύπανσης. Εκεί σχηματίζονται λεκάνες ηρεμίας και έχει γίνει η συσσώρευση του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου. Σταματήσαμε εκεί που δεν υπήρχε πλέον οσμή και εμφανή ίχνη πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουμε την πηγή της ρύπανσης γιατί η πρόσβαση στην κοίτη ήταν δύσκολη.

Οι ελεγκτές της Περιφέρειας αποχώρησαν λέγοντας πως θα κάνουν έκθεση προς Δήμο, ΕΥΔΑΠ, και ΣΥΓΑΠΕΖ, αλλά ωστόσο δεν ήξεραν ποιος είναι υπεύθυνος για να βρει την πηγή της ρύπανσης και να κάνει ΚΥΡΙΩΣ και την ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ. Πήραμε τον Δήμο Π. Φαλήρου, Δ.ση Περιβάλλοντος, τηλέφωνο, που όμως δήλωσαν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά της Περιφέρειας, γι αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθούν.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

Εμείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση επιστρέψαμε πάλι με αρβύλες και γαλότσες και ξεκινήσαμε για να εντοπίσουμε την πηγή. Διασχίσαμε την κοίτη των Καλογήρων και 100-200 μέτρα από το υπογειοποιημένο ρέμα και διαπιστώσαμε ότι πλέον μέσα στον υπόγειο αγωγό δεν υπάρχει εμφανής ρύπανση ωστόσο έχουν αφεθεί ίχνη της στην έξοδο. Η ρύπανση λοιπόν προέρχεται από το υπογειοποιημένο κομμάτι, αλλά φαίνεται πλέον να έχει σταματήσει και να έχει συσσωρευθεί στα κατάντη. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσουμε στην ανακοίνωση που ακολουθεί.