Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Του 4ου αιώνα π.Χ είναι ο «Ερμής της Αιόλου»

Του 4ου αιώνα π.Χ είναι ο «Ερμής της Αιόλου»

Τον γύρο του Ελληνικού διαδικτύου κάνει από την Παρασκευή η ανάρτηση του Δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, σχετικά με την κεφαλή που βρέθηκε στην οδό Αιόλου επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο Ερμής χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου "Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας" του δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους».

Τα παραπάνω πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπληρώνοντας τα εξής:

«Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο, πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών του 3ου αι π.Χ.. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες». 

 

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/greece/690561_ton-theo-ermi-apeikonizei-i-kefali-poy-vrethike-stin-aioloy»