Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Νέα μέτρα στη ζωή μας από σήμερα: Τι αλλάζει σε ωράρια, τραπεζοκαθίσματα, ταξί και χρήση μάσκας

Νέα μέτρα στη ζωή μας από σήμερα: Τι αλλάζει σε ωράρια, τραπεζοκαθίσματα, ταξί και χρήση μάσκας

Κλιμακωτά αυξάνονται τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού, με την Αττική να χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλού κινδύνου και να βρίσκεται στο επίπεδο 3.

Την ίδια ώρα, θλιβερό ρεκόρ θανάτων από κορoνοϊό καταγράφηκε χθες στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 13 συμπολίτες μας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Η Αττική παραμένει το επίκεντρο των κρουσμάτων κορoνοϊού στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων πιέζει όλο και περισσότερο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τους ειδικούς να κρoύουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο 50% η πληρότητα στην εστίαση στις «κόκκινες» περιοχές

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από σήμερα η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.

Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

Ειδικότερα, για τις πορτοκαλί περιοχής -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- ισχύουν τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

-4 άτομα ανά τραπέζι

-Στο 50% η πληρότητα από αυτή που αναγράφεται στην άδεια

-Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων

-Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Συνεχίζουν τα καταστήματα εστίασης και κέντρα ψυχαγωγίας να είναι κλειστά 12:00 με 05:00.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:

Στο επίπεδο 1. Τα 100 άτομα

Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα

Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:

Επίπεδο 1 στο… 65%

Επίπεδο 2 στο …1, 50%

Επίπεδο 3 στο… 30%

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:

Επίπεδο 1…. 80%

Επίπεδο 2…..65%

Επίπεδο 3….50%

Τι ισχύει για ΙΧ και ταξί

Έως τέσσερα άτομα επιτρέπονται πλέον σε αυτοκίνητα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (όπως η Αττική), ενώ όσον αφορά στα ταξί, μπορούν να πάρουν έως και 2 άτομα. Στις περιοχές στο επίπεδο 2 οι επιβάτες που μπορούν να επιβιβαστούν σε ταξί ανέρχονται σε 3 άτομα. Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.

Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υπενθυμίζεται ότι, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και στα τέσσερα επίπεδα του χάρτη. Οι αλλαγές στα Μέσα Μεταφοράς αφορούν στην πληρότητα. Στο επίπεδο 1 η πληρότητα είναι στο 65% και στο επίπεδο 2 αγγίζει το 50%. Eπιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκα και στις στάσεις των ΜΜΜ. Από την άλλη, στο επίπεδο 3 ισχύουν τα παραπάνω, δηλαδή η πληρότητα είναι στο 50% και ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ.