Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Παρακολουθήσαμε την εξαιρετική επετειακή εκδήλωση των «Σεπτεμβριανών» στο Cine Alimos

Παρακολουθήσαμε την εξαιρετική επετειακή εκδήλωση των «Σεπτεμβριανών» στο Cine Alimos

Μία εξαιρετική επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Σεπτεμβριανά 1955 : Σταθμός στην νεότερη ιστορία των Ρωμηών της Πόλης», παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στον όμορφο χώρο του Cine Alimos.

Η εθελοντική ομάδα «Ρωμηών Πράξεις» ακολουθώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, οργάνωσε και φέτος – σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου, τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, το Ίδρυμα Friedrich Naumann και το Δίκτυο «Μικρασιάτης» - μια συγκινητική και με ουσία εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Πλάτωνας Κρικρής (ο οποίος παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Στέφανος Διαμαντής (ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη), ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος και η υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας «Ρωμηών Πράξεις» Ελισσάβετ Κόβη-Χαριτωνίδου.

Ιδιαίτερα συγκινητικά αποσπάσματα των ομιλιών ήταν :

-Του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Στέφανου Διαμαντή, που μεταξύ άλλων είπε: «Σας καλωσορίζω στον φιλόξενο χώρο της πόλης μας, που είναι δίπλα στη θάλασσα και φανταζόμαστε ότι είμαστε δίπλα στον Βόσπορο! Τα Σεπτεμβριανά καθόρισαν και την δική μου ζωή και της οικογένειας μου, αφού διωγμένοι το 1964 από την Πόλη, ήρθαμε εδώ».

-Του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου που είπε: «Λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

-Της υπεύθυνης των «Ρωμηών Πράξεις» Ελισσάβετ Κόβη-Χαριτωνίδου» που στην ομιλία της ανέφερε ότι: «Τα Σεπτεμβριανά αποτελούν ένα πολιτισμικό κοινωνικό τραύμα. Δεν ήταν κυρίως και μόνο το θέμα των υλικών ζημιών, αλλά τα βαθειά αισθήματα αδικίας, φόβου και βίας και δεν ξεπερνιούνται, που αφήνουν βαθειά ίχνη».

Η εκδήλωση συμπεριελάμβανε επίσης συζήτηση μεταξύ των κ. Α. Αλεξανδρή (τέως πρέσβη και μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη), του κ. Αθ. Γραμμένου (διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων) και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Φ. Παπαθανασίου και Π. Τζανετάκου.

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (τουρκικών, ελληνικών, κυπριακών και αγγλικών) που εκδόθηκαν τις κρίσιμες εκείνες μέρες των γεγονότων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης, η Βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, ο τ. Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ Νίκος Αλβανός, ο Πρόεδρος της Α ´βαθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Γιάννης Βέργης, ο Αντιπρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Γιάννς Μαριόλης, ο Πρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠA Παλαιού Φαλήρου HJ38 Φαληρεύς  Αργύρης Τσουνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Συλλόγων Ελλάδος  Γιάννης Τριανταφυλλίδης, μέλη των απανταχού Μικρασιατικών Συλλόγων Αττικής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαν. Μιχαλέτος, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Ρωμηών Πράξεις» και πλήθος κόσμου.

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν προβλήθηκαν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ «Σεπτεμβριανά 1955» (παραγωγή της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας) και «Μειονότητα Μοναξιάς» Τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη» (παραγωγή του Ιδρύματος Friedrich Naumann).