Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στο Καλαμάκι

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στο Καλαμάκι

Γιορτάζοντας την ημέρα της Αγίας Παρασκευής, ας γνωρίσουμε την ιστορία του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής, στο Καλαμάκι.

Το 1875, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κατασκευάστηκε αρχικά ένα εικονοστάσιο, από τους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Καλαμακίου.

Το 1905, το εικονοστάσιο αυτό, μετατράπηκε για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, σε εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Σ' αυτό το εξωκκλήσι, οι Καλαμακιώτες και οι Μπραχαμιώτες, έφερναν στις 6 Αυγούστου τα πρώτα τους σταφύλια για ευλογία.

Το 1926, επί των ημερών του πανοσιολογιοτάτου εφημερίου Αρχιμανδρίτη Θεοδοσίου Γκίνη, η περιοχή αναγνωρίστηκε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως νέα ενορία και έξι χρόνια αργότερα, το έτος 1932, αναγέρθηκε – στο ίδιο σημείο – το πρώτο Ναϋδριο. Το Ναύδριο αυτό ήταν δισυπόστατο, επειδή δεν ετιμάτο μόνον ως Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αλλά ταυτόχρονα και επ' ονόματι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.

Το 1950 κατασκευάζεται στο Ναύδριο νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σήμερα το τέμπλο αυτό βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Το 1978, έγινε η θεμελίωση του Ναού με την σημερινή του μορφή και η οποία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, το 1980, πρώτα τελειώνει το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής , το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο του ναού, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1984, τελείωσε ο κύριος Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τελείται η πρώτη Θεία Λειτουργία, στις 25 Μαρτίου 1984.

Στις 6 Αυγούστου του 1988 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Αγαθάγγελο.

 

Ελισάβετ Μιτσού