Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Το πρώτο κτίριο που γκρεμίστηκε στο πρώην αεροδρόμιο κατασκευάστηκε το 1931 στην... Κέρκυρα

Το πρώτο κτίριο που γκρεμίστηκε στο πρωην αεροδρόμιο κατασκευάστηκε το 1931 στην... Κέρκυρα

Το υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπορίας ήταν το πρώτο κτίριο που κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο της κατ´αρχήν διαμόρφωσης του χώρου για την έναρξη των εργασιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Το συγκεκριμένο κτίριο έχει ιστορία 89 ετών καθώς χρονολογείται πριν από την ανέγερση του αεροδρομίου.

Κατασκευάστηκε το 1931 στην Κέρκυρα, στην περιοχή Γουβιές και εξυπηρετούσε γαλλικά υδροπλάνα που πετούσαν στην ανατολική Μεσόγειο.

Το υπόστεγο δεν υπέστη ζημιές κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο είχε πλέον σταματήσει να εξυπηρετεί τον αρχικό σκοπό του.

Με πρωτοβουλία του Στέφανου Ζώτου, ιδρυτή της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, το 1949 αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Χρησιμοποιήθηκε από την ΤΑΕ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ολυμπιακή Αεροπορία, ως υπόστεγο τεχνικής επισκευής. Μετέπειτα μετατράπηκε σε υπόστεγο τεχνικής υποστήριξης επίγειων οχημάτων και από το 1991 έως το κλείσιμο του αεροδρομίου χρησιμοποιήθηκε ως υπόστεγο αεροσκαφών από την Ολυμπιακή.

Το 2016 σε έκθεσή του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είχε προτείνει το συγκεκριμένο κτίριο να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή ως κατασκευή ιδιαίτερου στατικού ενδιαφέροντος.

Αεροφωτογραφία του 1931 της περιοχής Γουβιές στην Κέρκυρα όπου διακρίνεται το κτίριο. Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΠΟΛΚΕΟΑ.