Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Μία ψηφιακή ξενάγηση στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα – Η ιστορία του εμβληματικού πλοίου

Μία ψηφιακή ξενάγηση στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα – Η ιστορία του εμβληματικού πλοίου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, σου προτείνουμε σήμερα μία ψηφιακή ξενάγηση στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα. 

Το μουσείο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και έχει μία μεγάλη ιστορία πίσω του.

Η «Νεράιδα», το ιστορικό πλοίο της γραμμής του Αργοσαρωνικού, είναι πλέον πλωτό Μουσείο και  βρίσκεται πλαγιοδετημένο στην προβλήτα C.

Η ανακατασκευή του έγινε στην Κροατία με τα πλέον σύγχρονα μέσα, με το project να έχει σχεδιαστεί στο Λονδίνο και η φίνα ξύλινη επένδυση -και όλα τα ξύλινα στοιχεία του πλοίου- να έχουν σταλεί από τη Γερμανία. Η χρηματοδότησή του και η μεταμόρφωσή του σε Μουσείο, έγινε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Ιδρύματος Λάτση. Η όλη μετασκευή του κράτησε τρία χρόνια.

Η «Νεράϊδα» θεωρείται «τυχερό» πλοίο, πρώτον γιατί ο Ιωάννης Λάτσης (ο καπετάν-Γιάννης) το θεωρούσε το τυχερό του πλοίο και δεύτερον γιατί δεν είχε την τύχη των περισσοτέρων καραβιών της ηλικίας του, τα οποία έχουν καταλήξει σε διαλυτήρια, ή σαπίζουν και βυθίζονται χρόνο με τον χρόνο ρυπαίνοντας τις ακτές.

Το «Νεράϊδα» ναυπηγήθηκε το 1939 από ιταλική εταιρεία, με στόχο την πραγματοποίηση δρομολογίων στις βόρειες ακτές της Αδριατικής με το όνομα «Laurana». Στη συνέχεια αγοράστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 από τον «καπετάν-Γιάννη» Λάτση έναντι 40.000 λιρών Αγγλίας και τον Απρίλιο του 1950 έγιναν τα εγκαίνιά του με την ονομασία «Νεράϊδα» και άρχισε να εκτελεί δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

Για 25 χρόνια το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια από Πειραιά προς Αίγινα, Μέθανα, Πόρο, Ερμιόνη και Σπέτσες. Χιλιάδες είναι οι Έλληνες και οι ξένοι που ταξίδεψαν με αυτό το ιστορικό – πλέον – πλοίο κατά την διάρκεια της «καριέρας» του.

Αμέτρητες είναι οι σκηνές ελληνικών ταινιών που έχουν γυριστεί στη «Νεράϊδα», ενώ το 1957, γυρίστηκαν και σκηνές πάνω στο πλοίο για την ταινία «Το Παιδί και το Δελφίνι», με την Σοφία Λόρεν, ένα έργο που παίχτηκε σε όλο τον κόσμο.

Το τελευταίο του ταξίδι ήταν το 1974. Το πλοίο παρέμενε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για περισσότερα από 30 χρόνια, μέχρι που η οικογένεια Λάτση αποφάσισε την ανακατασκευή του και τη μετασκευή του σε πλωτό Μουσείο.

Καθώς δεν μπορούμε ακόμη να το επισκεφτούμε λόγω κορωνοϊου, το Μουσείο συμμετέχει ενεργά στη δράση που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ώστε να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός ψηφιακός χάρτης δράσεων.

Δύο ψηφιακές δράσεις στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

Η πρώτη είναι μια ψηφιακή περιήγηση στο μουσείο, η οποία, μέσα από αφήγηση και φωτογραφικό υλικό, δίνει στον «εικονικό» επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τις κεντρικές ιστορίες του μουσείου, την ιστορία του ίδιου του πλοίου αλλά και την επιχειρηματική ιστορία του πλοιοκτήτη, Γιάννη Λάτση. Ο ψηφιακός αυτός περίπατος στο μουσείο πραγματοποιεί συγκεκριμένες στάσεις σε εκθέματα, κατά τις οποίες γίνεται εκτενέστερη αναφορά σε γνωστά και λιγότερο γνωστά στιγμιότυπα που συνδέονται με την ιστορία του. Πατήστε εδώ για να «επιβιβαστείτε» στο Νεράιδα και να ξεκινήσετε την ψηφιακή περιήγηση.

Η δεύτερη ψηφιακή δράση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και σκοπό έχει τη δημιουργική απασχόληση και την εξοικείωσή τους με την ιστορία του Νεράιδα. Έχει τίτλο «Το πλοίο σε καραντίνα!» και αναφέρεται στις περιόδους «ανάπαυσης» του Νεράιδα, επιχειρώντας να συνδέσει τη ζωή και την πορεία ενός πλοίου με τη δική μας κατά την τρέχουσα περίοδο. Μέσα από ερωτήματα καλεί το παιδί να αναλογιστεί και να συνθέσει την εικόνα του πλοίου, όταν αυτό ανοίξει ξανά τις πόρτες του, με μια ζωγραφιά ή/και λίγες προτάσεις. Για να ξεκινήσετε τη δραστηριότητα κατεβάστε τα pdf αρχεία «Το πλοίο σε καραντίνα!» και «Οδηγίες προς γονείς & εκπαιδευτικούς» που βρίσκονται παρακάτω στην ιστοσελίδα. Επιπλέον, διατίθεται σε pdf για χρωματισμό η αφίσα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 που σχεδίασε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.