Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Νέοι κανονισμοί για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία

Νέοι κανονισμοί για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί νέους κανονισμούς κατά του σχολικού εκφοβισμού, μετά τα συνεχόμενα βίαια περιστατικά που καταγράφονται ακόμη και σε δημοτικά σχολεία της χώρας. 

Συγκεκριμένα, προετοιμάζει τη σύνταξη κανόνων που θα διέπουν τη σχολική ζωή και θα πρέπει να ακολουθούνται ρητά από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς).

Θα δοθούν σαφείς οδηγίες στους μαθητές για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν αντιλαμβάνονται κάποιο περιστατικό ενδοσχολικής βίας.

Οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα βίαιης συμπεριφοράς όπως οι ανεξήγητες μελανιές, το διαρκές άγχος, η απομόνωση και η άρνηση να πάει σχολείο.

Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η ενίσχυση της επιτήρησης στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων που παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, η υποστήριξη από το δίκτυο ψυχολόγων/κοινωνικών λειτουργών και η επαναφορά του «δασκάλου εμπιστοσύνης» στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά.

Φυσικά θα γίνει και εμπλουτισμός της ύλης με διδακτικές ενότητες σχετικές με τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τις κοινωνικές σχέσεις των μαθητών.

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ανασύνταξη του «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» του Υπουργείου Παιδείας.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.