Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Η Κυριακή Καμαρινού μιλά για τα ζητήματα της Προσχολικής Αγωγής

Η Κυριακή Καμαρινού μιλά για τα ζητήματα της Προσχολικής Αγωγής

Στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την Προσχολική Αγωγή αναφέρθηκε η Κυριακή Καμαρινού στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Μετά την επιστολή του Ανδρέα Κονδύλη, για το θέμα τοποθετήθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου.

Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κυριακή Καμαρινού, ανέδειξε ότι η αναγκαιότητα για την ίδρυση τουλάχιστο τριών Νηπιαγωγείων στον Άλιμο υπήρξε και πριν την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Για την ίδρυσή τους υπάρχουν οικόπεδα και χωροταξικές μελέτες.

Το δικαίωμα στην ενιαία, δωρεάν, δημόσια και καθολική εφαρμογή της Π.Α. έχει να κάνει με την έγκυρη, παιδαγωγικά και επιστημονικά, αναγκαιότητα για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, σε κοινωνικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Αυτή η ολόπλευρη ανάπτυξη δεν συνάδει με την προνοιακή πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζει προγράμματα και χορηγεί επιδοτήσεις «ωφελούμενων» με βάση κριτήρια που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας.

Τόνισε, ότι στη χώρα μας διαχρονικά υπηρετήθηκε η πολιτική της Ε.Ε στο χώρο της Π.Α. Πολιτική που απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, αναθέτοντάς τους στους Δήμους. 

«Γι’  αυτό μειώνεται, μέχρι να καταργηθεί εντελώς η χρηματοδότηση, ώστε οι Δήμοι να χρησιμοποιούν «ίδια έσοδα», δηλαδή τους φόρους των δημοτών και τα τροφεία. Ταυτόχρονα, με την παγιωμένη διαφοροποίηση της λειτουργίας των δομών Π.Α. ανά δήμο, υπηρετείται  και το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει αυτή. Τα προβλήματα που προέκυψαν στην υποδομή, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση αποτελούν συνειδητή επιλογή για την υποβάθμιση του καίριου αυτού δικαιώματος, αφού στην κατακλείδα του Νόμου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν προβλέπεται καμιά πρόσθετη κρατική δαπάνη» πρόσθεσε.

Συνέχισε αναφέροντας πως «Η εφαρμογή της δίχρονης Π.Α. στον Άλιμο αποτελεί μια πρόχειρη λύση που εφαρμόστηκε με κυρίαρχο γνώμονα το φαίνεσθαι της λεγόμενης κανονικότητας κι όχι το είναι. Δείγμα της προχειρότητας είναι τα υπεράριθμα τμήματα στα νηπιαγωγεία, ενώ τα παραρτήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Όσο κι αν τηρήθηκαν ορισμένες προδιαγραφές , όσον αφορά τους χώρους, οι λύσεις που δόθηκαν είναι πολύ κατώτερες των σύγχρονων αναγκών ενός νηπιαγωγείου, αναγκών που επιβάλλουν ειδική αίθουσα σίτισης, χώρους ανάπαυσης, κατάλληλα διαμορφωμένο προαύλιο χώρο κτλ. Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου καλεί τους εργαζόμενους γονείς, ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες να μην συμβιβαστούν με το στοίβαγμα των παιδιών τους, με την έλλειψη βασικών κτηριακών και άλλων  υποδομών, με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή με κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».