Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Kάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου οι Αλιμιώτες απήλαυσαν την παράσταση «Οι Ψευτοσπουδαίες»

Kάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου οι Αλιμιώτες απήλαυσαν την παράσταση «Οι Ψευτοσπουδαίες»

Την κωμωδία του Μολιέρου «ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ» (Les Femmes Savantes), με πρωταγωνίστριες την Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη, απήλαυσαν απόψε οι Αλιμιώτες στο ανοιχτό θέατρο του Λόφου Πανί.

Σε μία  καλοστημένη παράσταση, στο  ανοιχτό θέατρο στο Λόφο Πανί και κάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου, οι θεατές διασκέδασαν με την κωμωδία του Μολιέρου, το μοναδικό έργο του με γυναίκες στους κεντρικούς ρόλους.

Η Μαίρη Βιδάλη και η Γωγώ Ατζολετάκη, ερμήνευσαν τις κάλπικες σοφολογιότατες στο σαλόνι της αναγεννησιακής «καλής κοινωνίας», απολαυστικές και διαχρονικές ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου.

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή, είναι σε ελεύθερη απόδοση- διασκευή Μαίρης Βιδάλη και σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική διακωμώδηση του τύπου του ψευτοδιανοούμενου και της ψευτοκουλτούρας, που μαστίζει και την δική μας εποχή.

Η κοινωνιολογική ματιά του Μολιέρου αναγνώρισαν σύντομα την παρακμή στα σαλόνια της «καλής κοινωνίας» της εποχής του, και ο ίδιος, με το κοφτερό χιούμορ που τον διέκρινε, θα μας έλεγε: «Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο». Το έργο σατιρίζει έναν κύκλο γυναικών και των φίλων τους «σοφών», που μιλούσαν με γελοία επιτήδευση και επιδείκνυαν πνεύμα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια διαχρονική σατιρική καταγγελία των «νεόκοπων του πνεύματος», οι οποίοι, με ελλιπείς και κακοχωνεμένες γνώσεις, προσπαθούν να ανελιχθούν στην κοινωνική κλίμακα. Τα πρόσωπά τους και η εξεζητημένη συμπεριφορά τους είναι οι καθρέφτες και της δικής μας κοινωνίας. Η υπόθεση ξετυλίγεται στο σπίτι ενός απλοϊκού παριζιάνου αστού, όπου εισβάλλει ο καιροσκόπος ποιητής, με απώτερο σκοπό την προίκα της κόρης.

Την παράσταση παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι Λουκία Μελισσαράτου και Στέφανος Διαμαντής, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Φαλιέρος και πολλοί Αλιμιώτες.

 

Ελισάβετ Μιτσού